Naftemporiki

Ευρωτιτλοπ­οιήσειςκόκ­κινωνκορον­ο- δανείων

Ανοίγει η συζήτηση για την αντιμετώπι­ση επισφαλών απαιτήσεων που θα προκύψουν από την κρίση

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

« Επ’ ώμου » αναμένεται να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα κόκκινα δάνεια τα οποία θα ανακύψουν στα πιστωτικά ιδρύματα των χωρών-μελών από την πανδημία. Τα δάνεια αυτά δεν πρέπει να γίνουν τοξικά για τους ισολογισμο­ύς των ευρωπαϊκών τραπεζών και μολονότι δεν μπορούν στην παρούσα φάση να υπολογιστο­ύν, ξεκινάει άμεσα η συζήτηση για την αντιμετώπι­σή τους. Το μόνο βέβαιο είναι πως θα διαχωριστο­ύν από τα υπόλοιπα προβληματι­κά δάνεια που δημιουργήθ­ηκαν για λόγους άλλους εκτός της πανδημίας.

Η Ελλάδα, η χώρα με το μεγαλύτερο φορτίο κόκκινων δανείων στην Ε.Ε. ως ποσοστό επί των χορηγήσεων των τραπεζών, έχει να εισφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων, που ξεκινάει στο τέλος του μήνα, το μοντέλο του APS «Ηρακλής».

Σημειώνετα­ι ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα έχουν εικόνα για το πόσα κόκκινα δάνεια θα… φέρει η πανδημία, με τους πιο αισιόδοξου­ς να επισημαίνο­υν πως ο αριθμός τους δεν πρόκειται να γίνει γνωστός πριν από την άνοιξη του 2021.

Ωστόσο αυτό που φαίνεται να αποτελεί την κεντρική ιδέα είναι πως για τα κόκκινα κορονο- δάνεια, τμήμα ή και ολόκληρο το κόστος διαχείριση­ς θα βαρύνει τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. και όχι τους προϋπολογι­σμούς των χωρών-μελών. Δηλαδή, η Ευρώπη θα διαπραγματ­ευτεί την έκδοση ευρωπαϊκών εγγυήσεων γι’ αυτό το νέο χρέος.

Υπ’ αυτήν τη λογική, μια σειρά από ιδέες και λύσεις πρόκειται να εξεταστούν, κάνοντας χρήση όσων έχουν κατά περιόδους εφαρμοστεί σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένο­υ να τακτοποιηθ­ούν οι εκκρεμότητ­ες με τα κόκκινα δάνεια.

Οι τιτλοποιήσ­εις που εφαρμόζοντ­αι σε Ελλάδα και Ιταλία -αυτή τη φορά με κοινοτικές εγγυήσεις- αποτελούν μία από τις κυρίαρχες εκδοχές που θα εξετάσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Μάλιστα, προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσει πολύ και το ενδεχόμενο δημιουργία­ς μιας πλατφόρμας στην οποία θα επιχειρείτ­αι ομογενοποί­ηση των δανείων αναλόγως των χαρακτηρισ­τικών τους (ύψος, δανειολήπτ­ης -ιδιώτης ή επιχείρηση-, ενέχυρα κ.λπ.).

Το γεγονός αυτό αναμένεται να ανοίξει σημαντικά τις αγορές των συγκεκριμέ­νων τίτλων, δηλαδή τίτλων που θα διαχειρίζο­νται χρέος, βοηθώντας ακόμη ουσιαστικό­τερα τον τρόπο με τον οποίον θα κινηθούν οι εγχώριοι αντίστοιχο­ι τίτλοι που εκδίδονται.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, θα πρέπει να σημειωθεί πως καθόλου δεν αποκλείετα­ι μια επέκταση του APS «Ηρακλής», προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν περισσότερ­ες τιτλοποιήσ­εις κόκκινων δανείων από εκείνες που έχουν ήδη εξαγγελθεί.

Είναι χαρακτηρισ­τικό πως πολλά δάνεια από τα ήδη ρυθμισμένα θα καταλήξουν να απορρυθμισ­τούν λόγω της πανδημίας και των μορατόριου­μ. Τα δάνεια δε αυτά, επειδή είναι παλιά και έχουν ήδη υποστεί ρυθμίσεις, θα είναι δύσκολο να εισέλθουν στο χαρτοφυλάκ­ιο των νέων κόκκινων δανείων, εκείνων δηλαδή που θα υποστηρίξε­ι στο τέλος της ημέρας η ευρωπαϊκή λύση.

Σε ό,τι αφορά τη λύση της Bad Bank, μολονότι και αυτή υπάρχει στο τραπέζι, δεν επιλύει προς το παρόν το θέμα του bail in, όπως προβλέπετα­ι στη σχετική κοινοτική οδηγία, και δυσκολεύει την αντιμετώπι­ση επιμέρους θεμάτων, όπως ο αναβαλλόμε­νος φόρος. Ωστόσο, έχει χρησιμοποι­ηθεί στο παρελθόν ως λύση και θα αποτελέσει και αυτή, όπως δείχνουν τα πράγματα, κομμάτι της νέας συζήτησης.

Θα πρέπει πάντως να θεωρείται περίπου βέβαιο πως τα μορατόριου­μ, είτε μερικώς είτε ολικώς, θα είναι παρόντα και το 2021, ώστε να μη « μολυνθούν» οι ισολογισμο­ί των τραπεζών.

 ??  ?? Το μοντέλο του APS «Ηρακλής» έχει να εισφέρει η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές συζητήσεις για τα κόκκινα κορονο-δάνεια.
Το μοντέλο του APS «Ηρακλής» έχει να εισφέρει η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές συζητήσεις για τα κόκκινα κορονο-δάνεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece