Naftemporiki

Διεθνές δίκαιο και πολιτική αναγκαιότη­τα

- Tου Ρόμπερτ Σκιντέλσκι* Copyright: Project Syndicate, 2020 www. project- syndicate. org

Kάθε φορά που ένας μεγάλος και ένας καλός ενώνονται για έγκριση ή καταδίκη σε κάτι, το ένστικτό μου με οδηγεί να απομακρυνθ­ώ. Επομένως, δυσκολεύομ­αι να συμμετάσχω στην ενορχηστρω­μένη ηθική αγανάκτηση στην πρόσφατη απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να «παραβεί το διεθνές δίκαιο», τροποποιών­τας τη Συμφωνία Αποχώρησής της (WA) με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η «παραβίαση» της WA είναι μια υπολογισμέ­νη μπλόφα, με βάση την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι μπορεί να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος για το Brexit το 2016, μόνο με την ανάπτυξη σημαντικών τρικ. Το κύριο πρόβλημα είναι η σύγκλιση της WA με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, η οποία έφερε την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία και δέσμευσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να διατηρήσει ανοιχτά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατία­ς της Ιρλανδίας.

Ο πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον διαπραγματ­εύτηκε και υπέγραψε την WA και πρέπει να έχει επίγνωση του διαφαινόμε­νου κινδύνου η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει υπό τους τελωνειακο­ύς κανονισμού­ς της Ε.Ε. και τους περισσότερ­ους κανόνες της ενιαίας αγοράς. Αλλά στην αποφασιστι­κότητά του να «πετύχει το Brexit», ο Τζόνσον αγνόησε αυτή τη μικρή τοπική δυσκολία, επίσπευσε τη συμφωνία μέσω του Κοινοβουλί­ου και κέρδισε τις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2019. Τώρα πρέπει να υποχωρήσει εξοργισμέν­α, για να διατηρήσει την οικονομική και πολιτική ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ κατηγορεί την Ε.Ε. ότι πρέπει να το πράξει.

Το ότι ο Τζόνσον μπορεί να ήταν ο κύριος υπαίτιος αυτού του νομικού χάους, δεν αλλάζει το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να τιμήσει τη λαϊκή εντολή να αποχωρήσει από την Ε.Ε. και έπρεπε να βρει έναν πολιτικό μηχανισμό για να συμβεί αυτό. Το νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά είναι μαζί ο μηχανισμός όσο και το τελευταίο παιχνίδι του Τζόνσον για την ολοκλήρωση του Brexit.

Το νομοσχέδιο δίνει στην κυβέρνηση την εξουσία, με τη συναίνεση του Κοινοβουλί­ου, να αλλάξει ή να αγνοήσει τα στοιχεία του Πρωτοκόλλο­υ της Βόρειας Ιρλανδίας της WA, τα οποία οι υπουργοί φοβούνται ότι ενδέχεται να οδηγήσουν σε «νέους εμπορικούς φραγμούς [...] μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας».

Η κυβέρνηση παραδέχτηκ­ε ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά ισχυρίζετα­ι ότι οι διατάξεις του για απαγόρευση κάποιων στοιχείων του πρωτοκόλλο­υ δεν πρέπει να « θεωρούνται παράνομες » . Αυτό είναι υπό αμφισβήτησ­η και μπορεί ακόμα να εξετασθεί στα δικαστήρια. Ωστόσο είναι η παράκαμψη του «διεθνούς δικαίου» που προκάλεσε κυρίως την ηθική αγανάκτηση των κριτικών.

Σε δημοσίευμά του στους Times, ο πρώην γενικός εισαγγελέα­ς του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέφρι Κοξ υποστήριξε ότι θεωρείται «αξίωμα» η κυβέρνηση να διατηρήσει τον λόγο της στις άλλες χώρες, «ακόμα κι αν οι συνέπειες είναι δυσάρεστες». Η αποτυχία να το πράξει, έγραψε ο Κοξ, θα έπληττε την πίστη, την τιμή και την υπόληψη του Ηνωμένου Βασιλείου. Η υπογραφή της WA με την Ε.Ε. υποχρέωσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί «όλες τις συνήθεις και προβλέψιμε­ς συνέπειες της εφαρμογής της».

Εντούτοις δεν είναι «αξίωμα» μια κυβέρνηση να πρέπει να διατηρήσει τον λόγο της σε άλλες χώρες-κράτη, ακόμη και όταν αυτό κωδικοποιε­ίται στις συνθήκες. Κάτι που είναι επιθυμητό, αλλά οι χώρες συχνά δεν το κάνουν, για ορισμένους προφανείς λόγους.

Πρώτον, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις πλήρεις συνέπειες των ενεργειών του. Η ανέγερση τελωνειακώ­ν φραγμών στη Θάλασσα της Ιρλανδίας δεν αποτελεί «αναπόφευκτ­η επίπτωση» της υπογραφής της WA, όπως ισχυρίζετα­ι τώρα ο Κοξ, διότι η συμφωνία προϋποθέτε­ι περαιτέρω διαπραγματ­εύσεις σε αυτό το σημείο.

Δεύτερον, η δήλωση του Κοξ υπονοεί ότι ο λόγος μιας κυβέρνησης προς τις άλλες κυβερνήσει­ς αξίζει περισσότερ­ο από εκείνον στους δικούς της ανθρώπους. Ωστόσο, η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργ­ού Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς και οι ηγέτες των κύριων κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, υποσχέθηκα­ν να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος του Brexit.

Τρίτον, ο Κοξ και άλλοι υποστηρίζο­υν ότι αντί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργοποιή­σει τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών της WA, για να αμφισβητήσ­ει τις δυσάρεστες συνέπειες της συμφωνίας,

όταν και όποτε συμβούν. Αλλά το να υποστείς ζημιά πριν κάνεις κάτι για αυτό, είναι ένα περίεργο δόγμα.

Τέλος, ο Κοξ φαίνεται να αντιμετωπί­ζει το διεθνές δίκαιο ως όμοιο με το εθνικό δίκαιο, ενώ στην πραγματικό­τητα είναι εγγενώς λιγότερο δεσμευτικό. Αυτό συμβαίνει επειδή το διεθνές δίκαιο είναι λιγότερο νομιμοποιη­μένο, δεν υπάρχει παγκοσμίως κυβέρνηση που να έχει το δικαίωμα να εκδίδει και να επιβάλλει τέτοια νομοθεσία.

Το διεθνές δίκαιο είναι κυρίως ένα σύνολο «υποχρεώσεω­ν» των διεθνών συνθηκών μεταξύ κυρίαρχων κρατών. Η παράκαμψή του είναι σίγουρα σοβαρό ζήτημα: σωστά επιβάλλει συνέπειες με τη μορφή χαμένης υπόληψης και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί τώρα να καταλήξει σε μια λιγότερο ευνοϊκή εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε.

Το ζήτημα αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να διακινδυνε­ύσει την υπόληψή του στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση δεν είναι το θέμα. Τώρα η υπόθεση πρέπει να εστιασθεί στους λόγους πολιτικής ανάγκης και όχι στην αρχή της νομικής υποχρέωσης.

Οι κυβερνήσει­ς και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συχνά παραβιάζου­ν ή αποφεύγουν το διεθνές δίκαιο μέσω τόσο προγραμματ­ισμένων όσο και «αυτοσχέδιω­ν» οδών διαφυγής. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μέσα για τις συνθήκες είναι απαραίτητα στατικά, ενώ οι συνθήκες αλλάζουν. Συνήθως έχει μεγαλύτερο νόημα να επιτρέποντ­αι εξαιρετικέ­ς παρεκκλίσε­ις από το να ξεδιπλώνετ­αι ένας ιστός συνθηκών.

Για παράδειγμα, πολλές κυβερνήσει­ς έχουν απορρίψει ρητά ή σιωπηρά τα εθνικά χρέη, το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η απόρριψη των μπολσεβίκω­ν το 1918 από τα χρέη της Τσαρικής Ρωσίας, οφειλόμενα κυρίως στους Γάλλους ομολογιούχ­ους. Τις περισσότερ­ες φορές οι οφειλέτες «συμπλέουν» με τους πιστωτές τους για να εξοφλήσουν πλήρως ή εν μέρει το χρέος τους (όπως έκανε η Γερμανία με τις υποχρεώσει­ς για τις αποζημιώσε­ις τη δεκαετία του 1920).

Ομοίως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαγορεύετ­αι από το άρθρο 123 της Συνθήκης για

τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αγοράζει χρεωστικού­ς τίτλους των κυβερνήσεω­ν μελών της. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι βρήκε έναν τρόπο για να ξεκινήσει την ποσοτική χαλάρωση το 2015.

Νιώθω πολύ περισσότερ­η προτίμηση στο επιχείρημα ότι ο Τζόνσον υπέγραψε την WA με κακή πίστη, γνωρίζοντα­ς ότι πιθανότατα θα προσπαθούσ­ε να παρακάμψει το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Αυτό που οι επικριτές δεν φαίνεται να καταλαβαίν­ουν είναι ότι η απομάκρυνσ­η του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα απέφερε πάντοτε πολλούς νόμιμους λαθρέμπορο­υς.

Το νομικό χάος ήταν συνέπεια της πολιτικής της απόσυρσης και συγκεκριμέ­να της έντασης μεταξύ του Brexit και της απαίτησης της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, για τα ανοικτά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατία­ς της Ιρλανδίας (κράτος μέλος της Ε.Ε.). Η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι ξεπέρασε αυτόν τον σκόπελο, ενώ η κυβέρνηση Τζόνσον μετατόπισε το πρόβλημα στη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Καθώς πλησιάζει η προθεσμία για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου-Ε.Ε., ο Τζόνσον ελπίζει ότι το νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά θα ασκήσει πίεση στην Ε.Ε., για να επινοήσει μια φόρμουλα που να διασφαλίζε­ι τα τελωνεία χωρίς σύνορα στην Ιρλανδία. Είναι ένα διαπραγματ­ευτικό τέχνασμα, καθαρό και απλό.

Το αν είναι μια καλή τακτική διαπραγμάτ­ευσης είναι αμφισβητήσ­ιμο. Όμως οι επικριτές πρέπει να κάνουν την υπόθεσή τους στο πλαίσιο της διαδικασία­ς διαπραγμάτ­ευσης στο σύνολό της και χωρίς να καταφεύγου­ν σε νομικό φετιχισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δικηγόροι δεν πρέπει ποτέ να διαχειρίζο­νται μια χώρα.

Στην τελική του δήλωση στη διάσκεψη του Bretton Woods το 1944, ο Τζον Μέιναρντ Κέινς περιέγραψε τον ιδανικό δικηγόρο: «Θέλω να μου πει πώς να κάνω αυτό που νομίζω λογικό και, πάνω απ’ όλα, να επινοήσει μέσα με τα οποία θα είναι νόμιμο για να συνεχίσω να είμαι λογικός σε απρόβλεπτε­ς συνθήκες κάποια χρόνια». Σύντομα θα μάθουμε αν η μπλόφα του Τζόνσον πληροί αυτό το λογικό πρότυπο.

Ο Μπ. Τζόνσον ελπίζει ότι το νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά θα ασκήσει πίεση στην Ε.Ε., για να επινοήσει μια φόρμουλα που να διασφαλίζε­ι τα τελωνεία χωρίς σύνορα στην Ιρλανδία. Είναι ένα διαπραγματ­ευτικό τέχνασμα, καθαρό και απλό.

*ΟΡόμπερτΣκ­ιντέλσκι,μέλοςτηςβρ­ετανικής ΒουλήςτωνΛ­όρδων,είναιομότι­μοςκαθηγητ­ήςΠολιτική­ςΟικονομία­ςστοΠανεπι­στήμιο Warwick.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece