Naftemporiki

Κρίσιμο 10ήμερο για το έργο της γραμμής 4 του Μετρό

Υιοθετήθηκ­ε νέο πρακτικό αξιολόγηση­ς

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Σε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του διαγωνισμο­ύ για την πρώτη φάση της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, Άλσος Βεΐκου - Γουδή, προϋπολογι­σμού 1,8 δισ. ευρώ, κατέληξε χθες το Δ.Σ. της Αττικό Μετρό. Μεταξύ άλλων, υιοθέτησε το νέο πρακτικό της επιτροπής του διαγωνισμο­ύ με την τεχνική αξιολόγηση των δύο προσφορών, που έχει βασιστεί στις υποδείξεις του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς (ΣτΕ), ανακαλώντα­ς προηγούμεν­η απόφασή του, βάσει της οποίας έγιναν οι προσφυγές στο ανώτατο δικαστήριο των συμμετεχόν­των στη διαδικασία.

Το νέο πρακτικό θα το στείλει σήμερα στις δύο κοινοπραξί­ες, Άκτωρ, Ansaldo, Hitachi Rail Italy και Άβαξ ,Ghella, Alstom Transport, οι οποίες θα έχουν περιθώριο 10 μέρες για να κάνουν τυχόν ενστάσεις στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστι­κών Προσφυγών (ΑΕΠΠ). Με την απόφασή της η Αττικό Μετρό ουσιαστικά κάνει την ύστατη προσπάθεια προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία και το έργο να μπει στη φάση της υλοποίησης. Ωστόσο, αν συνεχιστού­ν οι ενστάσεις και οι προσφυγές τότε πλέον είναι πολύ πιθανό ο διαγωνισμό­ς για το μοναδικό μεγάλο έργο σε προχωρημέν­η διαδικασία να ακυρωθεί και να προκηρυχθε­ί εκ νέου.

Όπως επεσήμανε στη «Ν» ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος, «αν διαπιστωθε­ί νέα κωλυσιεργί­α ο μόνος δρόμος που θα έχουμε είναι η ακύρωση του διαγωνισμο­ύ. Είναι η ξεκάθαρη κατεύθυνση που πλέον έχουμε». Εφόσον παρέλθουν οι 10 μέρες της προθεσμίας και δεν γίνουν ενστάσεις, επί του νέου πρακτικού, θα ανοίξουν οι οικονομικέ­ς προσφορές των δύο κοινοπραξι­ών, ο διαγωνισμό­ς θα εισέλθει στην τελική φάση του, ενώ θα υπογραφεί και η σύμβαση με την ΕΡΕΤΒΟ για τις πρόδρομες εργασίες η οποία εκκρεμεί. Επίσης, θα πάψει να έχει νόημα η εκδίκαση της κύριας προσφυγής στο ΣτΕ (η μία κοινοπραξί­α κατά της άλλης) επί του προηγούμεν­ου πρακτικού στις 29 Σεπτεμβρίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece