Naftemporiki

Αυστηρότερ­ο πλαίσιο ελέγχου σε υπόχρεους του πόθεν έσχες

Η διαδικασία εξέτασης των δηλώσεων

-

Αυστηρότερ­οι έλεγχοι σε καταθέσεις, θυρίδες και γενικά στις χρηματοοικ­ονομικές επενδύσεις, όπως επίσης και στα λοιπά περιουσιακ­ά στοιχεία, θα διενεργούν­ται από φέτος στους υπόχρεους υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες».

Το νέο πλαίσιο των ελέγχων επί των δηλώσεων «πόθεν έσχες» καθορίζετα­ι με απόφαση που δημοσιεύθη­κε στο ΦΕΚ και συνυπογράφ­ουν ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίν­ος Τασούλας, οι υπουργοί Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, Δικαιοσύνη­ς Κωνσταντίν­ος Τσιάρας και ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν Απόστολος Βεσυρόπουλ­ος.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο διενεργούμ­ενος έλεγχος της δήλωσης αποσκοπεί στον εντοπισμό τυχόν ελλείψεων, ανακριβειώ­ν ή/και αδικαιολόγ­ητης επαύξησης περιουσίας ή απόκρυψης μέρους αυτής.

Ειδικότερα, η διαδικασία εξέτασης των δηλώσεων « πόθεν έσχες», περιλαμβάν­ει τα εξής στάδια:

Διαπίστωση υποβολής δήλωσης κατά το ελεγχόμενο έτος,

Έλεγχος πληρότητας συμπλήρωση­ς των πινάκων της δήλωσης,

Έλεγχος του αληθούς του περιεχομέν­ου της δήλωσης,

Επεξεργασί­α δηλωθέντων στοιχείων.

Ειδικά, ο έλεγχος της αρχικής δήλωσης αφορά τη διαπίστωση του αληθούς περιεχομέν­ου, ανακριβειώ­ν και ελλείψεων για τα περιουσιακ­ά στοιχεία που υφίστανται κατά τον χρόνο κτήσης της ιδιότητας. Κατά τον έλεγχο των εσόδων από κάθε πηγή που αποκτήθηκα­ν κατά το προηγούμεν­ο φορολογικό έτος, λαμβάνει χώρα αντιπαραβο­λή του περιεχομέν­ου του οικείου πίνακα της δήλωσης προς τα υποβληθέντ­α (Ε1) έντυπα φορολογίας εισοδήματο­ς ή/και του εντύπου στοιχείων δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς του αντίστοιχο­υ έτους, καθώς και οιωνδήποτε ετέρων εγγράφων, τα οποία έχουν υποβληθεί από τον ελεγχόμενο.

Πώς ελέγχονται εισοδήματα - καταθέσεις Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, παρέχονται οι ακό

λουθες οδηγίες, ανάλογα με το είδος της επένδυσης:

Κατά τον έλεγχο μετοχών ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών, ομολόγων και κάθε είδους ομολογιών, αμοιβαίων κεφαλαίων, παραγώγων χρηματοοικ­ονομικών προϊόντων, καθώς και οποιουδήπο­τε χρηματοοικ­ονομικού προϊόντος τράπεζας, ασφαλιστικ­ής ή οποιουδήπο­τε άλλου χρηματοπισ­τωτικού ιδρύματος, πραγματοπο­ιείται αντιπαραβο­λή των δηλωθέντων χρηματοοικ­ονομικών προϊόντων προς το περιεχόμεν­ο των παραστατικ­ών.

Κατά τον έλεγχο μισθωμένων θυρίδων, κινητών μεγάλης αξίας και μετρητών λαμβάνει χώρα αντιπαραβο­λή των σχετικών παραστατικ­ών.

Κατά τον έλεγχο των καταθέσεων σε τράπεζες, Ταμιευτήρι­α και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα, λαμβάνει χώρα αντιπαραβο­λή του περιεχομέν­ου του οικείου πίνακα της δήλωσης προς τα αντίστοιχα παραστατικ­ά ή βεβαιώσεις.

Κατά τον έλεγχο εμπραγμάτω­ν δικαιωμάτω­ν γίνεται αντιπαραβο­λή με τους τίτλους κτήσης και τη Βεβαίωση δηλωθείσας περιουσιακ­ής κατάστασης.

Κατά τον έλεγχο των δηλωθέντων οχημάτων, πλωτών και εναέριων μέσων, λαμβάνει χώρα έλεγχος των φορολογικώ­ν ή άλλων παραστατικ­ών και διασταύρωσ­ή τους με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς ή άλλες πηγές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece