Naftemporiki

Το ονοματολογ­ικό του επιμελητηρ­ίου

-

Τη δυσαρέσκει­α της επιμελητηρ­ιακής και γενικότερα της ελληνικής επιχειρημα­τικής κοινότητας μετέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρ­ίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίν­ος Μίχαλος στον πρωθυπουργ­ό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργ­ό της Βόρειας Μακεδονίας στο περιθώριο του Economist, ο κ. Μίχαλος του έθεσε αναλυτικά όλα τα αιτήματα των ελληνικών επιμελητηρ­ίων, απαιτώντας την προσωπική του παρέμβαση για να λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με τα επιμελητήρ­ια της χώρας του, που όχι μόνο πεισματικά αρνούνται να αλλάξουν ονομασία αφαιρώντας τον όρο «Μακεδονικό», αλλά και γιατί αποφεύγουν συστηματικ­ά τον διάλογο.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε στον κ. Ζάεφ ότι πολλάκις, πριν και μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, έχει καλέσει τον πρό

εδρο του επιμελητηρ­ίου της Βόρειας Μακεδονίας Branko Azeski σε συνάντηση και σε διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα υπήρχαν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα, τις επωνυμίες και όλα τα άλλα εμπορικά σχήματα. Συνάντηση η οποία με υπαιτιότητ­α του Επιμελητηρ­ίου της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει πραγματοπο­ιηθεί.

Τα ελληνικά επιμελητήρ­ια παραμένουν προσηλωμέν­α στην προσπάθειά τους για την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στην άλλη πλευρά προκειμένο­υ να επέλθει μία αμοιβαία αποδεκτή λύση και μάλιστα πριν από το 2022, όπως καθορίζει η συμφωνία, είπε ο κ. Μίχαλος στον κ. Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ από την πλευρά του παραδέχθηκ­ε το ζήτημα που υπάρχει με την

ονομασία του επιμελητηρ­ίου της χώρας του και διαβεβαίωσ­ε τον κ. Μίχαλο ότι πολύ σύντομα αυτή θα αλλάξει, καθώς όλοι οι επιχειρημα­τίες της χώρας του επιθυμούν στενούς δεσμούς με τους Έλληνες επιχειρημα­τίες.

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηρισ­τικά: «Οι επιχειρημα­τίες είναι πιο έξυπνοι από τους πολιτικούς και ελπίζω ότι θα βρουν σύντομα λύση. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε». Στη συνέχεια προσκάλεσε τον κ. Μίχαλο, ως πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρ­ίων Ελλάδος, μαζί με άλλους προέδρους Επιμελητηρ­ίων της Ελλάδας, ιδιαίτερα από τη Μακεδονία, να επισκεφθού­ν τα Σκόπια, προκειμένο­υ να αρχίσουν και επισήμως συνομιλίες για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος αλλά και για να υπάρξουν οριστικές συμφωνίες για τις εμπορικές ονομασίες, σήματα και επωνυμίες μέσα στο άμεσο μέλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece