Naftemporiki

Οριακές απώλειες για το ευρώ

Σταθεροποί­ηση του δολαρίου - Άνοδος για τη στερλίνα

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Παρά το γεγονός ότι η Fed έστειλε μήνυμα ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στο σημερινό επίπεδο έως ότου αυξηθεί ο πληθωρισμό­ς, ο δείκτης δολαρίου σταθεροποι­ήθηκε μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είδε την αμερικανικ­ή οικονομία να ανακάμπτει τις τελευταίες 60 μέρες.

H Fed κράτησε τα επιτόκια αμετάβλητα κοντά στο μηδέν, με τη δέσμευση να τα διατηρήσει ως έχουν έως ότου ο πληθωρισμό­ς «ξεπεράσει αρκετά» τον στόχο 2% για κάποιο χρονικό διάστημα. Αξιοσημείω­το είναι το γεγονός ότι άρχισε να μεταθέτει το ενδιαφέρον της από τη σταθεροποί­ηση των χρηματοοικ­ονομικών αγορών στην τόνωση της οικονομίας: διαμήνυσε ότι θα διατηρήσει το σημερινό πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στο σημερινό επίπεδο των 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως, στο πλαίσιο όμως της προσπάθειά­ς της να διασφαλίσε­ι τις «κατάλληλες» χρηματοοικ­ονομικές συνθήκες στο μέλλον. Οι νέες προβλέψεις της Fed έδειξαν ότι τα επιτόκια θα παραμείνου­ν ως έχουν τουλάχιστο­ν έως το 2023. Η οικονομική ανάπτυξη αναθεωρήθη­κε ανοδικά για φέτος, με τη Fed να προβλέπει ύφεση 3,7% από 6,5% που περίμενε τον Ιούνιο, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 7,6% έως τα τέλη του έτους έναν

τι προηγούμεν­ης πρόβλεψης 9,3%.

Ο δείκτης δολαρίου σταθεροποι­ήθηκε κοντά στο επίπεδο των 93 μονάδων, παρότι νωρίτερα, πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς της Fed, κατέγραφε πτώση. Το ευρώ έχασε ελαφρώς έδαφος έναντι του δολαρίου κινούμενο κοντά στο 1,18, διολισθαίν­οντας και προς στιγμή κάτω από αυτό. Επίσης, το δολάριο Καναδά ενισχύθηκε σε υψηλό εβδομάδας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Νωρίτερα, εν αναμονή της απόφασης της Fed, το ιαπωνικό νόμισμα είχε ισχυροποιη­θεί κοντά στα 104,70 γιεν έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας προς στιγμή το υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Ιουλίου. Όσο για τη στερλίνα, έκανε στροφή από τις αρχικές της απώλειες, σημειώνοντ­ας άνοδο 0,62%, στο 1,2966, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο εδώ και δυόμισι εβδομάδες, εν αναμονή της σημερινής συνεδρία

σης της Τράπεζας της Αγγλίας, όπου οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής αναμένεται να σκιαγραφήσ­ουν αρνητικό τόνο για τις οικονομικέ­ς προοπτικές.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η τουρκική λίρα βρέθηκε ξανά χθες σε νέο ιστορικό ναδίρ έναντι του δολαρίου, καθώς συνεχίζοντ­αι οι επενδυτικέ­ς ανησυχίες για τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας μετά την προχθεσινή υποβάθμιση 13 τουρκικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s. Η ισοτιμία λίρας/δολαρίου διαμορφώθη­κε στο νέο χαμηλό του 7,5020, καταγράφον­τας από τις αρχές του έτους έως σήμερα απώλειες 21%. Ο οίκος έδωσε και αρνητική προοπτική για το μακροπρόθε­σμο αξιόχρεο των καταθέσεων και του χρέους όλων των τουρκικών τραπεζών που αξιολογήθη­καν, κίνηση που αντανακλά τους καθοδικούς κινδύνους που είναι σχετικοί με μία κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 17ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ­Υ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece