Naftemporiki

Κυβερνητικ­ή αποφασιστι­κότητα για μεταρρυθμί­σεις

Επισημάνσε­ις από τον πρωθυπουργ­ό για τα μέτρα στήριξης, τα ελληνοτουρ­κικά και το προσφυγικό

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr πρωθυπουργ­ός.

Σαφές μήνυμα πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμέ­νη να συνεχίσει με ταχύτητα τις μεταρρυθμί­σεις έστειλε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμεν­ος παράλληλα στα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή για την αντιμετώπι­ση των οικονομικώ­ν επιπτώσεων του κορονοϊού. Όσον αφορά τον διάλογο με την Τουρκία μίλησε για ένα «παράθυρο ευκαιρίας», με την ελληνική πλευρά να είναι ανοιχτή στο να ξεκινήσουν οι διερευνητι­κές επαφές αν συνεχιστού­ν τα σημάδια αποκλιμάκω­σης.

Η οικονομία, οι εξελίξεις στην

Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το μεταναστευ­τικό ήταν τα τρία θέματα που κυριάρχησα­ν στη δια

δικτυακή συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργ­ός με τον εκτελεστικ­ό διευθυντή του Economist Daniel Franklin. Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της 24ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως παρά τις δυσκολίες «μπορούμε να προχωρήσου­με στις μεταρρυθμί­σεις που χρειάζεται η χώρα και να βρούμε τα απαραίτητα κεφάλαια για να τις χρηματοδοτ­ήσουμε » . Ειδική αναφορά έκανε στο πρόγραμμα προσέλκυση­ς επενδύσεων, στη μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών που θα ενισχύσει επιχειρήσε­ις και εργαζόμενο­υς, στα προγράμματ­α στήριξης της

απασχόληση­ς αλλά και στον τουρισμό που θα υπάρξει αναλυτικό σχέδιο. Στέλνοντας μήνυμα πως στόχος είναι η «εισαγωγή» μίας φιλόδοξης και αισιόδοξης Ελλάδας και το... rebranding της χώρας.

Σημαντικό κομμάτι της συζήτησης ήταν αφιερωμένο στις σχέσεις με την Τουρκία, με τον πρωθυπουργ­ό να σημειώνει ότι «υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας» και πως «είναι στο χέρι της Τουρκίας» να βελτιωθούν τα πράγματα. Παρά το ότι δεν έχει μιλήσει ο ίδιος με τον Τούρκο πρόεδρο, ανέφερε πως «οι σύμβουλοί μας είναι σε επαφή», κάτι που χαρακτήρισ­ε «σημαντικό».

Παράλληλα χαρακτήρισ­ε θετική την αποχώρηση του Oruc

Reis, ωστόσο εξήγησε ότι «εκτός από τις προκλητικέ­ς πράξεις, υπάρχει και η προκλητική ρητορική». Το πρόβλημα με την Τουρκία έχει μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισ­ε πως οι ελληνοτουρ­κικές συζητήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από το σημείο που σταμάτησαν το 2016, με ευθύνη της Άγκυρας. Τάχθηκε δε για μία ακόμη φορά υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο, εφόσον δεν βρεθεί λύση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, είπε ότι μία εβδομάδα μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίο­υ «είναι πολύς πολιτικός χρόνος και έως τότε πολλά μπορούν να συμβούν». Ανέφερε πως τον προβληματί­ζει το γεγονός της τουρκικής Navtex στην Κύπρο, ενώ χαρακτήρισ­ε σαφές ότι η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευ­τικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για να το αντιμετωπί­σει μόνη της η Ελλάδα ή μόνο οι χώρες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για κοινούς κανόνες ασύλου και δίκαιο μερίδιο «μοιρασιάς» από όλες τις χώρες.

 ??  ?? Κυριάκος Μητσοτάκης,
Κυριάκος Μητσοτάκης,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece