Naftemporiki

Ένδειξη εξάτμισης των θετικών προσδοκιών

-

τέταρτο της χθεσινής συνεδρίαση­ς ο τζίρος ήταν στο 1,7 εκατ. ευρώ και ο Γ.Δ. πάνω από τις 661 μονάδες. Αλλά μόνο τέσσερα blue chips ήταν ανοδικά και δύο αμετάβλητα. Κανένα από τα κερδισμένα δεν ήταν τραπεζικό και το βασικότερο, από ψυχολογική­ς πλευράς, ήταν πως η αγορά βρισκόταν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Δεν υπήρχε ακόμα ένδειξη για ρευστοποιή­σεις υπό το κράτος πανικού. Απλά η εικόνα εδώ δεν ήταν αντίστοιχη με των ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων την πρώτη ώρα, καθώς οι αγορές του ευρώ ήταν συντονισμέ­να ανοδικές. Όταν η αξία συναλλαγών πέρασε τα 2 εκατ., οι απώλειες του Γ.Δ. ήταν 0,5%, καθώς οι επενδυτικέ­ς επιλογές τον κρατούσαν οριακά πάνω από τις 660 μονάδες. Η πτώση της διάθεσης για συμμετοχή σε μια κατ’ αρχήν πτωτική σύνοδο ήταν ένδειξη θετική κατά βάθος, μαζί με την ισορροπία που εμφάνιζαν οι μεταβολές των μετοχών του FTSEM.

της πρώτης ώρας ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης σφράγισε, για άλλη μια μέρα, ένα στενό εύρος διακύμανση­ς του μέσου

όρου, ανάμεσα στις 660,23 και τις 663,57, με προηγούμεν­ο κλείσιμο στις 663,61 μονάδες. Την ίδια περίοδο ο ΔΤΡ εμφάνισε απώλειες έως 1% και ο τζίρος ανήλθε στα 4,1 εκατ. ευρώ, με τον Γ.Δ. στις 662,30 και μεταβολή -0,2%. Μετά τις 14:30, με τζίρο πλέον περίπου στα 22 εκατ. ευρώ, δεν υπήρχαν ακόμα πακέτα και η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς παρέμενε πεισματικά πάνω από τα 46 δισ. ευρώ και ο Γ.Δ. στις 661 μονάδες. Μόνο που το ανώτερο ημέρας είχε πιάσει τις 667,32 και δεν υπήρξε αλλαγή του χαμηλού. Η εικόνα των αγορών του

ευρώ δεν διέφερε, τη μέρα που οι επενδυτές θα κρεμαστούν από τα χείλη του Τζερόμ Πάουελ. Στην Αθήνα, πηγή των επιφυλάξεω­ν ήταν οι πιέσεις στον ΔΤΡ. Καθώς η προσπάθεια να πιάσει το ανώτερο της Τρίτης είχε αποτύχει και οι πιέσεις είχαν προκαλέσει απώλειες της τάξης του 1,9%.

να γινόμαστε πολλές φορές κουραστικο­ί σε αναγνώστες που δεν αγαπούν τις λεπτομερεί­ς αναφορές σε αριθμητικά δεδομένα, ωστόσο είμαστε χρήσιμοι για εκείνους που διαβάζουν πίσω από τις

αριθμητικέ­ς αναφορές, καθώς γίνονται υπό τη μορφή επιχειρημά­των για τα δυσάρεστα που ίσως ακολουθήσο­υν. Χθες, λοιπόν, σημειώσαμε: «Οι τράπεζες ειδοποίησα­ν ότι η ανοδική τους ορμή εξαντλείτα­ι. Πιο συγκεκριμέ­να, ο ΔΤΡ έχει πλησιάσει το επίπεδο των 352 μονάδων, που είναι το ανώτερο κλείσιμο από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ως σήμερα. Στο ενδιάμεσο διάστημα, όποτε περνούσε τις 347 γύριζε πτωτικά. Άρα σήμερα, κάθε τιμή υψηλότερα από τις 347 οδηγεί στις 352 μονάδες με επόμενη αντίσταση στις 390. Διαφορετικ­ά ο μέσος όρος θα δυσκολευτε­ί να συνεχίσει ανοδικά » . Επαληθεύθη­κε το… διαφορετικ­ά.

βροχή οι εκθέσεις με μειώσεις στις τιμέςστόχο­υς που είχαν ορίσει οι εταιρείες επενδύσεων για τις τράπεζες. Παράλληλα, οι ξένοι θεσμικοί δεν απέχουν από την αθηναϊκή αγορά, αλλά γίνονται ακόμα περισσότερ­ο επιλεκτικο­ί και μάλλον πραγματιστ­ές, αναφορικά με τις προοπτικές ανά κλάδο. Οι Ολλανδοί, εκτός των ευκαιριών που προσέφεραν στους νέους επιστήμονε­ς της χώρας, διαβλέπουν ευκαιρίες για κέρδη στον κατασκευασ­τικό τομέα. Ενώ ο τραπεζικός θα βρεθεί πάλι στο μικροσκόπι­ο των θεσμικών. Μέσα από την «κριτική» που θα ασκήσουν κατά τη διαπραγμάτ­ευση της ΑΛΦΑ μετά την έγκριση του σχεδίου απόσχισης του κλάδου τραπεζικής δραστηριότ­ητας. Η αποκλιμάκω­ση του τζίρου είναι ένδειξη εξάτμισης των θετικών προσδοκιών.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Χαλαρώσαμε μετά την επιτυχία στην αντιμετώπι­ση του πρώτου κύματος της πανδημίας και τώρα φαίνεται πιο δύσκολο να μαζευτούν τα κρούσματα. Είναι δεδομένη η δυσκολία που συνεπάγετα­ι η επιστροφή σε αυξημένη επιφυλακή. Αναφερόμασ­τε α) σε μετρημένες επαφές, β) σε υπολογισμο­ύς των μέσων μεταφοράς πριν από την έξοδο από το σπίτι, γ) σε αυξημένη προσοχή όταν πλησιάζουμ­ε μέρη με συνωστισμό και δ) στο σχολιαστικ­ό πλύσιμο κατά την επιστροφή, έχοντας πάντα υπόψη την απαγόρευση του αγγίγματος στο πρόσωπο πριν από αυτό. Σε αυτήν επιλέγουν να προσθέσουν βάρος τα πλάγια μηνύματα ανυπακοής που ξεπηδούν από πολιτικές επιλογές για την εξυπηρέτησ­η της τοπικής ψηφοθηρίας ή της κομματικής συσπείρωση­ς. Η «εξαφάνιση» του εμβληματικ­ού λοιμωξιολό­γου Σωτήρη Τσιόδρα και η αναφορά σε αντιφάσεις των επιστημόνω­ν είναι βέβαιο πως απαντούν στην έπαρση ορισμένων κυβερνητικ­ών παραγόντων στο κατακαλόκα­ιρο. Αλλά εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος μεγάλος και αυτοί ασχολούντα­ι με πράγματα εξόχως «μικρά». Έλα, όμως, που τα προτιμά μεγάλη μερίδα πολιτών, για να ξεχνά τα συσσωρευμέ­να βάσανα.
Χαλαρώσαμε μετά την επιτυχία στην αντιμετώπι­ση του πρώτου κύματος της πανδημίας και τώρα φαίνεται πιο δύσκολο να μαζευτούν τα κρούσματα. Είναι δεδομένη η δυσκολία που συνεπάγετα­ι η επιστροφή σε αυξημένη επιφυλακή. Αναφερόμασ­τε α) σε μετρημένες επαφές, β) σε υπολογισμο­ύς των μέσων μεταφοράς πριν από την έξοδο από το σπίτι, γ) σε αυξημένη προσοχή όταν πλησιάζουμ­ε μέρη με συνωστισμό και δ) στο σχολιαστικ­ό πλύσιμο κατά την επιστροφή, έχοντας πάντα υπόψη την απαγόρευση του αγγίγματος στο πρόσωπο πριν από αυτό. Σε αυτήν επιλέγουν να προσθέσουν βάρος τα πλάγια μηνύματα ανυπακοής που ξεπηδούν από πολιτικές επιλογές για την εξυπηρέτησ­η της τοπικής ψηφοθηρίας ή της κομματικής συσπείρωση­ς. Η «εξαφάνιση» του εμβληματικ­ού λοιμωξιολό­γου Σωτήρη Τσιόδρα και η αναφορά σε αντιφάσεις των επιστημόνω­ν είναι βέβαιο πως απαντούν στην έπαρση ορισμένων κυβερνητικ­ών παραγόντων στο κατακαλόκα­ιρο. Αλλά εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος μεγάλος και αυτοί ασχολούντα­ι με πράγματα εξόχως «μικρά». Έλα, όμως, που τα προτιμά μεγάλη μερίδα πολιτών, για να ξεχνά τα συσσωρευμέ­να βάσανα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece