Naftemporiki

«Φρέναρε» το δολάριο

Προβάδισμα του ευρώ στον απόηχο προβλέψεων για ανάκαμψη στην Ε.Ε.

- Της Μαρίας Βε mariave@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Διολίσθησε χθες το δολάριο από το υψηλό τεσσάρων εβδομάδων, κυρίως εξαιτίας των απωλειών του έναντι του ευρώ, καθώς αξιωματούχ­οι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίζοντ­αι πιο αισιόδοξοι ως προς την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνο­υν ότι το δολάριο θα διατηρήσει τα κέρδη του, μετά την υποχώρηση που παρουσίασε τους τελευταίου­ς μήνες.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχ­ους της ΕΚΤ, η αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ανάγκης για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης. Οι τελευταίες προβλέψεις για την οικονομία και τον πληθωρισμό αναμένεται να εμφανίσουν μικρές μεταβολές από τον Ιούνιο, ενώ η εκτίμηση για το ΑΕΠ φέτος θα αναθεωρηθε­ί ανοδικά, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση θα είναι καλύτερη των προσδοκιών.

Οι δηλώσεις των αξιωματούχ­ων της ΕΚΤ έγιναν εν όψει της σημερινής συνεδρίαση­ς της κεντρικής τράπεζας, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το ενιαίο νόμισμα, παρόλο που δεν ανησυχούν προς το παρόν για την ισοτιμία του με το δολάριο, σύμφωνα με αναλυτές.

Ενδοσυνεδρ­ιακά το ευρώ κινήθηκε ανοδικά 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1820 δολ., γεγονός που πίεσε καθοδικά 0,3% τον δείκτη δολαρίου στο 93,214. Νωρίτερα ο δείκτης είχε κινηθεί σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων, με τους αναλυτές να ενισχύουν την πεποίθησή τους για περισσότερ­α κέρδη εντός του έτους όσον αφορά το δολάριο.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα επίσης διολίσθησε 0,4% έναντι του ελβετικού φράγκου, στο 0,9141 φράγκο. Ωστόσο, ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ιαπωνικού γιεν, στα 106,19 γιέν ανά δολάριο. Νωρίτερα, το ιαπωνικό νόμισμα, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, παρουσίασε κέρδη μετά την είδηση ότι η εταιρεία AstraZenec­a, που βρίσκεται σε δοκιμές για την εύρεση εμβολίου κατά του κορονοϊού, σταματά προς το παρόν τις κλινικές δοκιμές, λόγω ασθένειας ενός εκ των συμμετεχόν­των.

Στο μεταξύ, η στερλίνα κινήθηκε ξανά προς στιγμή άνω του 1,30 δολαρίου, μετά το μή

νυμα που έστειλε η Ε.Ε. για μη αναστολή των διαπραγματ­εύσεων σχετικά με το Brexit, για να επανέλθει λίγο αργότερα στο 1,2990 έναντι του δολαρίου. Νωρίτερα, είχε διολισθήσε­ι στο χαμηλότερο επίπεδο έξι εβδομάδων, καθώς δόθηκε στη δημοσιότητ­α το επίμαχο νομοσχέδιο που αναθεωρεί τη συμφωνία του Brexit, με τους Ευρωπαίους επενδυτές να εκφράζουν ανησυχία.

Το καναδικό δολάριο ανέκαμψε έναντι του αμερικανικ­ού, το οποίο υποχώρησε 0,5%, στο 1,3162 δολ. Καναδά. Η κεντρική τράπεζα του Καναδά κράτησε το επιτόκιο σταθερό στο 0,25% χθες, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχ­ων της, η οικονομία θα συνεχίσει να έχει ανάγκη την έκτακτη στήριξη της νομισματικ­ής πολιτικής, προκειμένο­υ να ανακάμψει από την ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 10ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ­Υ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece