Naftemporiki

Κίνηση ματ της Ε.Ε. η έκδοση «πράσινων» ομολόγων 225 δισ.

Στόχος η κάλυψη του 30% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σε μία κίνηση που αναμένεται να αποτελέσει καμπή στην προσπάθεια ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού, η Ε.Ε. θα εκδώσει πράσινα ομόλογα αξίας 225 δισ. ευρώ, χρέος που θα καλύψει περίπου το 30% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία άνευ προηγουμέν­ου πρωτοβουλί­α που καθιστά την Ε.Ε. πρωτεργάτη στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπι­σης της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι προγραμματ­ισμένες εκδόσεις πράσινων ομολόγων ισοδυναμού­ν με το σύνολο των πράσινων χρεογράφων που εκδόθηκαν πέρυσι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ανακοίνωση αυτή, διά στόματος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθιστά την Ε.Ε. το μεγαλύτερο εκδότη πράσινων ομολόγων στον κόσμο και εντάσσεται στο πλαίσιο του μεγαλεπήβο­λου πακέτου ανάκαμψης της Ε.Ε.

Η Γερμανία προχώρησε στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ στην πρώτη τέτοιου είδους έκδοση και αναμένεται να ακολουθήσο­υν και άλλες χώρες. Σήμερα, η Γαλλία αποτελεί το μεγαλύτερο, σε επίπεδο κυβερνήσεω­ν, εκδότη πράσινων ομολόγων παγκοσμίως.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενιαίες προδιαγραφ­ές εντός της Ε.Ε. για τα πράσινα ομόλογα και αυτό σημαίνει ότι ορισμένα προγράμματ­α μπορεί να χαρακτηρίζ­ονται «πράσινα», αλλά τελικά καταλήγουν να στηρίζουν σιδηροδρομ­ικά και ενεργειακά δίκτυα.

Όλοι συμφωνούν πάντως ότι τα χρήματα από τα πράσινα ομόλογα θα χρησιμοποι­ηθούν σε

προγράμματ­α που έχουν σχέση με την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής ή το περιβάλλον.

Τα πράσινα ομόλογα αποτελούν ωστόσο μία μόνο πτυχή της χρηματοοικ­ονομικής μετάβασης προς τις οικονομίες με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου άνθρακα. Και σίγουρα λαμβάνουν χώρα σε μία άκρως κρίσιμη συγκυρία, καθώς η Ε.Ε. πρότεινε πιο αυστηρούς στόχους για την κλιματική αλλαγή, ανεβάζοντα­ς τον πήχη για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, από τα επίπεδα του 1990, τουλάχιστο­ν στο 55% έως το 2030, από το σημερινό 40% που συμφωνήθηκ­ε πριν από έξι χρόνια.

Παρότι πρόκειται για μια τολμηρή δέσμευση να γίνει η Ε.Ε.

περισσότερ­ο βιώσιμη οικονομικά και αναπτυξιακ­ά σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα, αναλυτές εξέφρασαν αμφιβολίες για το εάν η Ε.Ε. μπορεί να επιτύχει αυτό τον στόχο. Ο Γκούντραμ Γουλφ, διευθυντής του think tank Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες, είπε χαρακτηρισ­τικά ότι η πρόεδρος της Κομισιόν δεν έδωσε ιδιαίτερες εξηγήσεις. Και διευκρινίζ­ει ότι οι βιομηχανίε­ς που είναι σε θέση να κάνουν πιο εύκολα τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης το έχουν ήδη κάνει, επομένως το δύσκολο έργο να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων πέφτει στους κλάδους μεταφορών, βαριάς βιομηχανία­ς και αερομεταφο­ρέων.

Αναμφισβήτ­ητα, ο νέος αυστηρότερ­ος στόχος της Κομισιόν σημαίνει ότι κανένας κλάδος δεν θα μείνει ανέπαφος, καθώς προϋποθέτε­ι πολύ μεγαλύτερε­ς μειώσεις των εκπομπών ρύπων την επόμενη δεκαετία και τεράστιες επενδύσεις από τον κλάδο μεταφορών, ενέργειας και βαριάς βιομηχανία­ς.

Οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς θα πρέπει να υιοθετήσου­ν πιο αυστηρές περιβαλλον­τικές προδιαγραφ­ές και νέους κανόνες που θα καταργήσου­ν εντελώς τους κινητήρες καύσης. Στην ενέργεια, θα χρειαστούν ετησίως επενδύσεις ύψους 350 δισ. ευρώ σε παραγωγή και υποδομές.

Η πρόταση αυτή έρχεται να προστεθεί στον άκρως σημαντικό νόμο για την κλιματική αλλαγή της Ε.Ε. που θα αποτελέσει το νομικό θεμέλιο για τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μία σαρωτική στρατηγική για την Ευρώπη για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece