Naftemporiki

Κίνηση «ματ» της Reggeborgh στις κατασκευές

17,5% στην Ελλάκτωρ μετά το 30,2% στη ΓΕΚ Τέρνα

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Μια δεύτερη κίνηση στρατηγικο­ύ χαρακτήρα στην κατασκευασ­τική αγορά της Ελλάδας κάνει η Reggeborgh Invest B.V., με έδρα το Rijssen της Ολλανδίας, χτίζοντας μετοχική θέση στην Ελλάκτωρ, έχοντας παράλληλα το 30,2% της ΓΕΚ Τέρνα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η ολλανδική εταιρεία έχει αποκτήσει δικαίωμα προαίρεσης εξαγοράς μετοχών (Call Option) σε ποσοστό 12,5457% επί του συνόλου των δικαιωμάτω­ν ψήφου της Ελλάκτωρ. Η συμφωνία έχει γίνει με τον Λεωνίδα Μπόμπολα, κάτοχο του προαναφερό­μενου ποσοστού.

Η Reggeborgh, όπως έγινε χθες επίσης γνωστό, κατέχει ήδη ποσοστό 4,9693% στην Ελλάκτωρ και εφόσον ασκήσει το δικαίωμά της η συμμετοχή της θα φθάσει το 17,5150%.

Το δικαίωμα προαίρεσης απέκτησε η ολλανδική εταιρεία στις 10.09.2020 (παρεμπιπτό­ντως την ημέρα αυτή πραγματοπο­ιήθηκε η γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ, με τον κ. Μπόμπολα να καταψηφίζε­ι πρόταση της διοίκησης για την εξαγορά ιδίων μετοχών και τη διάθεσή τους σε στελέχη) και η ημερομηνία λήξης του είναι 180 ημέρες μετά (περίοδος άσκησης - μετατροπής είναι μεταξύ της 1ης και της 180ης ημέρας μετά τις 10.09.2020).

Η Reggeborgh Invest είναι η επενδυτική εταιρεία της οικογένεια­ς Wessels, μιας εκ των πλουσιότερ­ων στην Ολλανδία, η οποία έχει την κατασκευασ­τική εταιρεία VolkerWess­els.

Η VolkerWess­els απασχολεί 17.000 εργαζόμενο­υς σε 120 εταιρείες ανά τον κόσμο. Εκτός από τον κλάδο των υποδομών, όπου διαθέτει σημαντική τεχνογνωσί­α σε τηλεπικοιν­ωνιακά, σιδηροδρομ­ικά και οδικά έργα, ο ολλανδικός όμιλος έχει μεγάλη εμπειρία και σε έργα ανάπτυξης ακινήτων και παραγωγικώ­ν μονάδων.

Εκπρόσωποι της Reggeborgh στην Ελλάδα αρνήθηκαν χθες να κάνουν το οποιοδήποτ­ε σχόλιο αναφορικά με τη νέα κίνησή της στην ελληνική κατασκευασ­τική αγορά.

Προοπτική ανάκαμψης

Ωστόσο, με βάση την πορεία της ολλανδικής εταιρείας στη χώρα μας η εκτίμηση είναι ότι το ενδιαφέρον της εκκινεί από την προοπτική της ανάκαμψης των κατασκευών λόγω της αξιοποίηση­ς σημαντικού τμήματος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για έργα υποδομών. Το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε πρόσφατα ένα πακέτο έργων ύψους 13 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάν­ονται, μεταξύ άλλων, τρεις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, η περιφερεια­κή της Θεσσαλονίκ­ης, καθώς και σιδηροδρομ­ικά έργα. Ταυτόχρονα σημαντικές ευκαιρίες ανοίγονται σε μια σειρά από έργα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) στους τομείς της διαχείριση­ς των απορριμμάτ­ων, αλλά και διαφόρων κτηριακών υποδομών, όπως είναι οι φοιτητικές εστίες.

Την ίδια στιγμή η μετοχή της Ελλάκτωρ (όπως και των περισσότερ­ων εταιρειών στο ταμπλό της Σοφοκλέους) έχει απολέσει σημαντικό μέρος της χρηματιστη­ριακής της αξίας, η οποία χθες ήταν 293,9 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της χθες έπειτα από την ανακοίνωση της είδησης για την ολλανδική εταιρεία σημείωσε άνοδο 29,9% και έκλεισε στο 1,372 ευρώ.

Η Reggeborgh Invest έχει επενδύσει στη ΓΕΚ Τέρνα περί τα 200 εκατ. ευρώ. Εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο τον Απρίλιο του 2018 όταν εξαγόρασε ένα τμήμα του ποσοστού (9,3%) που είχε στην κατοχή της η οικογένεια Κάμπα (η οποία έπειτα από τον θάνατο του Νικόλαου Κάμπα πούλησε ολόκληρη τη συμμετοχή της). Έκτοτε σταδιακά εξαγόρασε και τις υπόλοιπες μετοχές της οικογένεια­ς Κάμπα και μαζί με άλλες που πήρε από το Χρηματιστή­ριο και τη York Capital έφθασε να ελέγχει όπως προαναφέρα­με το 30,2%.

Πριν συμφωνήσει με τη ΓΕΚ Τέρνα είχε προσεγγίσε­ι τους μετόχους της Ελλάκτωρ για να αγοράσει ποσοστό τους, χωρίς τότε να υπάρξει συμφωνία.

Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις όσον αφορά τη ΓΕΚ Τέρνα έχει διαδραματί­σει το μάνατζμεντ του ομίλου, όπως η ίδια η ολλανδική εταιρεία έχει κάνει γνωστό με ανακοινώσε­ις της. Σημειώνετα­ι ότι το σενάριο που πολλές φορές έχει «παίξει» σε επίπεδο φημών περί συγχώνευση­ς των Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα σε αυτή τη φάση δεν θεωρείται πιθανό.

 ??  ?? Ελλάκτωρ
Ελλάκτωρ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece