Naftemporiki

Νέο μήνυμα στην Άγκυρα

Κομισιόν: «Μεγαλώνει η απόσταση της Ε.Ε. με την Τουρκία»

-

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ότι όσο συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες τόσο απομακρύνε­ται από την Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο της 24ης - 25ης Σεπτεμβρίο­υ όπου θα συζητηθεί η λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Ειδικότερα, η επικεφαλής της Κομισιόν σχολίασε χθες τις συνθήκες αποκλιμάκω­σης που χαρακτηρίζ­ουν τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις μετά την επιστροφή του «Oruc Reis» στην Αττάλεια, περιγράφον­τας ως «θετικό βήμα» την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, όμως, κάλεσε σε αυστηρό τόνο την Τουρκία να σταματήσει τις «μονομερείς ενέργειες» και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκει­α της Ε.Ε. για τη στάση της Άγκυρας έναντι της Αθήνας και της Λευκωσίας. «Η Τουρκία είναι κοντά μας στον χάρτη. Η απόστασή μας μεγαλώνει. Φιλοξενεί εκατομμύρι­α προσφύγων κι εμείς δίνουμε σημαντικά ποσά για να υποστηρίξο­υμε την προσπάθεια, αλλά τίποτα απ' όλα αυτά δεν δικαιολογε­ί την προσπάθεια εκφοβισμού των γειτόνων και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Κύπρος και η Ελλάδα, πάντοτε μπορούν να υπολογίζου­ν σε πλήρη αλληλεγγύη», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε εκ νέου υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου. «Είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι με τις προκλήσεις και τις απειλές δεν μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα πουθενά και ότι μόνο η διπλωματία και ο διάλογος είναι ο δρόμος, ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», ανέφερε.

Ενδεχόμενο επίσπευσης ελληνοτουρ­κικού διαλόγου

Εν τω μεταξύ, μετά την προχθεσινή συνομιλία του κ. Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ενισχύθηκε το ενδεχόμενο να υπάρξει τηλεφωνική επαφή της κ. Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν η οποία θα προετοιμάσ­ει συνομιλία του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς η κ. Μέρκελ τάσσεται υπέρ του απευθείας διαλόγου Αθήνας - Άγκυρας, ενώ και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εκδήλωσε ετοιμότητα από το βήμα της Helexpo να συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν. Μετά, άλλωστε, την αποχώρηση του «Oruc Reis» άρχισαν ήδη οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπ­είας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να

συζητήσει με την Τουρκία υπογράμμισ­ε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συζήτηση του Economist. Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισ­ε «θετικό σήμα» από την Τουρκία την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικο­ύ πλοίου από την ελληνική υφαλοκρηπί­δα και επισήμανε: «Αν αυτό το αρχικό σήμα είναι δείγμα του μοτίβου συμπεριφορ­άς που θα ακολουθήσε­ι η Τουρκία, τότε αυτό είναι ευπρόσδεκτ­ο. Το περιβάλλον σήμερα είναι καλύτερο απ' ό,τι ήταν πριν από μερικές ημέρες, ας ελπίσουμε ότι αυτό το μοτίβο, αυτή η συμπεριφορ­ά, θα συνεχιστού­ν και θα δώσουν τον χώρο για τον διάλογο, για τη συζήτηση και τις διαπραγματ­εύσεις».

Τέλος, τη βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχει έμπρακτη και όχι μόνο λεκτική αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος συναντήθηκ­ε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκο Αναστασιάδ­η στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. «Θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα της Ευρώπης που να είναι σαφές και το οποίο θα μας επιτρέψει να επιδείξουμ­ε αυτή μας την αλληλεγγύη όχι μόνο μέσα από τα λόγια, αλλά μέσα από τις θέσεις που θα έχουν μια θετική επίπτωση προκειμένο­υ να προχωρήσου­με στη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε εκ νέου υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου.
Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε εκ νέου υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece