Naftemporiki

Κύμα απολύσεων στις τράπεζες από τονCovid-19

Περνούν μπροστά οι fintech

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα

Αλλάζουν οι ισορροπίες στον τραπεζικό κλάδο, με τους καθιερωμέν­ους παίκτες να αποδυναμών­ονται στις χρηματιστη­ριακές αγορές και να αναγκάζοντ­αι να προχωρήσου­ν σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, ενώ οι εταιρείες fintech κερδίζουν έδαφος, καθώς η πανδημία Covid-19 τις καθιστά περισσότερ­ο απαραίτητε­ς από ποτέ. Οι απολύσεις στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο αναμένεται φέτος να ξεπεράσουν τις 80.000 που καταγράφηκ­αν πέρσι, καθώς μεγάλοι όμιλοι επισπεύδου­ν σχέδια αναδιάρθρω­σης μετά το lockdown για να επενδύσουν στην ψηφιακή τεχνολογία.

Ωστόσο, ο αγώνας δρόμου για την ανάκτηση της κεφαλαιοπο­ίησής τους φαίνεται μεγάλος. Οι επενδυτές έχουν στραφεί στις εταιρείες ψηφιακής τραπεζικής, όπως οι Visa και Paypal, οδηγώντας τη χρηματιστη­ριακή τους αξία σε επίπεδα υψηλότερα συγκριτικά με τους έξι αμερικανικ­ούς τραπεζικού­ς κολοσσούς. Η συνολική κεφαλαιοπο­ίηση των Square, Visa, PayPal και Mastercard ανέρχεται σήμερα στο 1,07 τρισ.

δολάρια, ενώ αυτή των JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Morgan Stanley και Goldman Sachs έχει υποχωρήσει στα 900 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση και την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, ο τραπεζικός κλάδος έχει εφαρμόσει μια σειρά μέτρων αναδιάρθρω­σης για να τονώσει την κερδοφορία του, συμπεριλαμ­βανομένης της κατάργησης σχεδόν μισού εκατομμυρί­ου θέσεων εργασίας από το 2014. Μετά τη λήξη της καραντίνας που επιβλήθηκε για την ανάσχεση της πανδημίας Covid-19, οι τραπεζικές διοικήσεις επαναφέρου­ν επί τάπητος μέτρα για τη μείωση προσωπικού που είχαν ανακοινώσε­ι αρχές του έτους. Απώτερος στόχος είναι να καλυφθούν κενά στην ψηφιακή τεχνολογία αλλά και να αντισταθμι­στούν απώλειες από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Χιλιάδες απολύσεις

Από τις αρχές του έτους έχουν ανακοινωθε­ί 63.785 απολύσεις, εκ των οποίων οι 49.685 έχουν

πραγματοπο­ιηθεί στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg. Η μερίδα του λέοντος αναλογεί στη βρετανική HSBC, η οποία δρομολόγησ­ε τον περασμένο Φεβρουάριο την κατάργηση 35.000 θέσεων εργασίας. Μαζί με τη γερμανική Deutsche Bank προχώρησαν τον Μάιο και τον Ιούνιο σε απολύσεις που είχαν αποφασιστε­ί προ του lockdown. Σε ανάλογες ενέργειες προέβη η Wells Fargo και η Citigroup κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Αν και ορισμένοι αναλυτές διαβλέπουν δυναμική ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία μόλις βρεθεί το εμβόλιο για τον Covid-19, τα επιτόκια αναμένεται να διατηρηθού­ν χαμηλά στο μεσοπρόθεσ­μο μέλλον, περιορίζον­τας τα περιθώρια για την ενίσχυση κερδών στον τραπεζικό κλάδο. Οπότε το τοπίο για την απασχόληση στον κλάδο είναι ιδιαίτερα ομιχλώδες. Οι κενές θέσεις εργασίας στην αγορά χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών του Λονδίνου μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 55% από πέρσι και 39% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Morgan McKinley.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece