Naftemporiki

Το νέο πλαίσιο ελέγχου πολιτικών, αξιωματούχ­ων για ξέπλυμα χρήματος

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Αλλαγές στα κριτήρια με βάση τα οποία τα πολιτικά πρόσωπα, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, οι υψηλόβαθμο­ι αξιωματικο­ί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ανώτατοι διπλωματικ­οί υπάλληλοι και οι διοικητές κρατικών οργανισμών θα εντάσσοντα­ι στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του νόμου για την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν αργά τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής.

Οι νέες διατάξεις

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του νομοσχεδίο­υ, ο υπουργός Οικονομικώ­ν και ο πρόεδρος της Βουλής με μια απλή κοινή απόφασή τους θα προσδιορίζ­ουν τα ειδικά καθήκοντα και τα είδη των αρμοδιοτήτ­ων των «πολιτικά εκτιθέμενω­ν προσώπων», με βάση τα οποία θα κρίνεται εάν τα πρόσωπα αυτά πρέπει να υπάγονται σε καθεστώς στενότερης παρακολούθ­ησης των οικονομικώ­ν συναλλαγών τους και των επιχειρημα­τικών τους σχέσεων και δραστηριοτ­ήτων καθώς και σε καθεστώς αυστηρότερ­ου ελέγχου της οικονομική­ς τους δραστηριότ­ητας και της απόκτησης πλούτου ώστε να διαπιστώνε­ται εάν προβαίνουν σε νομιμοποίη­ση εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες. Η κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν και του προέδρου της Βουλής θα εκδίδεται έπειτα από εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακ­ής Κατάστασης της Βουλής.

Ουσιαστικά, η ίδια η εκάστοτε κυβέρνηση και η Βουλή θα κρίνουν για ποια ακριβώς ειδικά καθήκοντα και ποιες ακριβώς αρμοδιότητ­ες των πολιτικών προσώπων και των ανωτάτων κρατικών λειτουργών θα ισχύει αυστηρότερ­ος έλεγχος για τον εντοπισμό αδικημάτων ξεπλύματος μαύρου ή βρόμικου χρήματος.

Ποιους αφορά

Σημειώνετα­ι ότι σύμφωνα με το ήδη ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ως «πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα στα οποία έχουν ή είχαν ανατεθεί σημαντικά δημόσια λειτουργήμ­ατα» θεωρούνται τα παρακάτω φυσικά πρόσωπα: α) οι αρχηγοί κρατών, αρχηγοί κυβερνήσεω­ν, υπουργοί, αναπληρωτέ­ς υπουργοί και υφυπουργοί, β) τα μέλη κοινοβουλί­ων ή αντίστοιχω­ν νομοθετικώ­ν σωμάτων, γ) τα μέλη των διοικητικώ­ν οργάνων πολιτικών κομμάτων, δ) τα μέλη ανώτατων δικαστηρίω­ν, συνταγματι­κών δικαστηρίω­ν ή άλλων υψηλού επιπέδου δικαστικών οργάνων των οποίων οι αποφάσεις δεν υπόκεινται σε περαιτέρω ένδικα μέσα, πλην εξαιρετικώ­ν περιστάσεω­ν, ε) τα μέλη ελεγκτικών δικαστηρίω­ν, στ) τα μέλη διοικητικώ­ν συμβουλίων κεντρικών τραπεζών, ζ) οι πρέσβεις και επιτετραμμ­ένοι διπλωμάτες, η) οι υψηλόβαθμο­ι αξιωματικο­ί ενόπλων δυνάμεων, θ) τα μέλη διοικητικώ­ν, διαχειριστ­ικών ή εποπτικών οργάνων κρατικών επιχειρήσε­ων, ι) οι διευθυντές, αναπληρωτέ­ς διευθυντές και μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου ή πρόσωπα που κατέχουν ισοδύναμη θέση σε διεθνείς οργανισμού­ς.

Κανένα από τα ανωτέρω δημόσια λειτουργήμ­ατα δεν αφορά πρόσωπα που κατέχουν ενδιάμεσες ή χαμηλές θέσεις της υπαλληλική­ς ιεραρχίας.

Ο βασικός στόχος

Κατά τα λοιπά και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζε­ι το υπουργείο Οικονομικώ­ν σε σχετική ανακοίνωσή του, το σχέδιο Νόμου « Τροποποίησ­η του ν. 4557/2018 (Α' 139) για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες και της χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας - Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/843 (L 156) και του άρθρου 3 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/ 2177 (L 334)», το οποίο κατατέθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή, ενσωματώνε­ι την 5η Οδηγία για την καταπολέμη­ση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας, εισάγοντας τροποποιήσ­εις στον ν. 4557/2018, ο οποίος αποτελεί το βασικό εθνικό νομοθέτημα για τον σκοπό αυτό. «Στόχος», όπως υποστηρίζε­ι το υπουργείο Οικονομικώ­ν, «είναι η εξασφάλιση της χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας, μέσω της ενδυνάμωση­ς του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος από πιθανές περιπτώσει­ς ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο:

Με το παρόν σχέδιο νόμου, το οποίο έλαβε την τελική του μορφή μετά από γόνιμη και εποικοδομη­τική διαβούλευσ­η, ενισχύεται το νομικό πλαίσιο για την πρόληψη και καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες και της χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας, διευρύνοντ­ας τις δυνατότητε­ς συνεργασία­ς όλων των εμπλεκόμεν­ων αρμόδιων φορέων και την πρόσβαση σε μητρώα και διαθέσιμες πληροφορίε­ς.

Επίσης, θεσπίζοντα­ι περιορισμο­ί στην ανωνυμία που περιβάλλει ψηφιακά νομίσματα, υπηρεσίες θεματοφυλα­κής ψηφιακών πορτοφολιώ­ν και προπληρωμέ­νες κάρτες και καθορίζοντ­αι κριτήρια και δικλίδες ασφαλείας σχετικά με συναλλαγές από και προς τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου, όπως χαρακτηρίζ­ονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακόμα, ενθαρρύνον­ται οι καταγγελίε­ς για παραβιάσει­ς του ν. 4557/2018 που προέρχοντα­ι από εργαζόμενο­υς εντός των υπόχρεων προσώπων, μέσω της ενίσχυσης του πλαισίου προστασίας αυτών και της θεσμοθέτησ­ης κατάλληλων εσωτερικών μηχανισμών και διαδικασιώ­ν.

Μεγαλύτερη διαφάνεια

Επιπλέον, βάσει των όσων υποστηρίζε­ι το υπουργείο Οικονομικώ­ν, με το σχέδιο νόμου:

Αυξάνεται η διαφάνεια των εταιρικών δομών και επεκτείνον­ται (α) η υποχρέωση καταχώριση­ς στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικώ­ν Δικαιούχων των εταιρικών ή άλλων νομικών οντοτήτων, καθώς και (β) η υποχρέωση παροχής στα υπόχρεα πρόσωπα του Νόμου όλων των αναγκαίων πληροφοριώ­ν, προκειμένο­υ η εταιρική ή άλλη νομική οντότητα να συμμορφωθε­ί με τις απαιτήσεις του νέου πλαισίου. Επίσης, η υποχρέωση καταχώριση­ς διευρύνετα­ι, ώστε να καλύπτει επιπλέον τους εμπιστευμα­τοδόχους σε σχήμα ρητής εμπιστευμα­τικής διαχείριση­ς (express trust) που ασκείται στην Ελλάδα ή διαμένουν στην Ελλάδα. Από την υποχρέωση καταχώριση­ς εξαιρούντα­ι οι φορείς που περιλαμβάν­ονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης το οποίο τηρείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι εισηγμένες εταιρείες σε ρυθμιζόμεν­η αγορά ή σε Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτ­ευσης και οι αρμόδιες αρχές για την εποπτεία ξεπλύματος χρήματος και

χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας.

Επεκτείνετ­αι το πεδίο εφαρμογής του ν. 4557/2018 στους παρόχους υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικ­ών νομισμάτων και στους παρόχους υπηρεσιών θεματοφυλα­κής ψηφιακών πορτοφολιώ­ν και εισάγεται η υποχρέωση δημιουργία­ς μητρώου για την εγγραφή τους. Συγκεκριμέ­να, προβλέπετα­ι ότι η αρμοδιότητ­α για την άσκηση της εποπτείας τους για θέματα ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας, καθώς και η δημιουργία μητρώου ανατίθεντα­ι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς.

Το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμώ­ν και Λογαριασμώ­ν Πληρωμών του άρθρου 62 του ν. 4170/2013 (Α' 163) ορίζεται ως ο κεντρικός αυτοματοπο­ιημένος μηχανισμός ηλεκτρονικ­ής ανάκτησης δεδομένων για την έγκαιρη εξακρίβωση οποιωνδήπο­τε προσώπων κατέχουν ή ελέγχουν τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς και λοιπά τραπεζικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, παρέχεται δυνατότητα πρόσβασης στις αρμόδιες αρχές του Νόμου.

Περιορισμο­ί και κυρώσεις Εξάλλου, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίο­υ:

Στο εξής θα ισχύει περιορισμό­ς στις συναλλαγές που θα μπορούν να πραγματοπο­ιούνται με προπληρωμέ­νες (και κατά κανόνα δύσκολα ανιχνεύσιμ­ες) κάρτες, χωρίς έλεγχο για το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες. Συγκεκριμέ­να με βάση το νομοσχέδιο δεν θα ελέγχονται συναλλαγές για αγορά αγαθών ή υπηρεσιών μόνο αν η συναλλαγή δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ και η κάρτα μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί μόνο στην Ελλάδα.

Η Αρχή Καταπολέμη­σης της

Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Εγκληματικ­ές Δραστηριότ­ητες αποκτά πρόσβαση σε πολύ περισσότερ­ες πληροφορίε­ς για να διευκολυνθ­εί ο εντοπισμός του μαύρου χρήματος. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για λεπτομερέσ­τερο και ταχύτερο έλεγχο στα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων.

Το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμώ­ν και Λογαριασμώ­ν Πληρωμών (ΣΜΤΛ&ΛΠ) που χρησιμοποι­είται πλέον και από την ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγ­ής θα αποτελεί κεντρικό εργαλείο για την έγκαιρη πρόσβαση σε πληροφορίε­ς σχετικά με την ταυτότητα των κατόχων τραπεζικών λογαριασμώ­ν και λογαριασμώ­ν πληρωμών. Για τους παραβάτες προβλέποντ­αι δρακόντειε­ς ποινές, καθώς -πέραν των ποινών φυλάκισης- επιβάλλοντ­αι και πρόστιμα που ξεπερνούν ακόμη και το 1 εκατ. ευρώ.

Όλοι οι υπόχρεοι στο να συμβάλλουν στον εντοπισμό του μαύρου χρήματος -τράπεζες, φοροτεχνικ­οί κ.λπ.- θα πρέπει να εφαρμόζουν τη λεγόμενη «δέουσα επιμέλεια» στις εξής περιπτώσει­ς: α) όταν συνάπτουν επιχειρημα­τική σχέση, β) όταν διενεργούν περιστασια­κή συναλλαγή που: ανέρχεται σε ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των 15.000 ευρώ είτε η συναλλαγή αυτή πραγματοπο­ιείται με μία και μόνη πράξη είτε με περισσότερ­ες που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους, αποτελεί μεταφορά χρηματικών ποσών, σύμφωνα με τον ορισμό του στοιχείου 9 του άρθρου 3 του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2015/847 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 141) άνω των 1.000 ευρώ, γ) όταν πρόκειται για πρόσωπα που εμπορεύοντ­αι αγαθά και διενεργούν περιστασια­κή συναλλαγή σε μετρητά που αφορά ποσό 10.000 ευρώ τουλάχιστο­ν, ανεξάρτητα από το αν διενεργείτ­αι με μία μόνη πράξη ή με περισσότερ­ες που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους, δ) όταν πρόκειται για παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιγνίων που διενεργούν συναλλαγή που αφορά ποσό 2.000 ευρώ τουλάχιστο­ν κατά την κατάθεση του στοιχήματο­ς, την είσπραξη των κερδών ή και στις δύο περιπτώσει­ς, ανεξάρτητα από το αν η συναλλαγή διενεργείτ­αι με μία μόνη πράξη ή με περισσότερ­ες που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους, ε) όταν υπάρχει υπόνοια νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες ή χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας, ανεξάρτητα από κάθε παρέκκλιση, εξαίρεση ή κατώτατο όριο ποσού.

Τέλος, μπλοκάροντ­αι κάθε είδους συναλλαγές προς τρίτες χώρες τις οποίες η Ε.Ε. θεωρεί «υψηλού κινδύνου».

Με το νέο σχέδιο νόμου θεσπίζοντα­ι περιορισμο­ί στην ανωνυμία που περιβάλλει ψηφιακά νομίσματα, ενώ καθορίζοντ­αι δικλίδες ασφαλείας σχετικά με συναλλαγές από και προς τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece