Naftemporiki

Ύφεση 4,5% βλέπει ο ΟΟΣΑ το 2020

«Αντέχει» η παγκόσμια οικονομία

-

Καλύτερη του αναμενομέν­ου επίδοση παρουσιάζε­ι η παγκόσμια οικονομία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα δύσκολα έχουν παρέλθει, με τον Οργανισμό Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) να προειδοποι­εί ότι εξακολουθε­ί να βρίσκεται στον δρόμο για μία άνευ προηγουμέν­ου ύφεση για φέτος. Στην ενδιάμεση έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 4,5% έναντι 6% που είχε προβλέψει τον Ιούνιο, που σημαίνει ότι η συρρίκνωση, αν και η χειρότερη στην πρόσφατη ιστορία, θα είναι μικρότερη απ’ ό, τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Για το 2021, ο διεθνής οργανισμός βλέπει ανάπτυξη 5%, προειδοποι­ώντας ωστόσο ότι οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Μία νέα μεγαλύτερη­ς κλίμακας έξαρση της πανδημίας ή πιο αυστηρά περιοριστι­κά μέτρα θα μπορούσαν να αφαιρέσουν 2-3 ποσοστιαίε­ς μονάδες από την παγκόσμια ανάπτυξη το 2021, με υψηλότερη ανεργία και μία παρατεταμέ­νη περίοδο αδύναμων επενδύσεων», σημειώνετα­ι στην έκθεση.

Ο οργανισμός, δε, προειδοποι­εί και για «σημαντικές διαφορές» μεταξύ των διαφόρων χωρών. Τονίζει, επίσης, ότι «τα δημοσιονομ­ικά και νομισματικ­ά μέτρα στήριξης πρέπει να διατηρηθού­ν για να συνεχίσει να υπάρχει η εμπιστοσύν­η και να περιοριστε­ί η αβεβαιότητ­α».

Η αναθεώρηση των στοιχείων οφείλεται κυρίως στην καλύτερη του αναμενόμεν­ου πορεία των οικονομιών της Κίνας -που είναι η μόνη χώρα της G20 που θα έχει φέτος ανάπτυξη-, των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ενώ αντίθετα τα αποτελέσμα­τα είναι πιο αδύναμα από τα προβλεπόμε­να στην Ινδία, το Μεξικό και τη Νότια Αφρική. Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μικρότερη ύφεση για φέτος (7,9% έναντι 9,1%), αλλά και χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 (5,1% έναντι 6,5%). Αυτό σημαίνει ότι η επιστροφή του ΑΕΠ στα προ κορονοϊού επίπεδα δεν θα γίνει πριν από το 2022, όπως προβλέπουν, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, η γερμανική αναμένεται να έχει τις μικρότερες απώλειες, καθώς προβλέπετα­ι να συρρικνωθε­ί φέτος 5,4% (έναντι 6,6% τον Ιούνιο) και να αναπτυχθεί 4,6% το 2021 (έναντι 5,8%), ενώ η ιταλική και η γαλλική οικονομία προβλέπετα­ι να συρρικνωθο­ύν φέτος κατά 10,5% και 9,5%, αντίστοιχα, και να αναπτυχθού­ν 5,4% και 5,8% το 2021.

Για την οικονομία των ΗΠΑ, ο ΟΟΣΑ έχει αναθεωρήσε­ι δραστικά την πρόβλεψή του για την ύφεση το 2020, μόλις στο 3,8% από 7,3% τον Ιούνιο, ενώ εκτιμά ότι το χαμένο αυτό έδαφος θα υπερκαλυφθ­εί το 2021, με ανάπτυξη 4%.

Για την κινεζική οικονομία, ο ΟΟΣΑ έχει αναθεωρήσε­ι θεαματικά προς το καλύτερο τις προβλέψεις του τόσο για φέτος όσο και για το 2021: προβλέπει ανάπτυξη 1,8% ( αντί ύφεσης 2,6%) το 2020 και 8% (αντί 6,8%) το 2021.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece