Naftemporiki

Στου λιμανιού τα «κάγκελα»

- Α. Τσιμπ.

Η διαχείριση

του λιμανιού του Πειραιά δεν ήταν και φυσικά δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Ούτε όταν ήταν υπό την ομπρέλα του Δημοσίου, αλλά ούτε και τώρα, που είναι κάτω από την ομπρέλα της κινεζικής Cosco. Οι «ναυμαχίες» συμφερόντω­ν που έλαβαν χώρα κατά καιρούς τις δύο τελευταίες δεκαετίες, τουλάχιστο­ν, γύρω και μέσα στο μεγάλο λιμάνι, και τσουνάμι δημιούργησ­αν και «θύματα» άφησαν πίσω τους.

Αυτό που δεν θυμάμαι, όμως, είναι οι διενέξεις να έχουν τέτοια συχνότητα. Ο υπό κινεζική σημαία ΟΛΠ βρίσκεται συνεχώς επί ποδός πολέμου. Οι περισσότερ­οι, είτε τα λένε δημοσίως είτε όχι, κάτι έχουν να προσάψουν στη διοίκηση του λιμανιού. Και συνήθως έχουν να προσάψουν αρκετά.

Για παράδειγμα, η κουβέντα «take it or leave it», που λένε οι φήμες ότι ακούστηκε κατά τη διάρκεια διαπραγμάτ­ευσης με καλό πελάτη του λιμανιού, αλλά και η «φασαρία» που λέγεται ότι έκαναν, και με τον τρόπο που την έκαναν τελευταία, στο ΤΑΙΠΕΔ για το 16% των μετοχών που θεωρούν ότι πρέπει να πάρουν επιπλέον τώρα, δεν είναι δείγμα καλής θελήσεως απέναντι στην Ελλάδα.

Όπως δείγμα καλής θέλησης δεν φαίνεται να είναι και η ανατροπή των δεδομένων από πλευράς διοίκησης

ΟΛΠ σχετικά με την άδεια ναυπηγείου, απέναντι στους ναυπηγοεπι­σκευαστές. Πριν από δύο μήνες και αφού οι επιχειρημα­τίες είχαν κλείσει διαμαρτυρό­μενοι τον Σταθμό Εμπορευματ­οκιβωτίων, πήραν τη διαβεβαίωσ­η από τους Κινέζους ότι ναυπηγείο δεν θα γίνει. Στην ανακοίνωση τότε των επιχειρημα­τιών του κλάδου γινόταν λόγος και για υπογραφή δεσμευτικο­ύ κειμένου από πλευράς Κινέζων. Ανακοίνωση που δεν διαψεύστηκ­ε ποτέ. Τελικά δύο μήνες μετά τους ανακοίνωσα­ν οι Κινέζοι ότι δεν μπορούν να υπογράψουν και οι ναυπηγοεπι­σκευαστές φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να σηκώσουν τα λάβαρα της επανάσταση­ς.

Δεν ξέρω αν η δυτική επιχειρημα­τική κουλτούρα είναι καλύτερη από την ασιατική, ξέρω όμως ότι οι πληγές που ανοίγουν δύσκολα θα κλείσουν αν δεν αλλάξει κάτι, προκειμένο­υ να μην είναι μια πολύ μεγάλη μερίδα των χρηστών στα «κάγκελα».

[ SID: 13744059]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece