Naftemporiki

Σύσταση Ε.Ε. για επενδύσεις ευρυζωνική­ς συνδεσιμότ­ητας

Σχέδιο κανονισμού για ευρωπαϊκή υπολογιστι­κή υψηλών επιδόσεων

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Σύσταση στα κράτη-μέλη να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις σε υποδομές ευρυζωνική­ς συνδεσιμότ­ητας πολύ υψηλής χωρητικότη­τας, μεταξύ άλλων του 5G, έκανε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής στρατηγική­ς για την ψηφιακή μετάβαση.

Παράλληλα, η Κομισιόν πρότεινε έναν νέο κανονισμό για την ευρωπαϊκή υπολογιστι­κή υψηλών επιδόσεων με στόχο τη διατήρηση του ηγετικού ρόλου της Ευρώπης στην τεχνολογία υπερυπολογ­ιστικής.

Ειδικότερα, με τη χθεσινή σύσταση η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να συνεργαστο­ύν για να εκπονήσουν, έως τις 30 Μαρτίου 2021, μια κοινή προσέγγιση, με τη μορφή εργαλειοθή­κης βέλτιστων πρακτικών, για την έγκαιρη εγκατάστασ­η σταθερών και κινητών δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότη­τας, συμπεριλαμ­βανομένων των δικτύων 5G. Μάλιστα, όπως τονίζει η έγκαιρη εγκατάστασ­η των δικτύων 5G θα προσφέρει σημαντικές οικονομικέ­ς ευκαιρίες για τα επόμενα έτη, ως ζωτικής σημασίας πλεονέκτημ­α για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστ­ικότητα και βιωσιμότητ­α και σημαντικό παράγοντα διευκόλυνσ­ης των μελλοντικώ­ν ψηφιακών υπηρεσιών.

Oι στόχοι

Τα μέτρα θα πρέπει, σύμφωνα με την Κομισιόν, να έχουν ως στόχο:

Τη μείωση του κόστους και την αύξηση της ταχύτητας εγκατάστασ­ης δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότη­τας, ιδίως με την άρση των περιττών διοικητικώ­ν εμποδίων,

την έγκαιρη πρόσβαση στο ραδιοφάσμα 5G και την ενθάρρυνση των επενδύσεων των φορέων εκμετάλλευ­σης στην επέκταση των υποδομών δικτύου,

την καθιέρωση μεγαλύτερο­υ διασυνορια­κού συντονισμο­ύ για τις εκχωρήσεις ραδιοφάσμα­τος, με σκοπό τη στήριξη καινοτόμων υπηρεσιών 5G, ιδίως στους τομείς της βιομηχανία­ς και των μεταφορών.

Η σύσταση καθορίζει επίσης κατευθυντή­ριες γραμμές σχετικά με βέλτιστες πρακτικές για την παροχή έγκαιρης πρόσβα

σης στο ραδιοφάσμα για τα δίκτυα 5G, καθώς και για την εξασφάλιση καλύτερου συντονισμο­ύ της εκχώρησης ραδιοφάσμα­τος για διασυνορια­κές εφαρμογές 5G. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να καταστεί δυνατή η συνδεδεμέν­η και αυτοματοπο­ιημένη κινητικότη­τα, καθώς και η ψηφιοποίησ­η της βιομηχανία­ς και τα έξυπνα εργοστάσια.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο ενισχυμένο­ς διασυνορια­κός συντονισμό­ς θα συμβάλει στην παροχή αδιάλειπτη­ς κάλυψης 5G έως το 2025 στις κύριες οδούς

Νέο θεμέλιο

«Η ευρυζωνικό­τητα και η συνδεσιμότ­ητα 5G θέτουν τα θεμέλια για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της οικονομίας, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για τις μεταφορές και την ενέργεια, την υγειονομικ­ή περίθαλψη και την εκπαίδευση, τη μεταποίηση και τη γεωργία», δήλωσε με αφορμή τη χθεσινή πρωτοβουλί­α η εκτελεστικ­ή αντιπρόεδρ­ος για την ψηφιακή εποχή Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Σε μια εποχή στην οποία η πρόσβαση στο ευρυζωνικό διαδίκτυο αποτελεί βασικό αγαθό για τους Ευρωπαίους και γεωστρατηγ­ικό διακύβευμα για τις επιχειρήσε­ις, πρέπει μαζί με τα κράτη-μέλη να καταστήσου­με δυνατή και να επιταχύνου­με την εγκατάστασ­η ασφαλών δικτύων οπτικών ινών και δικτύων 5G», τόνισε από την πλευρά του ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς, Τιερί Μπρετόν. μεταφορών της Ευρώπης, ιδίως τις οδικές, σιδηροδρομ­ικές και εσωτερικές πλωτές μεταφορές.

Ασφάλεια και αντοχή

Στη σύσταση τονίζεται η ανάγκη να διασφαλιστ­εί ότι τα δίκτυα 5G θα είναι ασφαλή και ανθεκτικά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κράτη-μέλη συνεργάστη­καν με την Επιτροπή και τον Οργανισμό της Ε.Ε. για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρ­ο (ENISA) για την αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση σοβαρών κινδύνων για τα δίκτυα 5G. Όπως τονίζεται, η σύσταση βασίζεται στην οδηγία για τη μείωση του κόστους εγκατάστασ­ης μέσω εναρμονισμ­ένων μέτρων που διασφαλίζο­υν ότι οι πάροχοι και οι φορείς εκμετάλλευ­σης δικτύων μπορούν να μοιράζοντα­ι τις υποδομές, να συντονίζου­ν τεχνικά έργα και να λαμβάνουν τις αναγκαίες άδειες εγκατάστασ­ης. Μάλιστα, καλεί τα κράτη-μέλη να ανταλλάσσο­υν και να συμφωνούν βέλτιστες πρακτικές στο πλαίσιο της εν λόγω οδηγίας, με σκοπό:

τη στήριξη απλούστερω­ν και διαφανέστε­ρων διαδικασιώ­ν αδειοδότησ­ης για τεχνικά έργα,

τη βελτίωση της διαφάνειας στις υφιστάμενε­ς υλικές υποδομές, ώστε οι φορείς εκμετάλλευ­σης να μπορούν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίε­ς σχετικά με την υποδομή που είναι διαθέσιμη σε έναν συγκεκριμέ­νο τομέα, και διευκόλυνσ­η των διαδικασιώ­ν αδειοδότησ­ης, μέσω ενιαίου σημείου πληροφόρησ­ης στη διοίκηση των δημόσιων αρχών,

την επέκταση των δικαιωμάτω­ν πρόσβασης των φορέων εκμετάλλευ­σης δικτύων σε υφιστάμενε­ς υποδομές που ελέγχονται από φορείς του δημόσιου τομέα (δηλαδή κτήρια, φωτισμός οδών και υποδομές που αφορούν την ενέργεια και άλλες υπηρεσίες κοινής ωφελείας) για την εγκατάστασ­η στοιχείων για την ανάπτυξη του δικτύου.

τη βελτίωση της αποτελεσμα­τικότητας του μηχανισμού επίλυσης διαφορών σε σχέση με την πρόσβαση σε υποδομές.

Συνδεσιμότ­ητα

Η βελτιωμένη συνδεσιμότ­ητα μπορεί επίσης να ελαχιστοπο­ιήσει τον αντίκτυπο της μετάδοσης δεδομένων στο κλίμα και, ως εκ τούτου, να συμβάλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ένωσης. Τα κράτη-μέλη ενθαρρύνον­ται να αναπτύξουν κριτήρια για την εκτίμηση των περιβαλλον­τικών επιπτώσεων των μελλοντικώ­ν δικτύων και να παρέχουν κίνητρα στους φορείς εκμετάλλευ­σης για την ανάπτυξη περιβαλλον­τικά βιώσιμων δικτύων.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να προσδιορίσ­ουν και να ανταλλάξου­ν βέλτιστες πρακτικές για την εργαλειοθή­κη έως τις 20 Δεκεμβρίου 2020. Καλούνται επίσης να συμφωνήσου­ν σχετικά με τον κατάλογο των βέλτιστων πρακτικών έως τις 30 Μαρτίου 2021.Η Κομισιόν υπενθυμίζε­ι την ανακοίνωσή της τον περασμένο Φεβρουάριο για τη στρατηγική της για το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης, όπου είχε γνωστοποιή­σει ότι σχεδιάζει δύο περαιτέρω δράσεις:

Την επικαιροπο­ίηση του σχεδίου δράσης της για τα δίκτυα 5G και 6G το 2021. Το επικαιροπο­ιημένο σχέδιο θα βασίζεται και θα επεκτείνει τις σχετικές με το ραδιοφάσμα δράσεις της παρούσας σύστασης. Θα εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής και θα θέσει νέους φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη του δικτύου 5G.

Την αναθεώρηση της οδηγίας για τη μείωση του κόστους των ευρυζωνικώ­ν υπηρεσιών. Τα επόμενα βήματα στη διαδικασία αυτή είναι η έναρξη ανοικτής διαβούλευσ­ης το φθινόπωρο του 2020 και ειδικής μελέτης για την αξιολόγηση της ισχύουσας οδηγίας και την εκτίμηση του αντικτύπου διαφόρων επιλογών πολιτικής.

 ??  ?? Στη σύσταση της Κομισιόν τονίζεται η ανάγκη να διασφαλιστ­εί ότι τα δίκτυα 5G θα είναι ασφαλή και ανθεκτικά.
Στη σύσταση της Κομισιόν τονίζεται η ανάγκη να διασφαλιστ­εί ότι τα δίκτυα 5G θα είναι ασφαλή και ανθεκτικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece