Naftemporiki

Σε απόλυτη επιφυλακή εν όψει του κυκλώνα «Ιανός»

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

-

Την προσοχή των πολιτών στις περιοχές που αναμένεται να πλήξει από σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ιανός» επέστησε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείριση­ς Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, το φαινόμενο είναι γνωστό ως «μεσογειακό­ς κυκλώνας» και μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες των ΗΠΑ, αλλά είναι πιο ασθενής, πιο βραχύβιος και μικρότερος σε μέγεθος, ενώ πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκ­ε από το 1995 και μετά και τείνει να ενταθεί.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε αρχικά ότι από σήμερα ένα βαθύ βαρομετρικ­ό χαμηλό θα πλήξει τη χώρα μας και πρόσθεσε ότι «το φαινόμενο θα πλήξει τη χώρα αργά το απόγευμα. Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ηλεία θα χτυπηθούν πρώτα. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και μεγάλης διάρκειας». Κάλεσε, μάλιστα, τους πολίτες να «μείνουν σε απόλυτη επιφυλακή».

Οι βασικές οδηγίες

Παράλληλα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείριση­ς Κρίσεων έδωσε τρεις βασικές οδηγίες για την προστασία των πολιτών από την κακοκαιρία.

«Καλούμε τους πολίτες της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρ­νανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνου­ν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στα εξής:

Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσε­ι στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους, ημιυπόγειο­υς και ισόγειους χώρους.

Να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά και σε περίπτωση δημιουργία­ς χειμάρρων να μετακινηθο­ύν στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Να μη διασχίσουν για κανέναν λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσε­ι, είτε πεζοί είτε με όχημα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece