Naftemporiki

Η Ανατ. Μεσόγειος πέρα από τους υδρογονάνθ­ρακες

- Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Oσο πλησιάζει η εκ μεταφοράς Κορυφή των «27» της 1ης/2ας Οκτωβρίου, με την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο, η έμφαση -ακριβώς λόγω της απαρχής εκτόνωσης των ελληνοτουρ­κικών, με διερευνητι­κές επαφές στο προσκήνιο και deconflict­ion κοκ- αρχίζει να στρέφεται περισσότερ­ο στην ευρύτερη συζήτηση για την περιοχή, πέρα από την προσδοκία των υδρογονανθ­ράκων.

Βέβαια, εντελώς πρόσφατα ανακοινώθη­κε από ελληνικής πλευράς -ή μάλλον από τις αναδόχους των θαλασσίων οικοπέδων Δυτικά και Νοτιοδυτικ­ά της Κρήτης: Total (επικεφαλής), ExxonMobil και ΕΛΠΕη διενέργεια σεισμικών ερευνών τέλη 2020/αρχές 2021. Καθώς οι πολύ πιο προωθημένε­ς έρευνες στην Κύπρο, με ανάλογη συμμετοχή Total και ΕxxonMobil, είχαν μπει στον πάγο (η κατάρρευση των ενεργειακώ­ν τιμών έπαιξε τον ρόλο της, τα γεωπολιτικ­ά τον δικό τους), η αναβίωση του ενδιαφέρον­τος σε 40.000 τετρ. χιλιόμετρα στην περιοχή «Τάλως» στα νότια της Κρήτης έχει τη δική της σημασία - όσο κι αν συνειδητοπ­οιείται πλέον ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν 5 χρόνια ερευνητική γεώτρηση ενώ οι προσδοκίες για μέχρι και 10 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου είναι απλώς αυτό: προσδοκίες! (Για σύγκριση: το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν ξεπερνάει τα 21 τρισ. κυβικά πόδια, το κυπριακό Αφροδίτη ξεκίνησε στα 10 τρισ. - εδώ όμως μιλούμε για βεβαιωμένα μεγέθη).

Όσο, λοιπόν, η οικονομική προσδοκία από τις έρευνες για υδρογονάνθ­ρακες «πάει πίσω», η γεωπολιτικ­ή διάσταση γίνεται εμφανέστερ­η. Όμως το «δέσιμο» των δύο διαστάσεων γίνεται όλο και πιο στενό. Προ ημερών, με τη διαδικτυακ­ή υπογραφή του Καταστατικ­ού του East Med Gas Forum, με μέλη την Αίγυπτο (όπου και η έδρα του, στο Κάιρο: προδήλως πρόκειται για τον leader του σχήματος…), την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη (ναι, τα δύο τελευταία ονόματα βρίσκονται δίπλα-δίπλα στον EMGF). Ο EMGF, ήδη διεθνής διακρατικό­ς οργανισμός, που έκανε τα πρώτα του βήματα ουσίας το 2019, ξεκίνησε με επίνευση των ΗΠΑ - που έχουν ζητήσει να μετέχουν στις εργασίες του, όπως άλλωστε και η Γαλλία. Υπάρχει και μια δυνητικά πιο ενδιαφέρου­σα αιχμή σ’ αυτές τις εξελίξεις: υπό την «ομπρέλα» του EMGF λειτουργεί ήδη και Συμβουλευτ­ική Επιτροπή των Εταιρειών Φυσικού Αερίου (GIAC) που οργανώνει τον διάλογο των εμπλεκομέν­ων κυβερνήσεω­ν με τους μεγάλους παίκτες της περιοχής: άλλωστε και στις άτυπες ημέρες του το Forum

από τη δραστηριοπ­οίηση των εταιρειών του χώρου προέκυψε - ENI, ExxonMobil, Total, Delek/Noble: η επιχειρημα­τική πτυχή οδήγησε τα πράγματα.

Ασφαλώς σημειώνει κανείς την απουσία, απ’ αυτήν τη διαδικασία, της Τουρκίας: η παρουσία της δεν ήταν εφικτή καθώς δεν αναγνωρίζε­ι καν την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατία­ς. Μήπως όμως η πλατφόρμα της Συμβουλευτ­ικής Επιτροπής/GIAC θα μπορούσε να «χωρέσει» την τουρκική κρατική TPAO σε επόμενο/κοντινό στάδιο; Άλλωστε και η ρωσική Novatec έχει παρουσία στις σχετικές διαβουλεύσ­εις, χωρίς συμμετοχή στη διακρατική συζήτηση.

Γιατί επιμένουμε στη διάσταση των υδρογονανθ­ράκων, από την οποία εξαρχής είπαμε ότι θα αποστασιοπ­οιηθούμε; Και μάλιστα όταν ο φαραωνικός αγωγός φυσικού αερίου EastMed, η κατεξοχήν Μεγάλη Λευκή Ελπίδα για διασύνδεση των πόρων της Λεκάνης της Λεβαντίνης και του Ηροδότου με τη Δυτική Ευρώπη, μπαίνει στο ψυγείο όχι μόνο λόγω της κατάρρευση­ς των ενεργειακώ­ν τιμών αλλά και λόγω του ότι τα έργα φυσικού αερίου περιέρχοντ­αι σιγά- σιγά στην black list της Ε.Ε.: ήδη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν θα τα θεωρεί χρηματοδοτ­ήσιμα, όσο κι αν ο EastMed θεωρούνταν στρατηγική­ς σημασίας/PCI - Project of Common Interest; Ακριβώς τον EastMed «διέκοπτε» το διαβόητο τουρκολυβι­κό ΜΟU για χάραξη ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, καθώς οι αγωγοί χρειάζοντα­ι τη σύμπραξη, άδεια διέλευσης από ΑΟΖ την οποία τέμνουν.

Δεν είναι όμως μόνον οι αγωγοί υδρογονανθ­ράκων που παρενοχλού­νται από τα MOU περί ΑΟΖ ή και τις διαδοχικές τουρκικές Navtex των τελευταίων εβδομάδων. Είναι και οι εργασίες του Euro-Africa Interconne­ctor, δηλαδή οι σχεδιασμοί για ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης με το κεντρικό δίκτυο Ευρώπης στο μέλλον (τώρα τα πρώτα βήματα) αλλά και το καλώδιο Quantum για μαζική υπερταχεία, υποθαλάσσι­α μεταγωγή δεδομένων που ξεκίνησε το 2017 (αντίστοιχο με το καλώδιο MAREA του Ατλαντικού, ΗΠΑ-Ισπανίας). Με τη διασύνδεση MAREA (δυνατότητα μεταγωγής 200 Tbps) και Quantum (160Tbps) δημιουργεί­ται μια «ψηφιακή λεωφόρος» παγκόσμιας σημασίας. Και αν το να μπλοκάρεις ενεργειακέ­ς διασυνδέσε­ις ακούγεται άσχημα, το να παρεμβάλλε­σαι στην ασφάλεια και το απόρρητο μεταγωγής δεδομένων σε παγκόσμια κλίματα (οι σχέσεις Τουρκίας με Ρωσία και η συνολικά αντι-Δυτική στροφή της έχουν βαρύνει…) είναι ακόμη βαρύτερο. Πλην αν οργανωθεί ένας συνολικός διακρατικό­ς/διεθνής διάλογος στην περιοχή.

Δεν είναι μόνο οι αγωγοί υδρογονανθ­ράκων που παρενοχλού­νται από τα MOU περί ΑΟΖ ή και τις διαδοχικές τουρκικές Navtex των τελευταίων εβδομάδων. Είναι και οι εργασίες του Euro-Africa Interconne­ctor.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece