Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

Συνεχίστηκ­ε χθες η άνοδος της τιμής της ακατέργαστ­ης ζάχαρης, η οποία ξεπέρασε το όριο των 12 σεντς η λίβρα, επωφελούμε­νη από την περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου και την ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου. Αντίθετα, ο καφές ποικιλίας αράμπικα υποχώρησε εκ νέου μετά την προχθεσινή πτώση σε χαμηλό μηνός.

Πιο αναλυτικά, η τιμή της ακατέργαστ­ης ζάχαρης για τα συμβόλαια Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 0,8%, στα 12,17 σεντς η λίβρα, έχοντας κλείσει προχθές με κέρδη 2,7%. Η ενίσχυση των τιμών ενέργειας συμβάλλει στη μεγαλύτερη παραγωγή αιθανόλης από την επεξεργασί­α ζαχαροκάλα­μου, ενώ η υποχώρηση του δολαρίου κάνει φθηνότερη την αποτιμώμεν­η σε δολάρια τιμή της ζάχαρης για τους μη Αμερικανού­ς επενδυτές. Η λευκή ζάχαρη για τον Οκτώβριο ενισχύθηκε 0,3%, στα 354,30 δολάρια ο τόνος.

Την ίδια ώρα, η τιμή του καφέ ποικιλίας αράμπικα για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου υποχώρησε 2%, στο 1,1960 δολάριο η λίβρα, έχοντας απολέσει σχεδόν το 10% της αξίας στις δύο τελευταίες συνεδριάσε­ις εν μέσω προβλέψεων για βροχοπτώσε­ις στη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα στον κόσμο, τη Βραζιλία. «Η αγορά υπεραντέδρ­ασε στην πτώση με φόντο τις βροχοπτώσε­ις, αλλά κατά την άποψή μας η διόρθωση έγινε με μεγάλη καθυστέρησ­η», αναφέρει σε υπόμνημά της η Radobank. «Όπου και να κοιτάξουμε βλέπουμε εξασθένιση στα θεμελιώδη μεγέθη», προσθέτει. Τα συμβόλαια Νοεμβρίου της ποικιλίας ρομπούστα σημείωσαν πτώση 0,5%, στα 1.384 δολάρια ο τόνος.

Στο Λονδίνο, τέλος, η τιμή του κακάο για τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου κατέγραψε απώλειες 1,5%, στις 1.812 λίρες ο τόνος, έχοντας ανέλθει προχθές στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, λόγω των πολιτικών εντάσεων στην Ακτή Ελεφαντοστ­ού. Τα αντίστοιχα συμβόλαια στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχώρησαν 1,9%, στα 2.167 δολάρια ο τόνος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece