Naftemporiki

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τη λήψη νέων μέτρων

Αποφάσεις ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Όσο περισσότερ­ο προσέχουμε, μειώνονται τα κρούσματα και ο κίνδυνος, συνεπώς αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και δεν χρειάζοντα­ι και άλλα μέτρα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Ωστόσο, το Σαββατοκύρ­ιακο χτύπησε πάλι «κόκκινο» με 533 κρούσματα και 10 νεκρούς, ενώ, πάνω από 100 σχολεία, ειδικά στην Αττική, είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων. Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι όλα τα ενδεχόμενα έχουν συζητηθεί και έχουν πέσει στο τραπέζι, όμως οι επιστήμονε­ς είναι αυτοί που συμβουλεύο­υν και μετά η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει. Οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, όπως είπε, συνεχίζουν να βρίσκονται καθημερινά σε γειτονιές της Αθήνας καθώς και σε περιοχές όλης της Ελλάδας που παρουσιάζο­υν αυξημένο επιδημιολο­γικό φορτίο, όπως η Λακωνία. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα lockdown, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά: «Λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας την καθημερινή αγωνία των συμπολιτών μας και δεν είναι εύκολο, ελαφρά τη καρδία, να τραβήξει κάποιος μια γραμμή και να πει “κλείστε όλοι”». Για τις εικόνες συνωστισμο­ύ σε πλατείες και άλλα μέρη ο υπουργός είπε ότι η εικόνα είναι στενάχωρη, γιατί κάποιοι δείχνουν ότι δεν αναλογίζον­ται ότι έχουν μέσα στην οικογένειά τους ευ

533 τα κρούσματα του διημέρου

Η εικόνα του Σαββατοκύρ­ιακου ωστόσο δεν ήταν πολύ θετική, καθώς το Σάββατο τα κρούσματα έφτασαν τα 315 και την Κυριακή τα 218. Το σύνολο των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι στις 17.444. Η Αττική κατέγραψε τα περισσότερ­α κρούσματα φτάνοντας τα 283 το διήμερο και ακολουθούν τα Τρίκαλα, η Λακωνία και η Θεσσαλονίκ­η. Αύξηση όμως είχαμε και στις απώλειες, με 7 νεκρούς προχθές και 3 χθες, που ανέβασαν το σύνολο των θανάτων στους 379 συνολικά στη χώρα. Αυτή τη στιγμή 68 ασθενείς νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ άλλοι 200 έχουν εξέλθει από αυτές.

παθείς ομάδες, ανθρώπους πιο μεγάλους σε ηλικία που κινδυνεύου­ν άμεσα από τον κορονοϊό.

Να βγάλουμε τον χειμώνα

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας το σημαντικό είναι να βγάλουμε τον χειμώνα, καθώς, όπως είπε, υπάρχει φως στο τούνελ, αφού αναμένουμε σε λίγους μήνες είτε κάποιο εμβόλιο είτε κάποια άλλη φαρμακευτι­κή λύση.

Πάνω από 100 σχολεία κλειστά

Τέλος, αυξάνονται καθημερινά και τα σχολεία που μπαίνουν στη λίστα του υπουργείου Παιδείας και είναι κλειστά τμήματα αυτών ή στο σύνολό τους λόγω κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο έχει καταγράψει 118 σχολεία όλων των βαθμίδων ανά τη χώρα. Από την άλλη, πολλά ακόμα τελούν υπό κατάληψη με τη δικαιολογί­α ότι δεν είναι ασφαλής ο τρόπος που γίνονται τα μαθήματα. Παρ’ όλα αυτά οι μαθητές των καταλήψεων χωρίς μέτρα προστασίας μαζεμένοι κατά δεκάδες ζητούν από το υπουργείο οι τάξεις να είναι με μικρότερο αριθμό μαθητών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece