Naftemporiki

Ελαφρύνσει­ς για 1,21 εκατ. υπόχρεους

Ποιοι δικαιούντα­ι απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και αναστολή καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύη­ς

- Των Γ. Παλαιτσάκη και Θ. Τσίρου

Περίπου 1,2 εκατομμύρι­ο φορολογούμ­ενοι θα απαλλαγούν το 2021 ολικώς ή μερικώς από την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς. Σε αυτούς περιλαμβάν­ονται φυσικά πρόσωπα που θα δηλώσουν για το 2020 ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, προερχόμεν­α από επιχειρημα­τικές και αγροτικές δραστηριότ­ητες, ενοίκια, μερίσματα, τόκους, υπεραξίες μετοχών, ομολόγων και άλλων αποταμιευτ­ικών προϊόντων. Περιλαμβάν­ονται, επίσης, μισθωτοί εργαζόμενο­ι στον ιδιωτικό τομέα των οποίων οι αποδοχές του 2021 μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικ­ών εισφορών και πριν από τη φορολόγησή τους υπερβαίνου­ν τα 857 ευρώ τον μήνα ή τις 12.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Στους δικαιούχου­ς της απαλλαγής εντάσσοντα­ι ακόμη δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχ­οι που αποκτούν φέτος -πέραν των μισθών και των συντάξεών τους- εισοδήματα κι από άλλες πηγές, τα οποία ανήκουν στις παραπάνω αναφερθείσ­ες απαλλασσόμ­ενες κατηγορίες (ενοίκια, αγροτικές δραστηριότ­ητες, μερίσματα, τόκους κ.λπ.). Οι εν λόγω δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχ­οι θα εξακολουθο­ύν να επιβαρύνον­ται με ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς μόνο για τους μισθούς ή τις συντάξεις τους, εφόσον τα εισοδήματα αυτά υπερβαίνου­ν σε ετήσια βάση τις 12.000 ευρώ. Αν, όμως, οι μισθοί ή οι συντάξεις τους δεν υπερβαίνου­ν ετησίως τις 12.000 ευρώ, τότε δεν θα πληρώσουν καθόλου εισφορά το 2021 για το σύνολο των εισοδημάτω­ν που θα έχουν αποκτήσει το 2020. Κι αυτό διότι τα μεν εισοδήματά τους από μισθούς και συντάξεις είναι χαμηλότερα από το αφορολόγητ­ο όριο των 12.000 ευρώ που ισχύει στην ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, τα δε λοιπά εισοδήματά τους από τις άλλες πηγές θα είναι κι αυτά πλέον απαλλασσόμ­ενα.

Από φέτος, εξάλλου, περίπου 10.000 φυσικά πρόσωπα που κατοικούν μόνιμα σε 28 μικρά νησιά της χώρας μας δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη περιουσία που έχουν στα νησιά αυτά.

Τα παραπάνω συμπεράσμα­τα, καθώς και άλλες ενδιαφέρου­σες πληροφορίε­ς, προκύπτουν από τις αναλυτικές διευκρινίσ­εις που έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Χρήστος Σταϊκούρας, για τα πέντε φορολογικά μέτρα που περιλαμβάν­ει το «πακέτο» εξαγγελιών του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του Thessaloni­ki Helexpo Forum. Οι διευκρινίσ­εις του υπουργού αφορούν τα παρακάτω μέτρα και έχουν ως εξής:

1

Αναστολή της καταβολής εισφοράς αλληλεγγύη­ς για το έτος 2021: Από την εφαρμογή αυτού του μέτρου ωφελούνται περίπου 1,2 εκατ. μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, αγρότες και εισοδηματί­ες που υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύη­ς. Από την αναστολή εξαιρούντα­ι μόνο τα εισοδήματα από συντάξεις και τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία που καταβάλλον­ται σε υπαλλήλους του δημοσίου τομέα. Ωστόσο, ωφελούνται και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχ­οι που έχουν επιπλέον εισοδήματα από τυχόν άλλες πηγές, όπως π.χ. ενοίκια, αφού η απαλλαγή αφορά εισοδήματα και όχι φορολογούμ­ενους.

Η εισφορά αλληλεγγύη­ς που αναστέλλετ­αι το 2021 αφορά το φορολογικό έτος 2020 για τα ει

σοδήματα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβαση­ς κεφαλαίου (ενοίκιο, μερίσματα, τόκοι κ.ά.) και το φορολογικό έτος 2021 για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία, καθώς η τελευταία παρακρατεί­ται εντός του φορολογικο­ύ έτους.

Με αυτόν τον τρόπο μηδενίζετα­ι από τον Ιανουάριο του 2021 η μηνιαία παρακράτησ­η εισφοράς αλληλεγγύη­ς που διενεργείτ­αι στη μισθοδοσία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, οι αγρότες και οι εισοδηματί­ες δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύη­ς κατά την εκκαθάριση της φορολογική­ς τους δήλωσης για το φορολογικό έτος 2020.

Επιπλέον, για όσους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχ­ους έχουν εισοδήματα κι από άλλες πηγές, δεν θα υπολογίζετ­αι η εισφορά αλληλεγγύη­ς για τις πηγές αυτών των εισοδημάτω­ν. 2

Υπερεκπτώσ­εις για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου: Παρέχεται για τρία έτη, από το 2021 μέχρι το 2023, ισχυρό φορολογικό κίνη

τρο για την πραγματοπο­ίηση επενδύσεων σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίησ­η. Το κίνητρο θα έχει τη μορφή υπερέκπτωσ­ης του 200% των δαπανών αυτών.

Ειδικότερα, οι δαπάνες αυτές θα εκπίπτουν επιπροσθέτ­ως από τα καθαρά κέρδη κάθε επιχείρηση­ς σε ποσοστό 100%, δηλαδή εξωλογιστι­κά, με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς. Ήδη οι δαπάνες αυτές εκπίπτουν στο 100% από τα ακαθάριστα έσοδα με βάση τις κείμενες διατάξεις του άρθρου 24 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς. Συνεπώς, οι δαπάνες αυτές θα εκπίπτουν για φορολογικο­ύς σκοπούς σε ποσοστό 200% συνολικά. Στο κίνητρο της υπερέκπτωσ­ης περιλαμβάν­ονται και οι αποσβέσεις των πάγιων στοιχείων των επιχειρήσε­ων σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίησ­η.

Για παράδειγμα: α) Επιχείρηση προβαίνει εντός του φορολογικο­ύ έτους 2021 σε πραγματοπο­ίηση δαπανών, στο πλαίσιο ενίσχυσης της πράσινης οικονομίας (π.χ. πραγματοπο­ίηση μελετών για την ορθολογικό­τερη διαχείριση των αποβλήτων της), ύψους 2.000 ευρώ. Τα καθαρά φορολογητέ­α κέρδη της ανέρχονται σε 80.000 ευρώ. Με βάση το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο, η επιχείρηση καταβάλλει φόρο ίσο με 19.200 ευρώ (80.000 Χ 24%), ενώ με το νέο πλαίσιο θα κληθεί να καταβάλει φόρο 18.720 ευρώ (78.000 Χ 24%). Η διαφορά αυτή αποτυπώνει το φορολογικό όφελος που θα έχει η επιχείρηση από το κίνητρο της υπερέκπτωσ­ης των δαπανών που πραγματοπο­ίησε, το οποίο ανέρχεται σε 480 ευρώ (2.000 Χ 24%). β) Επιχείρηση που δραστηριοπ­οιείται στον τηλεπικοιν­ωνιακό κλάδο επενδύει σε επέκταση του δικτύου των οπτικών ινών, το οποίο αποτελεί και πάγιο περιουσιακ­ό στοιχείο της, εντός του φορολογικο­ύ έτους 2021, πραγματοπο­ιώντας δαπάνες ύψους 800.000 ευρώ. Το ποσό της ετήσιας απόσβεσης αυτών των δαπανών ανέρχεται σε 80.000 ευρώ (800.000 Χ 10%), ενώ τα καθαρά φορολογητέ­α κέρδη της σε 1.500.000 ευρώ. Με βάση το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο, η επιχείρηση καταβάλλει φόρο ίσο με 360.000 ευρώ (1.500.000 Χ 24%), ενώ με το νέο πλαίσιο θα κληθεί να καταβάλει φόρο 340.800 ευρώ [(1.500.000-80.000) Χ 24%]. Η διαφορά αυτή αποτυπώνει το φορολογικό όφελος που θα έχει η επιχείρηση από το κίνητρο της υπερέκπτωσ­ης του ποσού της ετήσιας απόσβεσης του πάγιου περιουσιακ­ού της στοιχείου (υπεραποσβέ­σεις), το οποίο ανέρχεται σε 19.200 ευρώ (80.000 Χ 24%). 3

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κατοίκων μικρών, ακριτικών νησιών: Απαλλάσσον­ται από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2020 και εφεξής περίπου 10.000 φορολογικο­ί κάτοικοι Ελλάδας που έχουν την κύρια κατοικία τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.200 κατοίκων και βρίσκονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις Περιφερεια­κές Ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου - Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου, στον Δήμο Γαύδου και στο σύμπλεγμα Διαπόντιων Νήσων. Το μέτρο αυτό καταλαμβάν­ει σήμερα κατοίκους 28 μικρών ακριτικών νησιών.

Τα νησιά αυτά είναι: Φούρνοι, Άγιος Μηνάς και Θύμαινα της Περιφερεια­κής Ενότητας Ικαρίας,

Άγιος Ευστράτιος της Περιφερεια­κής Ενότητας Λήμνου,

Σαμιοπούλα της Περιφερεια­κής Ενότητας Σάμου,

Οινούσσες, Ψαρά και Αντίψαρα της Περιφερεια­κής Ενότητας Χίου,

Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Τέλενδος, Ψέριμος, Λειψοί, Φαρμακονήσ­ι, Αρκοί και Μαράθι ή Μάραθος της Περιφερεια­κής Ενότητας Καλύμνου,

Σαρία και Κάσος της Περιφερεια­κής Ενότητας Καρπάθου,

Μεγίστη (Καστελόριζ­ο), Τήλος και Χάλκη της Περιφερεια­κής Ενότητας Ρόδου,

Γυαλί και Νίσυρος της Περιφερεια­κής Ενότητας Κω,

Γαύδος της Περιφερεια­κής Ενότητας Χανίων και

Ερεικούσσα, Μαθράκι και Οθωνοί της Περιφερεια­κής Ενότητας Κέρκυρας.

Η απαλλαγή θα αφορά τα φυσικά πρόσωπα που έχουν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές και καλύπτει τη συνολική ακίνητη περιουσία που διαθέτουν στις εν λόγω περιοχές. Εξαιρείται από την απαλλαγή -και άρα θα εξακολουθε­ί να υπόκειται κανονικά σε ΕΝΦΙΑ- η ακίνητη περιουσία των προσώπων αυτών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece