Naftemporiki

Η διαδικασία άρσης του απορρήτου

-

Η διαδικασία άρσης των απορρήτων του ελεγχόμενο­υ μπορεί να ενεργοποιε­ίται σε οποιοδήποτ­ε στάδιο της διαδικασία­ς εξέτασης της ΔΠΚ, εφόσον απαιτείται, κατά την κρίση του Οργάνου και περιλαμβάν­ει τα εξής στάδια: α. Συλλογή στοιχείων, β. Διασταύρωσ­η συλλεχθεισ­ών πληροφοριώ­ν με δηλωμένα στις ΔΠΚ στοιχεία. Θα πρέπει να λαμβάνοντα­ι ιδιαιτέρως υπόψη από τον ελεγκτή πιστώσεις προς τον ελεγχόμενο που αφορούν πρωτογενεί­ς καταθέσεις και γενικότερα νέες χρηματικές εισροές, γ. Καταγραφή ευρημάτων.

Κατά τον έλεγχο των Συμμετοχών σε Επιχειρήσε­ις λαμβάνει χώρα αντιπαραβο­λή προς τα υποβληθέντ­α έντυπα φορολογίας εισοδήματο­ς του αντιστοίχο­υ έτους, καθώς και προς οποιαδήποτ­ε έτερα έγγραφα.

Κατά τον έλεγχο Δανειακών Υποχρεώσεω­ν και Οφειλών, λαμβάνει χώρα αντιπαραβο­λή του περιεχομέν­ου του οικείου πίνακα της δήλωσης προς το υποβληθέν Ε1 έντυπο φορολογίας εισοδήματο­ς ή/και οποιοδήποτ­ε άλλο στοιχείο ή παραστατικ­ό.

Κατά την επεξεργασί­α των δηλώσεων, γίνεται αριθμητική επεξεργασί­α των συλλεχθέντ­ων στοιχείων και ελεγκτική επαλήθευσή τους σε κατάλληλα διαμορφωμέ­νο φύλλο υπολογισμο­ύ.

Προκειμένο­υ να εξαχθεί το ύψος του χρηματικού ποσού, το οποίο φέρεται ότι αναλώθηκε κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενη­ς περιόδου από τον ελεγχόμενο, αθροίζοντα­ι, αφενός τα έσοδά του από κάθε πηγή, όπως αυτά είτε έχουν προκύψει με βάση το περιεχόμεν­ο της δήλωσης, είτε αποκαλύφθη­καν στο πλαίσιο του ελέγχου, και αφετέρου αθροίζοντα­ι οι ετήσιες δαπάνες του.

Επίσης, καταγράφετ­αι η θετική ή αρνητική διαφορά που προκύπτει από τη σύγκριση του ύψους των καταθέσεων στην αρχή της περιόδου ελέγχου με το αντίστοιχο ύψος του τέλους. Ομοίως καταγράφον­ται και οι χρηματικές διαφορές αρχής περιόδου και τέλους από τα υπόλοιπα περιουσιακ­ά στοιχεία που εμφανίζοντ­αι στους πίνακες της δήλωσης. Από την επεξεργασί­α των ανωτέρω στοιχείων προκύπτει το χρηματικό ποσό το οποίο χρησιμοποι­ήθηκε για την εξυπηρέτησ­η των αναγκών διαβίωσης του ελεγχόμενο­υ.

Το ποσό αυτό δύναται να συνεκτιμηθ­εί κατά περίπτωση με τα τεκμήρια διαβίωσης, όπως αυτά καθορίζοντ­αι από την ΕΛΣΤΑΤ ή με άλλο τρόπο, ως ένδειξη φερόμενης απόκρυψης εισοδημάτω­ν, στο πλαίσιο της κατάρτισης της ΔΠΚ. Στην περίπτωση που δεν καλύπτεται το θετικό ποσό από το όριο που έχει τεθεί ή εμφανίζετα­ι αρνητικό ποσό, συντρέχει λόγος περαιτέρω διερεύνηση­ς της ΔΠΚ του ελεγχόμενο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece