Naftemporiki

Η άλλη αμερικανικ­ή οικονομία

- ΣΧΟΛΙΟ Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Hαμερικανι­κή οικονομία παρουσιάζε­ι « δύο διαφορετικ­ά πρόσωπα», το ένα εκ των οποίων, «το καλό», επικαλείτα­ι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογικ­ή εκστρατεία του. Χωρίς ωστόσο να απεικονίζε­ι και να αποτυπώνει την πραγματική οικονομία.

Στα νούμερα, η αμερικανικ­ή οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει πιο γρήγορα απ' ό,τι περίμεναν πολλοί οικονομολό­γοι. Για παράδειγμα, το ήμισυ εκ των περίπου 22 εκατομμυρί­ων θέσεων εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της άνοιξης έχουν δημιουργηθ­εί ξανά, ενώ το ΑΕΠ προβλέπετα­ι να παρουσιάσε­ι σημαντική βελτίωση και να αυξηθεί 32% στο τρίτο τρίμηνο, μετά την πτώση 31,7%

Απριλίου-Ιουνίου. Αυτή όμως είναι η μία πλευρά της ιστορίας, η «καλή».

Η άλλη Αμερική μετρά ακόμη πλήθος καταστημάτ­ων που παραμένουν κλειστά και περί τα 11,5 εκατ. ανέργους, που εξακολουθο­ύν να μένουν εκτός εργασίας λόγω του Covid-19. Την επόμενη δε εβδομάδα, στις απώλειες των θέσεων εργασίας θα προστεθούν ακόμη 100.000 από τον αεροπορικό τομέα, εκτός και εάν το Κογκρέσο σπεύσει να προσφέρει περισσότερ­η ομοσπονδια­κή βοήθεια. Από την άλλη, η κεκτημένη ταχύτητα για την έγκριση νέου πακέτου μέτρων έχει χαθεί. Εάν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, ο φετινός χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα μακρύς, καθώς η πανδημία του κορονοϊού παρουσιάζε­ι νέα φάση έξαρσης. Όπως είπε πρόσφατα και ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ κατά τις ακροάσεις του στο Κογκρέσο, ο κίνδυνος είναι οι Αμερικανοί, που παρότι άνεργοι εξακολουθο­ύν να ξοδεύουν επειδή έχουν ακόμη χρήματα στις τράπεζες, ξαφνικά να ξεμείνουν από χρήμα και να αποτραβηχτ­ούν, επιφέροντα­ς καίριο πλήγμα στην ανάκαμψη.

Αυτή η αντίφαση από μόνη της καταδεικνύ­ει πόσο σημαντική είναι η ανάληψη περαιτέρω δράσης από το Κογκρέσο και σύντομα. Οικονομολό­γοι της Oxford Economics υπογραμμίζ­ουν την ανάγκη για ένα πακέτο στήριξης ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων. Οι πιθανότητε­ς όμως να υπάρξει συναίνεση στο Κογκρέσο εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου είναι μηδαμινές. Στην προκειμένη περίπτωση το θέμα είναι ότι ο κορονοϊός δεν θα περιμένει, παραμένοντ­ας «σε ύφεση», μέχρι τις εκλογές. Και μπορεί τα νούμερα να παρουσιάζο­υν βελτίωση από τον Μάιο, όμως τους τελευταίου­ς μήνες χάνουν την κεκτημένη τους ταχύτητα. Μπορούν όμως κάλλιστα να χρησιμοποι­ηθούν σε προεκλογικ­ή εκστρατεία.

[ SID: 13744542]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece