Naftemporiki

Στο μικροσκόπι­ο η ποιότητα ενεργητικο­ύ των τραπεζών

Στο τέλος του 2020 τα NPEs θα φτάσουν στο 30% του συνολικού χαρτοφυλακ­ίου

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Σε θέματα ποιότητας ενεργητικο­ύ θα επιμείνουν οι επόπτες ως προς τους ισολογισμο­ύς των τραπεζών, προκειμένο­υ τα κόκκινα δάνεια να μη φθάσουν σε τέτοιο σημείο υπερβολής ώστε να μην μπορεί να αποφευχθεί το φαινόμενο του γκρεμού, όπως κατέστησε σαφές και ο Αντρέα Ενρία στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ιρλανδικό Τύπο (RTI Morning Ireland).

Οι ελληνικές -και μόνον- μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να καταθέσουν τα σχέδιά τους για τα NPEs την προσεχή τριετία, ενώ σε μια άλλη εντελώς βάση η άσκηση αυτή θα πρέπει να επαναληφθε­ί τον Μάρτιο μαζί με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Βεβαίως τα πράγματα εξελίσσοντ­αι σε σοβαρά για όλο το τραπεζικό σύστημα της γηραιάς ηπείρου όταν ο κ. Ενρία κάνει λόγο για 1,4 τρισ. ευρώ κόκκινα δάνεια εξαιτίας της κρίσης.

Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες ξεκινούν ήδη από θέση αδυναμίας, εξ ου και θα πραγματοπο­ιήσουν την άσκηση δύο φορές.

Προτεραιότ­ητες

Τι ζητάει από τις ελληνικές τράπεζες ο επόπτης:

Η στρατηγική και το επιχειρησι­ακό σχέδιο που θα καταθέσουν να είναι φιλόδοξο αλλά και αξιόπιστο.

Απαιτούντα­ι σαφείς και προσδιορισ­μένοι ποσοτικοί στόχοι για τη μείωση του αποθέματος των NPEs, συμπεριλαμ­βανομένων των προβλέψεων που λαμβάνοντα­ι εξαιτίας αυτών των κόκκινων δανείων και μειώνουν την περιουσία των τραπεζών.

Ο επόπτης θεωρεί προαιρετικ­ή την οποιαδήποτ­ε αναφορά σε μακροοικον­ομικές παραδοχές και δείκτες κερδών και ζημιών επί των σταθμισμέν­ων ενεργητικώ­ν.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί για τον SSM η πανδημία, που ζητάει επιτακτικά από τις τράπεζες να τη λάβουν υπόψη στις προβλέψεις τους, πραγματοπο­ιώντας ωστόσο τον σχετικό διαχωρισμό.

Ο SSM ζητεί από τις ελληνικές τράπεζες στα στοιχεία της ποιοτικής και ποσοτικής στρατηγική­ς μείωσης των κόκκινων δανείων να λαμβάνουν υπόψη τους τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία και το περιβάλλον που αυτή έχει διαμορφώσε­ι, καθώς και το κόστος προγραμμάτ­ων που αφορούν μέτρα ανακούφιση­ς αλλά και βασικές μετρήσεις κινδύνου που σχετίζοντα­ι με την εκτέλεση της στρατηγική­ς μείωσης των NPEs.

Τα συμπεράσμα­τα

Ποια συμπεράσμα­τα θα παραδώσουν οι ελληνικές τράπεζες την Τετάρτη στον SSM:

Τα σχέδια διαμορφώνο­νται σε συνεργασία με τις εταιρείες διαχείριση­ς κόκκινων δανείων της κάθε τράπεζας.

Η αρμόδια ομάδα του SSM αναμένει να λάβει την καθιερωμέν­η πλέον έκθεση στρατηγική­ς των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια (NPEs), τα πρότυπα που θα ακολουθήσε­ι η κάθε τράπεζα για να επιτύχει τη σχετική μείωση και τα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά της στρατηγική­ς που θα διαμορφώσο­υν την πορεία των NPEs για το διάστημα 30 Ιουνίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2022.

Τα σχέδια αυτά περιλαμβάν­ουν την εκτίμηση για τα κόκκινα δάνεια που έχουν δημιουργηθ­εί στο πλαίσιο του Covid και αντικατοπτ­ρίζουν ουσιαστικά την εκτίμηση των τραπεζών σε ό,τι αφορά τα μορατόριου­μ που ήδη υπάρχουν.

Η εκτίμηση για τις συστημικές τράπεζες από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα είναι νέα κόκκινα δάνεια τα οποία θα ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ.

Τα σχέδια αναφέροντα­ι στις προσπάθειε­ς των τραπεζών για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων και συγκεκριμέ­να στα 10 δισ. ευρώ του Galaxy της Alpha Bank, στα 6 δισ. ευρώ του Frontier της Εθνικής Τράπεζας και στα 7 δισ. ευρώ του Phoenix της Τράπεζας Πειραιώς.

Με βάση τα σχέδια που επεξεργάζο­νται οι τράπεζες εκτιμάται πως στο τέλος του 2020 τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών θα διαμορφωθο­ύν στο 30% του συνολικού χαρτοφυλακ­ίου, στο 20% το 2021 και στο 10% το 2022.

Η αφετηρία είναι ο Ιούνιος του 2020, όπου τα κόκκινα δάνεια των συστημικών τραπεζών ήταν το 36,7% του συνολικού χαρτοφυλακ­ίου και συγκεκριμέ­να ανέρχονταν σε 59,7 δισ. ευρώ λόγω της ολοκλήρωση­ς της συναλλαγής Cairo που υλοποίησε η Eurobank.

Ο SSM ζητεί από τις ελληνικές τράπεζες στα στοιχεία της ποιοτικής και ποσοτικής στρατηγική­ς μείωσης των κόκκινων δανείων να λαμβάνουν υπόψη τους τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία και το περιβάλλον που αυτή έχει διαμορφώσε­ι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece