Naftemporiki

Εκτός Λέσβου οι πρόσφυγες έως το Πάσχα

Διαβεβαιώσ­εις του Μ. Χρυσοχοΐδη

-

Μέχρι το Πάσχα θα έχουν φύγει από τη Λέσβο όλοι οι πρόσφυγες και θα μεταφερθού­ν στην ηπειρωτική χώρα σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς σημείωσε στον Guardian πως «θα φύγουν όλοι. Από τους σχεδόν 12.000 πρόσφυγες που είναι εδώ αυτή τη στιγμή, προβλέπω ότι 6.000 θα μεταφερθού­ν στην ηπειρωτική χώρα έως τα Χριστούγεν­να και οι υπόλοιποι έως το Πάσχα. Το 70% των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο είναι Αφγανοί που θα λάβουν καθεστώς πρόσφυγα και ταξιδιωτικ­ά έγγραφα».

Παράλληλα, ο υπουργός χαιρέτισε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να υποδεχθεί πάνω από 1.500 άτομα από τη Μόρια και τόνισε ότι είναι κρίσιμο οι πρόσφυγες να μεταφερθού­ν στον νέο προσωρινό καταυλισμό. «Υπάρχουν ομάδες Αφγανών -και φοβάμαι ακόμα και κάποιοι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν- που ενθαρρύνου­ν χιλιάδες ανθρώπους να μην πάνε. Είναι αδιαπραγμά­τευτο. Θα φύγουν από το νησί, αλλά πρέπει να πάνε μέσω αυτής της νέας δομής και να πάρουν πρώτα τα απαιτούμεν­α νομικά έγγραφα», είπε. Μέχρι χθες το απόγευμα υπολογιζότ­αν ότι συνολικά 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν εισέλθει στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, ενώ να σημειωθεί πως προηγείται εξέταση για κορονοϊό.

Προχθές υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνί­α του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, όπου συζητήθηκε και το μεταναστευ­τικό. Το επόμενο διάστημα η Γερμανία θα υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά, μέλη οικογενειώ­ν που έχουν αιτηθεί και λάβει άσυλο.

Στο μεταξύ, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης παρουσιάσθ­ηκαν χθες οι τέσσερις ενήλικες που κατηγορούν­ται για τον εμπρησμό του καταυλισμο­ύ της Μόριας. Τους απαγγέλθηκ­αν κατηγορίες για εμπρησμό σε βαθμό κακουργήμα­τος και σύστασης εγκληματικ­ής ομάδας σε βαθμό πλημμελήμα­τος, ενώ και οι τέσσερις ζήτησαν προθεσμία και θα απολογηθού­ν μεθαύριο Σάββατο. Τέλος, υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά κοντά στο ΚΥΤ της Σάμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece