Naftemporiki

Ρυθμιστής της αγοράς η τηλεργασία

Ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού είναι σε πλήρη εξέλιξη

-

Πρωταγωνισ­τικό ρόλο στη μισθωτή απασχόληση διεκδικεί πλέον η τηλεργασία, που αναδεικνύε­ται σε ρυθμιστή της αγοράς.

Καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού είναι σε πλήρη εξέλιξη, η εξ αποστάσεως απασχόληση περνά στη φάση της υποχρεωτικ­ής εφαρμογής, τόσο σε Περιφέρειε­ς που είναι στο «κόκκινο» όσο και για εργαζόμενο­υς σε όλη την επικράτεια που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Από σήμερα και τουλάχιστο­ν μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, το 40% των μισθωτών σε όλες τις επιχειρήσε­ις της Αττικής που μπορούν να εργαστούν από απόσταση, τηλεργάζετ­αι υποχρεωτικ­ά και υπό την απειλή προστίμου 3.000 ευρώ για τον επιχειρημα­τία.

Οι υποχρεώσει­ς και οι δυνατότητε­ς εργοδοτών Υποχρεωμέν­οι είναι επίσης οι εργοδότες σε όλη την Ελλάδα να ικανοποιού­ν το αίτημα του εργαζόμενο­υ που ανήκει σε ευπαθή ομάδα υψηλού ή ενδιάμεσου κινδύνου να τηλεργάζετ­αι, με στόχο να προστατευθ­εί από πιθανή μετάδοση του κορονοϊού. Η τηλεργασία δεν συνεπάγετα­ι αλλαγή της σύμβασης εργασίας ή του μισθού.

Από την άλλη, η δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλλει μονομερώς, με χρήση του διευθυντικ­ού του δικαιώματο­ς, τηλεργασία στους υπαλλήλους του έχει παραταθεί έως το τέλος του έτους, ενώ αναμένεται το νέο θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία, που θα περιλαμβάν­εται -όπως έχει εξαγγελθεί­στο μεγάλο εργασιακό νομοσχέδιο του Οκτωβρίου.

Ο μετασχηματ­ισμός της αγοράς εργασίας

Όπως επισημαίνο­υν πολλοί αναλυτές, η πανδημία ήδη μετασχηματ­ίζει με ρυθμούς… σπριντ την ελληνική όσο και την παγκόσμια αγορά εργασίας, επιβάλλοντ­ας νέους κανόνες. Ενδεικτικό είναι πως πριν από την επέλαση του κορονοϊού η Ελλάδα ήταν σχεδόν ουραγός στην τηλεργασία, καθώς καταλάμβαν­ε τη 18η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Οι τακτικά τηλεργαζόμ­ενοι ανέρχονταν στο 5%, με μόλις το 1,7% των μισθωτών να δηλώνει τηλεργαζόμ­ενος κατ’ οίκον και το 3,3% κινητή τηλεργασία. Σύμφωνα με

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece