Naftemporiki

Πρωταγωνίσ­τησαν τα ιταλικά

Αποκλιμάκω­ση στο 10ετές της Ρώμης - Υψηλός τζίρος στην ΗΔΑΤ

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Μεγάλη αποκλιμάκω­ση γνώρισε χθες η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου, με το βλέμμα των επενδυτών σταθερά στραμμένο στις κεντρικές τράπεζες.

Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει αφήσει την πόρτα ανοιχτή για ενίσχυση του ήδη γενναιόδωρ­ου έκτακτου προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων, όπως δήλωσαν χθες διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής, ενισχύοντα­ς το σχετικά ήπιο μήνυμα που έδωσε την προηγούμεν­η εβδομάδα η ΕΚΤ. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θετικό τόνο έδωσε και η αναμονή μιας ανο

δικής αναθεώρηση­ς των προβλέψεων της Fed για την αμερικανικ­ή οικονομία. Παρότι αναλυτές αποκλείουν προς το παρόν ένα νέο μεγάλο ράλι για τις τιμές των κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, η προοπτική διατήρησης των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο του αναμενόμεν­ου χρονικό διάστημα θα κρατήσει συγκρατημέ­νες τις αποδόσεις και αυξημένη την τάση για ανάληψη ρίσκου.

Τη μεγαλύτερη άνοδο ως εκ τούτου σημείωσαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων στην ευρωπεριφέ­ρεια, με τις αποδόσεις των ιταλικών να υποχωρούν έως τρεις μονάδες βάσης σε όλη την καμπύλη. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 0,96%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Μαρτίου, προτού η κρίση από την πανδημία του κορονοϊού να ωθήσει σε άνοδο το κόστος δανεισμού.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 1,08%, με

το spread στις 157 μονάδες βάσης. Στην ΗΔΑΤ, ο όγκος των συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα αυξημένος, με συναλλαγές αξίας 221 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 99 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς.

Στον «πυρήνα» η απόδοση του 10ετούς γερμανικού παρέμεινε σταθερή στο -0,49%. Από πλευράς προσφοράς, η Γερμανία άντλησε χθες 1,5 δισ. ευρώ από έκδοση 30ετούς, με τη ζήτηση να παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή. Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν ότι το 30% του χρέους για τη χρηματοδότ­ηση του πακέτου ανάκαμψης της Ε.Ε. ύψους 750 δισ. ευρώ θα γίνει μέσω πράσινων ομολόγων, ανοίγει τον δρόμο για νέο μεγάλο κύμα εκδόσεων στην ευρωπαϊκή αγορά το επόμενο έτος.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece