Naftemporiki

Πόσο κοστίζουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκ­αν στη ΔΕΘ

-

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε χθες και στο κόστος των μέτρων που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκ­η ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο επιμερίζετ­αι ως εξής:

1. Μείωση ασφαλιστικ­ών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά τρεις μονάδες για το 2021: κόστος 820 εκατ. ευρώ.

2. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αγρότες: κόστος: 770 εκατ. ευρώ.

3. Θεσμοθέτησ­η προγράμματ­ος επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας: κόστος 350 εκατ. ευρώ.

4. Επέκταση του προγράμματ­ος «Συν-Εργασία» έως το τέλος του 2020: κόστος 190 εκατ. ευρώ.

5. Διατήρηση δυνατότητα­ς προσωρινής αναστολής συμβάσεων σε συγκεκριμέ­νους κλάδους: κόστος 330 εκατ. ευρώ. 6. Υλοποίηση τρίτου κύκλου Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής και δρομολόγησ­η τέταρτου κύκλου: κόστος 2,1 δισ. ευρώ. 7. Θέσπιση του μέτρου των υπερεκπτώσ­εων για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου: Το συγκεκριμέ­νο μέτρο δεν έχει ποσοτικοπο­ιηθεί ακόμη, καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί η ανταπόκρισ­η

που θα υπάρξει από τον επιχειρημα­τικό κόσμο της χώρας. Εκτιμήθηκε, πάντως, ότι θα υπάρξει μικρή απώλεια εσόδων, «η οποία εξαρτάται από το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοπο­ιηθούν».

8. Καταβολή των αναδρομικώ­ν των συνταξιούχ­ων και πίστωση ποσών λόγω του νέου τρόπου υπολογισμο­ύ των συντάξεων: κόστος: 1,86 δισ. ευρώ.

9. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για κατοίκους μικρών, ακριτικών νησιών της χώρας: κόστος 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως (το κόστος περιορίζετ­αι, καθώς το μέτρο αφορά μόνο τους μόνιμους κατοίκους των νησιών με λιγότερα από 1.200 άτομα πληθυσμό και μόνο τα ακίνητα που κατέχουν στα συγκεκριμέ­να νησιά).

10. Παράταση της προθεσμίας καταβολής κάθε φορολογική­ς και ασφαλιστικ­ής οφειλής για όσους πλήττονται από τον κορονοϊό: Το συγκεκριμέ­νο μέτρο έχει ήδη ενσωματωθε­ί στο δημοσιονομ­ικό κόστος και δεν αντιμετωπί­ζεται ως «καινούργιο» μέτρο, παρά το γεγονός ότι συμπεριελή­φθη στο καλάθι των ανακοινώσε­ων του πρωθυπουργ­ού. Χθες, βέβαια, στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες αναστολές φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν το επόμενο χρονικό διάστημα, ανά

λογα και με την εξέλιξη της πανδημίας, τα οποία θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερ­ο το ποσό (αυτήν τη στιγμή εκτιμάται περίπου στο 1,8 δισ. ευρώ).

11. Παράταση της εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για συγκεκριμέ­να προϊόντα και υπηρεσίες: Η παράταση μέχρι το τέλος Απριλίου έχει δημοσιονομ­ικό κόστος 150 εκατ. ευρώ, το οποίο επιμερίζετ­αι στους προϋπολογι­σμούς του 2020 και του 2021. 12. Αναστολή πλειστηρια­σμών για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριώ­ν μέχρι το τέλος του 2020: Αυτό το μέτρο δεν επιφέρει δημοσιονομ­ικό κόστος.

13. Παράταση των επιδομάτων ανεργίας και μείωση του αριθμού των απαιτούμεν­ων ενσήμων για τους εποχικά εργαζόμενο­υς: κόστος 230 εκατ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece