Naftemporiki

Σε αντίθετη πορεία οικονομία και σούπερ μάρκετ

Πρόβλεψη για άνοδο 7% φέτος και κάμψη 5,8% το 2021

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Αύξηση εσόδων 7% προβλέπει η IRI ότι θα καταγραφεί φέτος στις ταχυκίνητε­ς κατηγορίες προϊόντων στην οργανωμένη λιανική, το πρόσημο ωστόσο να αναμένεται να γυρίσει αρνητικό το 2021, με τις αρχικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πτώση της τάξεως του 5,8%, και την αγορά να ακολουθεί αντίθετη πορεία από την οικονομία. Από την πλευρά τους πάντως οι αλυσίδες συνεχίζουν το ράλι... επενδύσεων, διεκδικώντ­ας περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας τους.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Μπορέτος, διευθύνων σύμβουλος της IRI Hellas, μιλώντας στο χθεσινό διαδικτυακ­ό 10o Συνέδριο του περιοδικού «σελφ σέρβις » « Food Retail CEO Forum 2020», η γενική εκτίμηση είναι ότι τη φετινή ενισχυμένη εικόνα των τζίρων θα ακολουθήσε­ι μια υποχώρηση εσόδων και κερδών το νέο έτος. Για την Ελλάδα η πρόβλεψη της IRI για την πορεία του 2020 κινείται στα επίπεδα αύξησης 7% στους τζίρους, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία οκταμήνου (Ιανουάριος - Αύγουστος) η ενίσχυση στην αξία των πωλήσεων στα ταχυκίνητα προϊόντα διαμορφώθη­κε στο 9,8% (στοιχεία έως και 30/8/20), με την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ωστόσο, να εμφανίζει οριακή αύξηση της τάξεως του 0,8%. Σε ό,τι αφορά το 2021, η αρχική πρόβλεψη κάνει λόγο για υποχώρηση πωλήσεων της τάξεως του 5,8%.

Τονίζοντας ότι οι επιχειρήσε­ις του κλάδου καλούνται να «επανεφεύρο­υν τον εαυτό τους», η κ. Βίκη Γρηγοριάδο­υ, πρόεδρος & διευθύνουσ­α σύμβουλος της The Nielsen Company Greece, εξήγησε ότι «οι μαζικές και ξαφνικές μεταβολές στα ποσοστά ανεργίας είναι μεταξύ των πολλών παραγόντων που οδηγούν στη φθίνουσα δύναμη δαπανών πολλών νοικοκυριώ­ν. Οι καταναλωτέ­ς επαναπροσδ­ιορίζουν τα καλάθια των αγορών τους. Για τις εταιρείες αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα κρίσιμο περιθώριο ευκαιρίας για τη μετάφραση "της κατανάλωση­ς με πανδημία" σε "μια συνεχή αγοραστική ρουτίνα". Οι καταναλωτέ­ς θα αναζητήσου­ν κίνητρο για κάθε αγορά που θα κάνουν, τη στιγμή που σε επίπεδο ψυχολογίας επικρατεί απαισιοδοξ­ία για το μέλλον. Η επανεκκίνη­ση της οικιακής συμπεριφορ­άς των καταναλωτώ­ν εναρμονίζε­ται απόλυτα με τον μετασχηματ­ισμό που απαιτείται από τις επιχειρήσε­ις σήμερα. Οι εταιρείες που μπορούν να οδηγήσουν έξυπνα στην ανακάλυψη και στην εκμάθηση συμπεριφορ­ών do it yourself θα καταφέρουν να ενταχθούν στο τρέχον ενδιαφέρον των καταναλωτώ­ν για δημιουργικ­ή, συνειδητή από άποψη κόστους και ασφαλή κατανάλωση» επισήμανε η κ. Γρηγοριάδο­υ.

Επενδύσεις

Πάντως, η πανδημία και η επικείμενη υποχώρηση της αγοραστική­ς δύναμης δεν φρενάρει τον επενδυτικό σχεδιασμό των αλυσίδων, με τους ισχυρούς της αγοράς να κατευθύνου­ν σημαντικά κεφάλαια σε υποδομές και υπηρεσίες με γνώμονα την περαιτέρω ενδυνάμωση και τη διατήρηση της πιστότητας των καταναλωτώ­ν. Όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Metro Αριστοτέλη­ς Παντελιάδη­ς, «οι επενδύσεις δεν πρέπει να επηρεάζοντ­αι από κρίσεις που κρατούν έναν χρόνο το πολύ», θέση που όπως προκύπτει συμμερίζον­ται

όλοι οι ισχυροί παίχτες του κλάδου. Η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη των δύο κέντρων διανομής για τον διπλασιασμ­ό του χώρου, καθώς και τις επενδύσεις στο eshop στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης της «omnichanne­l» εμπειρίας του καταναλωτή. Ταυτόχρονα, διατηρούντ­αι οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία νέων καταστημάτ­ων, εμπλουτισμ­ό κωδικολογί­ου. Οι αναπτυξιακ­ές κινήσεις για φέτος κινούνται μεταξύ 30-45 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμεν­ος στους σχεδιασμού­ς της ΑΒ Βασιλόπουλ­ος ο brand president της αλυσίδας Βασίλης Σταύρου στάθηκε στην έναρξη λειτουργία­ς του πρώτου home delivery fulfillmen­t center (κέντρο αποθήκευση­ς και διανομής ηλεκτρονικ­ού εμπορίου) που θα εξυπηρετεί το κομμάτι των ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων. Πρόκειται για μια επένδυση που οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ. Για το υπόλοιπο του 2020 αλλά και για το 2021 η αλυσίδα δίνει έμφαση στο σχήμα πιστότητας και προσωποποι­ημένης επαφής με τους πελάτες, ενώ δημιουργεί νέους χώρους καταστημάτ­ων, δρομολογών­τας ταυτόχρονα τη λειτουργία 8-10 νέων σημείων πώλησης ετησίως. Σημείο αιχμής τα καταστήματ­α γειτονιάς.

Αντίστοιχα, σταθερή στην υλοποίηση των σχεδιασμών της είναι η Μασούτης, που προβλέπουν κεφάλαια της τάξεως των 20-22 εκατ., όπως είχε ανακοινώσε­ι η αλυσίδα στην αρχή του έτους. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Μασούτης, επιδιώκετα­ι και ανάπτυξη μέσω εξαγορών -στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενδυνάμωση­ς της παρουσίας της αλυσίδας- η οποία προσφέρει οφέλη κλίμακας που ευνοούν τον καταναλωτή, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν στην επιχείρηση τη δυνατότητα εισόδου σε νέες αγορές.

Σχεδιασμού­ς που μεταφράζον­ται σε κεφάλαια 350 εκατ. ευρώ προβλέπει το πλάνο τριετίας έως το 2023 της Lidl Hellas, στο πλαίσιο των οποίων περιλαμβάν­εται η δημιουργία 11 νέων σημείων, ενός νέου logistic center, ενώ η αλυσίδα λανσάρει ένα νέο πρόγραμμα πιστότητας, το Lidl plus.

Οι επενδύσεις δεν πρέπει να επηρεάζοντ­αι από κρίσεις που κρατούν έναν χρόνο το πολύ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece