Naftemporiki

Πιθανό νέο lockdown με την πληρότητα στις ΜΕΘ στο 37,5%

Λουκέτα και συναγερμός στα σχολεία - 312 νέα κρούσματα και 3 νεκροί στο 24ωρο

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί ώστε να αντιμετωπι­στεί η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας το ποσοστό πληρότητας των Covid-19 ΜΕΘ είναι στο 37,5%. Την ίδια στιγμή, δύο μόλις μέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, λουκέτο βάζουν τμήματα ή και ολόκληρα σχολεία από τα θετικά κρούσματα που καταγράφον­ται σε εκπαιδευτι­κούς και μαθητές.

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος μιλώντας χθες για το πρόβλημα της αύξησης των κρουσμάτων δήλωσε χαρακτηρισ­τικά: «Δεν αποκλείουμ­ε τίποτα όταν έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμιά ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής». Όπως είπε, η κυβέρνηση ανησυχεί με την έξαρση που παρατηρείτ­αι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. «Θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και τα χειρότερα φυσικά είναι ένα lockdown. Όμως, θέλουμε πάνω απ’ όλα να μην κινδυνεύου­ν οι συμπολίτες μας, που αν έχει τέτοια πίεση το σύστημα της υγείας μπορεί να μη βρουν τη φροντίδα που τους αξίζει», επεσήμανε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε πως όλα τα

ενδεχόμενα είναι πιθανά. «Δεν είμαστε ακόμη στο lockdown, αλλά όλα τα σχέδια είναι στο τραπέζι» τόνισε.

Λουκέτα σε σχολεία

Στο μεταξύ ανακοινώθη­κε η αναστολή λειτουργία­ς μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίο­υ του 2ου Γενικού Λυκείου Καισαριανή­ς και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και σε ένα τμήμα του 2ου Γυμνασίου Πύργου Ηλείας, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

Ήδη μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίο­υ έχουν κλείσει το Δημοτικό και το Νηπιαγωγεί­ο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας της Λήμνου και το 7ο Δημοτικό Αλεξάνδρει­ας στην Ημαθία. Επίσης, θετική διαγνώστηκ­ε η μητέρα ενός μαθητή του 2ου Λυκείου Πάτρας, η οποία εργάζεται σε νοσοκομείο. Το σχολείο βρίσκεται υπό κατάληψη. Επιπλέον, για προληπτικο­ύς λόγους αποχώρησαν μαθητές και καθηγητές και από το 3ο Λύκειο Πάτρας. Τέλος, θετικός είναι και ένας εκπαιδευτι­κός του Δημοτικού Σχολείου Σερρών με αποτέλεσμα να τεθεί προληπτικά σε καραντίνα το Τμήμα που διδάσκει.

Αύξηση διασωληνωμ­ένων

Ωστόσο, έπειτα από την καθημερινή αύξηση των διασωληνωμ­ένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας η ανησυχία όλων είναι αν θα αντέξει το σύστημα υγεί

ας και ειδικά οι ΜΕΘ. Την απάντηση έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει 930 ΜΕΘ. Από αυτές, 701 διατίθεντα­ι για ασθενείς με άλλα νοσήματα (519 κατειλημμέ­νες, 182 κενές) και 229 διατίθεντα­ι αποκλειστι­κά για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικ­ά).

Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια είναι κατειλημμέ­νες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%. Ειδικότερα, στα νοσοκομεία της Αττικής, από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ, έχουν διατεθεί 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμέ­νες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμέ­νες και 22 κενές. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκ­ης είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘCovid, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμέ­νες και 26 κενές.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με δεδομένη την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής, λόγω του υψηλού επιδημιολο­γικού φορτίου που παρατηρείτ­αι τις τελευταίες μέρες, το υπουργείο εφαρμόζει τον σχεδιασμό για αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid. Πιο αναλυτικά, προ

στίθενται 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘCovid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών. Το σχέδιο που ενεργοποιε­ίται περιλαμβάν­ει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικ­ά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας. Όπως αναφέρει ο υπουργός, βρίσκεται και σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργία­ς 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμέ­να, 155 υπερσύγχρο­νες ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ από τη δωρεά του ΙΣΝ θα αρχίσουν να παραδίδοντ­αι στο ΕΣΥ πριν από το τέλος του έτους. Επίσης, ολοκληρώνε­ται εντός του Οκτωβρίου η δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «H Σωτηρία». Τέλος, αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου και η παράδοση 8 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από τη δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη, της Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε.

Χθες καταγράφηκ­αν 312 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 284 ήταν εγχώρια και 28 εισαγόμενα. 174 είχε η Αττική (12 συνδέονται με συρροές, ενώ 13 αναφέρουν με ταξίδι στο εσωτερικό), 26 η Θεσσαλονίκ­η (2 συνδέονται με συρροή, ενώ 5 με ταξίδι στο εσωτερικό), 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση, 11 είχε η Πέλλα (5 συνδέονται με συρροές), 10 η Πιερία, 7 η Λέσβος (όλα σχετιζόμεν­α με συρροή στο ΚΥΤ Μόριας), 7 το Ηράκλειο, 4 τα Τρίκαλα, από 3 Δράμα, Κέρκυρα, Κοζάνη και Κόρινθος από 2 Ημαθία, Εύβοια, Καστοριά και Φθιώτιδα και από 1 Αχαΐα, Βοιωτία, Έβρος, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κιλκίς, Κως, Λάρισα, Μεσσηνία, Ρέθυμνο και Φλώρινα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.041.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύοντ­αι 67 ασθενείς διασωληνωμ­ένοι, ενώ 176 ασθενείς έχουν εξέλθει από αυτές.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα απώλειες και 316 θανάτους συνολικά στη χώρα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece