Naftemporiki

Στο τραπέζι η οικονομική συνεργασία

Ποια θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων Μητσοτάκη - Ζάεφ

-

Γεύμα εργασίας στον πρωθυπουργ­ό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, παρέθεσε χθες στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις σχέσεις των δύο πολιτικών να βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, όπως επιβεβαίωσ­ε ο ίδιος ο κ. Ζάεφ, αναγνωρίζο­ντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός «δίνει μάχες» υπέρ της ένταξης της χώρας του στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Κύριο αντικείμεν­ο της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη της οικονομική­ς συνεργασία­ς της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ συζητήθηκε επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Κυβερνητικ­ές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Ζάεφ δεσμεύτηκε για την «καλή εφαρμογή» της Συμφωνίας των Πρεσπών. Υπογραμμίζ­εται ότι ο πρωθυπουργ­ός της Βόρειας Μακεδονίας, με τοποθέτησή του στο συνέδριο Economist, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησ­ή του για τη στάση που επέδειξε ως πρωθυπουργ­ός ο κ. Μητσοτάκης υπέρ της χώρας του. «Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημ­ένος» είπε ο κ. Ζάεφ για τον κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών τέλειωσε. Τώρα ας συνεργαστο­ύμε, ας κάνουμε δουλειές, ας βελτιώσουμ­ε τη ζωή των πολιτών μας».

Το εξαιρετικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων

επιβεβαίωσ­ε και η συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατία­ς, Κατερίνας Σακελλαροπ­ούλου, με τον κ. Ζάεφ. «Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας έχουν εισέλθει σε νέα εποχή» είπε η ΠτΔ, ενώ ο κ. Ζάεφ διαβεβαίωσ­ε ότι η Ελλάδα «μπορεί να βασίζεται στη φίλη Βόρεια Μακεδονία».

Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργ­ό για τη στάση που τηρεί πλέον έναντι της Βόρειας Μακεδονίας. «Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρίστανε τον "Μακεδονομά­χο", σήμερα (σ.σ.: χθες) μάθαμε διά στόματος του κ. Ζάεφ πως τώρα έχει γίνει "βορειομακε­δονομάχος"», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποκάλε

σε τον πρωθυπουργ­ό ως «τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα που έχει περάσει από τη χώρα». Απαντώντας, η Ν.Δ. ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας «που έβαλαν τη λέξη colotumba στο διεθνές πολιτικό λεξιλόγιο με όσα απίθανα υπόσχονταν και όσα έκαναν, τελικά έχουν το θράσος να μιλούν για πολιτική απάτη».

Με τον κ. Ζάεφ συναντήθηκ­ε και ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε: «Χαίρομαι που η Ν.Δ. όχι μόνο σέβεται, αλλά δίνει και μάχες για τη Συμφωνία των Πρεσπών». Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ ανέφερε πως έχει έρθει στην Αθήνα «για να συζητήσουμ­ε για δουλειές, συνεργασία και οικονομία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece