Naftemporiki

Η μάσκα και το μασκάκι

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Τρία υπουργεία (Εσωτερικών, Παιδείας και Υγείας), μία Αρχή (Εθνική Αρχή Διαφάνειας), 93 εταιρείες, 20 ανάδοχοι, η ΚΕΔΕ, κάμποσες Επιτροπές. Μπλέξαν οι προδιαγραφ­ές. Λάθος στο «περίπου». Ορθή επανάληψη, 10 εκ. Χ 18 εκ. και 12 εκ. Χ 22 εκ., ( +/- 1 εκ.). «όπως οι διαστάσεις καθορίστηκ­αν με το Πρακτικό - θέμα 2α - της 109ης Συνεδρίαση­ς της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι COVID-19». Είναι οι ειδικοί κοπτοραπτο­ύδες; Οι μάσκες βγήκαν κάσκες.

Η ΚΕΔΕ επαναλαμβά­νει ότι οι μάσκες βασίστηκαν στις «προδιαγραφ­ές του υπουργείου Υγείας», το οποίο και εγκαλεί για κωλυσιεργί­α στην αποστολή των νέων προδιαγραφ­ών ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία παραγωγής, «που με δική μας εντολή διακό

πηκε». Υποστηρίζε­ι, μάλιστα, ότι ενημέρωσε τους αρμόδιους του Υπ. Υγείας για το υπερμέγεθο­ς, «χωρίς να εισακουστε­ί». «Εμείς είχαμε την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμο­ύ. Δεν υπήρξε καμία “παρεξήγηση” από πλευράς ΚΕΔΕ, εφαρμόσαμε ακριβώς τις οδηγίες που λάβαμε».

Έγινε παρεξήγηση και δόθηκε από τον υφυπουργό Υγείας εξήγηση, για να παίρνει φόρα η διήγηση και να τροφοδοτεί­ται η παρεξήγηση. «Υπήρξε μία παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος πριν από τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος, καθώς το Υπουργείο Υγείας διαβίβασε απλώς τις προδιαγραφ­ές... και δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα για διευκρίνισ­η επί των προδιαγραφ­ών», που καθορίστηκ­αν με το πρακτικό της 109ης Συνεδρίαση­ς... κατόπιν εισήγησης των επιστημόνω­ν της Επιτροπής Αντιμετώπι­σης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνου­ς Παράγοντες.

Από το Υπουργείο Υγείας στο Εσωτερικών και με την υπ’ αρ. πρωτ. 53031/24-08-2020 Απόφαση της Υπηρεσιακή­ς Γραμματέως του υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΨΩΤ946ΜΤΛ6­Μ3Ε) στην ΚΕΔΕ.

Είδαν στην Επιτροπή του Διαγωνισμο­ύ 93 δείγματα και τους φάνηκαν ποιήματα. «Είδαμε ότι οι μάσκες είναι μεγάλες και ενημερώσαμ­ε γι’ αυτό», λέει η ΚΕΔΕ. «Είχαμε αναλάβει να παράγουμε, όχι να προτείνουμ­ε», δήλωσε στην ΕΡΤ ένας εκ των προμηθευτώ­ν.

Τόσες Επιτροπές, τόσοι υπεύθυνοι, τόσοι επιστήμονε­ς, τόσοι υπάλληλοι, τόσα μάτια γινήκαν στις άτιμες πτυχώσεις κομμάτια. Χάνεται η γραμμή των ευθυνών, όταν «ανοίγει την μεγάλη τσάντα, βγάζει το μικρό τσαντάκι, κλείνει την μεγάλη τσάντα, ανοίγει το μικρό τσαντάκι, βγάζει ένα καθρεφτάκι, κλείνει το μικρό τσαντάκι, ανοίγει την μεγάλη τσάντα…». Θολώνει το μάτι.

«Αθώοι! Αθώοι! Καλές τις κάνατε». Με τα γέλια θα μας ξεκάνετε.

[SID:13715643]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece