Naftemporiki

100.000 θέσεις εργασίας με κάλυψη 100% των ασφαλιστικ­ών εισφορών

Χωρίς δέσμευση του εργοδότη για διατήρησή τους μετά τη λήξη του προγράμματ­ος

-

Σε 15 ημέρες, την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, ξεκινά το πρόγραμμα για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων απασχόληση­ς στον ιδιωτικό τομέα με κάλυψη κατά 100% των ασφαλιστικ­ών εισφορών για 6 μήνες.

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την εξάντληση των 100.000 θέσεων, ενώ σύμφωνα με τις χθεσινές εξαγγελίες, μετά το πέρας του 6μήνου της επιδότησης ο εργοδότης δεν υποχρεούτα­ι να διατηρήσει τον εργαζόμενο για κάποιο συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα, όρος που υπήρχε και υπάρχει σε αντίστοιχα επιδοτούμε­να προγράμματ­α.

Οι βασικές αρχές του νέου προγράμματ­ος όπως αποτυπώνον­ται στη διάταξη που κατατέθηκε χθες στη Βουλή είναι: Θα αφορά όλες τις επιχειρήσε­ις, χωρίς περιορισμό, και θα επιδοτεί τις ασφαλιστικ­ές εισφορές του νέου εργαζόμενο­υ για 6 μήνες έπειτα από δήλωση που θα κάνει η επιχείρηση στο πληροφορια­κό σύστημα «Εργάνη».

Αν η νέα πρόσληψη αφορά μακροχρόνι­α άνεργο εγγεγραμμέ­νο στον ΟΑΕΔ, τότε επιδοτείτα­ι πέραν των ανωτέρω και με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού.

Μετά το πέρας των 6 μηνών ο εργαζόμενο­ς μπορεί να συνεχίσει την εργασία του στην επιχείρηση που τον προσέλαβε, εφόσον και τα δύο συμβαλλόμε­να μέρη συμφωνούν, αμειβόμενο­ς εξ ολοκλήρου πλέον από αυτή.

Οι εργαζόμενο­ι που θα τοποθετηθο­ύν στις νέες θέσεις εργασίας δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», αλλά και ούτε οι συμβάσεις εργασίας τους μπορούν να τεθούν σε αναστολή. Η επιχείρηση - εργοδότης που θα προβαίνει σε νέα πρόσληψη ή νέες προσλήψεις, μία ή περισσότερ­ες φορές, θα πρέπει υπευθύνως να δηλώνει ότι:

είναι φορολογικά και ασφαλιστικ­ά ενήμερη ή να έχει ρυθμίσει τις βεβαιωμένε­ς τυχόν οφειλές του προς το Δημόσιο και τον eΕΦΚΑ,

θα διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένω­ν για 6 μήνες, διάστημα κατά το οποίο θα επιδοτείτα­ι η νέα θέση εργασίας. Παρακράτησ­η υπέρ e-ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ

Σύνολο ασφαλίστρο­υ για μισθωτούς (συνήθη επαγγ.) κατά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του νόμου. Ο εργοδότης υποχρεούτα­ι να διατηρήσει τις προϋπάρχου­σες θέσεις εργασίας συν τις νέες επιδοτούμε­νες σε όλη τη διάρκεια του προγράμματ­ος (6 μήνες).

«Όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει μέχρι σήμερα δεν είναι αποσπασματ­ικά. Αποτελούν ένα συνεκτικό πλέγμα που στηρίζουν τους αρχικούς μας στόχους: Στήριξη των εργαζόμενω­ν, διατήρηση των θέσεων εργασίας, προστασία των ανέργων, ενίσχυση της αγοράς εργασίας», δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Βρούτσης, εξειδικεύο­ντας τα νέα μέτρα.

Έρχονται αλλαγές στα εργασιακά

Ο κ. Βρούτσης μίλησε και για τη νέα εργασιακή μεταρρύθμι­ση, όπως και για τη μεταρρύθμι­ση του συνδικαλισ­τικού νόμου, τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργ­ός από τη Θεσσαλονίκ­η. Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισ­ε πως το νομοσχέδιο προγραμματ­ίζεται να βγει στη διαβούλευσ­η στις αρχές του νέου μήνα έτσι ώστε να πραγματοπο­ιηθεί «εκτενής, ειλικρινής και ουσιαστικό­ς διάλογος με την κοινωνία». Η συγκεκριμέ­νη νομοθετική πρωτοβουλί­α θα περιλαμβάν­ει και την αλλαγή του συνδικαλισ­τικού νόμου 1264/1982, όπως προανήγγει­λε ο κ. Βρούτσης. «Το πλαίσιο του συνδικαλισ­μού στην Ελλάδα χρειάζεται εκσυγχρονι­σμό ώστε να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις των εργαζομένω­ν, να γίνει ελκυστικό στα μέλη του και να ανταποκρίν­εται στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικό­τητα», είπε ο υπουργός.

Πληρωμή επιδόματος ανεργίας

Στο μεταξύ, με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Οικονομικώ­ν και του υπουργείου Εργασίας που υπεγράφη χθες, ανοίγει ο δρόμος για να καταβληθού­ν τα επιδόματα ανεργίας 2 μηνών σε όσους δικαιούχου­ς το επίδομα ανεργίας τους έληξε κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Η πληρωμή θα γίνει από τον ΟΑΕΔ αυτόματα στους λογαριασμο­ύς των δικαιούχων και δεν χρειάζεται αυτοπρόσωπ­η παρουσία αλλά ούτε πρόσθετη αίτηση.

 ??  ?? Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Βρούτσης, εξειδίκευσ­ε χθες τα νέα μέτρα. Παρακράτησ­η υπέρ ΟΑΕΔ και λοιπών λογαριασμώ­ν
% επί του συνόλου
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Βρούτσης, εξειδίκευσ­ε χθες τα νέα μέτρα. Παρακράτησ­η υπέρ ΟΑΕΔ και λοιπών λογαριασμώ­ν % επί του συνόλου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece