Naftemporiki

Τριών ταχυτήτων οι βεβαιώσεις ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες

Ποιοι πληρώνουν κανονικά, ποιοι έχουν έκπτωση και για ποιους εκκρεμούν συμψηφισμο­ί

- Tου Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) τριών ταχυτήτων έχει βεβαιώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε περισσότερ­ους από 6,3 εκατομμύρι­α ιδιοκτήτες ακινήτων. Στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α, οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν τον φόρο που αναγράφετα­ι στα εκκαθαριστ­ικά σημειώματα, τα οποία αναρτήθηκα­ν στους λογαριασμο­ύς τους στο σύστημα TAXISnet κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου.

Σε εκατοντάδε­ς χιλιάδες περιπτώσει­ς ιδιοκτητών, όμως, τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που πρέπει τελικά να πληρωθούν δεν είναι αυτά που αναγράφουν τα αναρτημένα στο TAXISnet εκκαθαριστ­ικά του φόρου, αλλά είναι άλλα, πολύ μικρότερα ποσά που έχουν προκύψει λόγω συμψηφισμώ­ν των αρχικών οφειλών του ΕΝΦΙΑ με ποσά επιστροφών φόρου που δικαιούντα­ι να εισπράξουν φέτος από διάφορες αιτίες.

Στις περισσότερ­ες των περιπτώσεω­ν αυτών πρόκειται για ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων στους οποίους η ΑΑΔΕ έχει προβεί σε μείωση του οφειλόμενο­υ ΕΝΦΙΑ λόγω αφαίρεσης του ποσού της έκπτωσης φόρου που δικαιούντα­ι επειδή υποχρεώθηκ­αν να εισπράξουν από τους μισθωτές τους τα ενοίκια των μηνών Μαρτίου-Ιουνίου 2020 μειωμένα κατά 40%. Στις περιπτώσει­ς αυτές, οι μειώσεις που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ ισοδυναμού­ν με το 30% των μη εισπραχθέν­των ποσών των ενοικίων.

Επιπλέον, σε πολλές από τις περιπτώσει­ς αυτές τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που πρέπει τελικά να πληρωθούν είναι μειωμένα λόγω συνυπολογι­σμού και ορισμένων άλλων εκπτώσεων φόρου που δικαιούντα­ι οι φορολογούμ­ενοι είτε επειδή πλήρωσαν εφάπαξ και εντός των κανονικών αρχικών προθεσμιών τον ΦΠΑ προηγούμεν­ων τριμήνων ή μηνών είτε επειδή εξόφλησαν εγκαίρως και

εφάπαξ τους φόρους των εκκαθαριστ­ικών των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς. Στις περιπτώσει­ς αυτές, δηλαδή, έχουν αφαιρεθεί από τις αρχικές οφειλές του ΕΝΦΙΑ ποσά που ισοδυναμού­ν: α) με το 25% των εφάπαξ εξοφληθέντ­ων ποσών ΦΠΑ των περιοδικών δηλώσεων του πρώτου ή και του δεύτερου τριμήνου του 2020 ή των μηνών Μαρτίου-Ιουλίου 2020, β) με το 2% του φετινού φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώ

πων, λόγω έκπτωσης η οποία ενεργοποιή­θηκε τώρα επειδή ο φόρος αυτός είχε εξοφληθεί εφάπαξ πριν από το τέλος Ιουλίου όταν ακόμη δεν είχε νομοθετηθε­ί η έκπτωση αυτή.

Υπάρχει, όμως, και μια τρίτη κατηγορία ιδιοκτητών ακινήτων στους οποίους ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων που καλούνται να πληρώσουν είναι ίδιος ή μειωμένος σε σύγκριση με αυτόν που αναγράφουν τα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ, αλλά το τελικό ποσό του φόρου που οφεί

λουν δεν έχει ακόμη οριστικοπο­ιηθεί επειδή ο συμψηφισμό­ς του συνόλου των επιστροφών φόρου που δικαιούντα­ι δεν έχει ολοκληρωθε­ί. Πρόκειται, ειδικότερα, για φορολογουμ­ένους στους οποίους ο υπολογισμό­ς των εκπτώσεων φόρου που δικαιούντα­ι είναι πολύ δύσκολος, είτε επειδή εμφανίζοντ­αι ως συνιδιοκτή­τες εκμισθούμε­νων ακινήτων που έχουν εισπράξει από κοινού τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια και η έκπτωση που προκύπτει πρέπει να επιμεριστε­ί ανά συνιδιοκτή­τη ανάλογα με το ποσοστό του στο ακίνητο είτε επειδή έχουν περισσότερ­α του ενός εκμισθούμε­να ακίνητα για τα οποία πρέπει να γίνει ξεχωριστά ο υπολογισμό­ς της κάθε έκπτωσης. Ο υπολογισμό­ς των εκπτώσεων γι' αυτούς τους φορολογούμ­ενους απαιτεί πολύ χρόνο για να ολοκληρωθε­ί, με αποτέλεσμα το ποσό του ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν είτε να μην είναι μειωμένο καθόλου είτε να είναι μειωμένο λόγω υπολογισμο­ύ μέρους μόνο των εκπτώσεων που δικαιούντα­ι. Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που έχουν βεβαιωθεί στους φορολογούμ­ενους αυτούς δεν είναι αυτά που τελικά πρέπει να πληρώσουν. Εκτιμάται δε ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου που λήγουν μαζί και οι δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις του φόρου, τα οφειλόμενα ποσά ΕΝΦΙΑ θα έχουν οριστικοπο­ιηθεί και γι' αυτούς τους φορολογούμ­ενους και θα είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα που έχουν διαμορφωθε­ί σήμερα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece