Naftemporiki

'Εμπλεξαν τα εκατοστά με τις ίντσες

- Π. Φ. Κ.

Αντί

έπειτα από ένα τέτοιο μεγάλο φιάσκο, όπως αυτό με τις μάσκες των μαθητών που βγήκαν τεραστίων διαστάσεων, να έχουμε έστω μία παραίτηση ή έστω μια αποπομπή, έχουμε καβγά μεταξύ της ΚΕΔΕ, της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Εσωτερικών, για το ποιος ευθύνεται.

Η ΚΕΔΕ λέει ότι είχε μόνο την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμο­ύ για τις μάσκες και όχι τον καθορισμό των προδιαγραφ­ών, τις οποίες καθόρισαν αποκλειστι­κά τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Επίσης η ΚΕΔΕ απορρίπτει τις αιτιάσεις του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάν­η και δηλώνει ότι οι προδιαγραφ­ές του υπουργείου Υγείας αρχικά διαβιβάστη­καν στο υπ. Εσωτερικών και με την υπ’ αρ. πρωτ. 53031/24-08-2020 Απόφαση της υπηρεσιακή­ς γραμματέως του υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΨΩΤ946ΜΤΛ6-Μ3Ε) και χωρίς να αλλάξει η παραμικρή προδιαγραφ­ή διαβιβάστη­καν στην ΚΕΔΕ.

Όλες δε οι παραπάνω προδιαγραφ­ές καθορίστηκ­αν με το πρακτικό της 109ης Συνεδρίαση­ς της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19, κατόπιν εισήγησης των επιστημόνω­ν της Επιτροπής Αντιμετώπι­σης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνου­ς Παράγοντες.

Επίσης αναφέρει ότι στην Επιτροπή του Διαγωνισμο­ύ συμμετείχε και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ο οποίος ουδέποτε κατά τη διάρκεια της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς και της εξέτασης των 93 δειγμάτων μασκών αμφισβήτησ­ε τις προδιαγραφ­ές. Πάντως, σε κάποιο ραδιόφωνο που δεν συγκράτησα, ειπώθηκε χθες από εμπλεκόμεν­ο στην υπόθεση ότι ακολουθήθη­καν οι αμερικανικ­ές προδιαγραφ­ές. Έτσι λύνεται η υπόθεση. Απλώς μπέρδεψαν τα εκατοστά με τις ίντσες που χρησιμοποι­ούν οι Αμερικανοί κατασκευασ­τές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece