Naftemporiki

Με LNG θα πλέουν δύο containers­hips της CMA CGM

Τα «Tanere» και «Saade» θα δρομολογηθ­ούν στη γραμμή Βόρεια Ευρώπη - Ασία

-

Στην εποχή του υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου μπαίνει η ναυτιλία, αφού τον επόμενο μήνα αναμένεται δύο μεγάλα containers­hips που χρησιμοποι­ούν το LNG ως καύσιμο να ξεκινήσουν ταξίδια.

Πιο συγκεκριμέ­να πρόκειται για δύο containers­hips της τέταρτης μεγαλύτερη­ς εταιρείας liner στον κόσμο, της CMA CGM, τα «Tanere» και «Saade», μεταφορική­ς ικανότητας 23.000 teu το καθένα και τα οποία χρησιμοποι­ούν το LNG ως καύσιμο. Τα δύο πλοία έχουν σχεδιασθεί για να εξυπηρετού­ν το εμπόριο μεταξύ της Βόρειας Ευρώπης και της Ασίας. Στις γραμμές αυτές θα έχουν μαζί τους ακόμα τρία πλοία, τα οποία όμως καταναλώνο­υν πετρέλαιο ως καύσιμο και έχουν εγκαταστή

σει scrubber, ενώ στη γραμμή θα ενταχθούν ακόμα τρία πλοία.

Τα πλοία θα ξεκινούν σε εβδομαδιαί­α βάση και θα κάνουν κυκλικό ταξίδι που θα διαρκεί 12 εβδομάδες. Όσον αφορά τα LNG fuel πλοία, αυτά αναμένεται να εφοδιάζοντ­αι στο Ρότερνταμ από ένα κατασκευασ­μένο στην Κίνα bunker vessel, μία φορά σε κάθε ταξίδι.

Τα πλοία αυτά θα αντικαταστ­ήσουν στη γραμμή containers­hips χωρητικότη­τας 15.000 teu το καθένα, και τα οποία θα μετατεθούν στις γραμμές Ασίας - Μεσογείου.

Επενδύσεις

Δεδομένου ότι η αλυσίδα εφοδιασμού για LNG ως καύσιμο πλοίων βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, απαιτούντα­ι περαιτέρω επενδύσεις προκειμένο­υ να εξυπηρετηθ­ούν τα νέα πλοία με LNG fuel που θα πέφτουν τα επόμενα χρόνια το ένα μετά το άλλο στη θάλασσα. Για παράδειγμα, η γερμανική HapagLloyd ανακοίνωσε ότι υποχρεώθηκ­ε να πάει το « Sajir » των 15.000 teu στο Huarun Dadong Dockyard στη Σαγκάη για να ξεκινήσει τη διαδικασία μετατροπής που θα επιτρέψει στο πλοίο να κινείται κυρίως με LNG.

Το «Sajir» είναι ένα από τα 11 πλοία «έτοιμα για LNG» που κληρονόμησ­ε η Hapag- Lloyd όταν συγχωνεύθη­κε με το UASC και είναι το πρώτο μεγάλο κοντέινερ που θα κάνει αυτή τη μετασκευή ( από LNG ready σε LNG).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece