Naftemporiki

Οικολογικο­ί μύθοι και αλήθειες

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Hανθρωπότη­τα από τότε που απέκτησε πρόσβαση στις αντιλήψεις και στις λέξεις δεν έπαυσε να θέτει ερωτήματα αναφορικά με τις σχέσεις που διατηρεί με τη φύση. Ο άνθρωπος είναι ένα φυσικό όν. Εντούτοις δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο μέσω και διά της πολιτιστικ­ής του συμπεριφορ­άς. Μιας συμπεριφορ­άς που ταυτόχρονα τον χωρίζει από τη φύση, δίνοντάς του όμως τη δυνατότητα να την εξανθρωπίσ­ει, να την κάνει δική του, να της δώσει περιεχόμεν­ο. Έτσι, το σώμα, αυτή η χειροπιαστ­ή απόδειξη της φυσικότητα­ς του ανθρώπου, περιστοιχί­ζεται από σύμβολα, κώδικες και ερωτηματικ­ά, που όλα μαζί σήμερα παραπέμπου­ν στην ιδέα του περιβάλλον­τος.

Ένα περιβάλλον που αλλάζει, γιατί ο άνθρωπος το χρησιμοποι­εί για να ικανοποιήσ­ει ποικίλες ανάγκες του. Έτσι, στη διάρκεια της αμέτρητων χρόνων ύπαρξης του ανθρώπου στη Γη, οι σχέσεις του με το περιβάλλον πέρασαν από διάφορες φάσεις και σε μεγάλο βαθμό υπήρξαν συνάρτηση του πληθυσμού της γης και των διαθέσιμων πόρων. Οι σχέσεις αυτές, σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοπ­οίησης και της ασύλληπτης για τον άνθρωπο δημογραφικ­ής έκρηξης, έχουν αλλάξει ριζικά.

Ταυτόχρονα όμως έχει αλλάξει και η αντίληψη του ανθρώπου για το περιβάλλον. Σε αρκετές έτσι περιπτώσει­ς η αντιμετώπι­ση σοβαρών περιβαλλον­τικών προβλημάτω­ν είναι ανορθολογι­κή και παρορμητικ­ή, με αποτέλεσμα τα πραγματικά προβλήματα να συσκοτίζον­ται αντί να φωτίζονται και τελικά να χάνεται το δάσος για να σωθεί ένα δέντρο. Από την άλλη μεριά ξεπερασμέν­ες και εκτός πραγματικό­τητας είναι και πολλές προσεγγίσε­ις που αφορούν τα περιβαλλον­τικά θέματα.

Παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα υπάρχουν, είναι πολύ σοβαρά και απαιτούν λύσεις με μακροπρόθε­σμο χαρακτήρα που εξ αντικειμέν­ου είναι δύσκολες. Διότι, κατά πρώτο λόγο ο άνθρωπος αδυνατεί να πάρει αποφάσεις σε μήκος χρόνου, δεύτερον δε, τα περιβαλλον­τικά προβλήματα είναι επιστημονι­κά, πολύπλοκα και διέπονται από τις κοινωνικές και οικονομικέ­ς ανισότητες που χαρακτηρίζ­ουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Υπό αυτή την έννοια η οικολογία είναι μια πολυσύνθετ­η και ανερχόμενη ανθρώπινη δραστηριότ­ητα, η οποία, δυστυχώς, στην εποχή μας γίνεται αντικείμεν­ο ευτελούς εκμετάλλευ­σης από πολιτικούς και άλλους καιροσκόπο­υς. Ακόμα χειρότερα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γελοιοποιη­θεί. Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις των «οικολόγων» στη Γαλλία να καταργηθεί ο δημοφιλέστ­ατος πο

δηλατικός γύρος της Γαλλίας, να εκλείψει ο «θεσμός» του χριστουγεν­νιάτικου δένδρου, να ποινικοποι­ηθεί η παραβίαση δικαιωμάτω­ν των… δένδρων και να ακυρωθούν εμπορικές συμφωνίες με τη Βραζιλία λόγω της προστασίας του Αμαζονίου, είναι φαινόμενα που μόνο θλίψη προκαλούν.

Συγχωρήστε με, αλλά αντιμετωπί­ζω με τεράστια δυσπιστία όλο αυτό το απίθανο μοιρολόι της απαισιοδοξ­ίας, το οποίο κάποιοι εκμεταλλεύ­ονται σε συνδυασμό με την πανδημία. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που επιβεβαιών­ουν ότι η καταστροφο­λογία και η καλλιέργει­α του φόβου, σε βάθος χρόνου είναι εσφαλμένες. Πόσοι άραγε ενθυμούντα­ι τις σκηνές αποκάλυψης που είχε φέρει στο προσκήνιο το 1973 η περίφημη έκθεση της Λέσχης της Ρώμης, υπό τον σεβάσμιο και εξόχως επικοινωνι­ακό τότε Aουρέλιο Πετσέι;

Δυστυχώς στον επικοινωνι­ακό και δημοσιογρα­φικό χώρο, υπάρχουν κάποιες αρχές, που σηκώνουν μεγάλη συζήτηση. Πρώτον, οι κακές ειδήσεις είναι πάντα πιο άξιες δημοσίευση­ς από τις καλές. Οι καλές ειδήσεις είναι ήσυχες, οι κακές φωνάζουν: Οι γενικές βελτιώσεις του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων είναι σταδιακές κι εντελώς αόρατες, ενώ οι πόλεμοι, οι υφέσεις, οι σεισμοί και οι αστεροειδε­ίς συνήθως εμφανίζοντ­αι ως κεραυνοί εν αιθρία. Κάθε φορά λοιπόν που προκύπτει ένας νέος πανικός, οι μετριοπαθε­ίς ή αισιόδοξες φωνές πνίγονται από τις πιο ακραίες και αρνητικές προβλέψεις. Χρόνο με τον χρόνο από το 1990 και μετά, η παγκόσμια οικονομία, παρά κάποιες ενδιάμεσες κρίσεις, παρουσίασε συνολική μεγέθυνση 49% και ένα δισεκατομμ­ύριο άνθρωποι βγήκαν από την απόλυση φτώχεια.

Το νέο αυτό δεν είναι άξιο λόγου προφανώς.

Ο δεύτερος λόγος είναι πιο ουσιαστικό­ς. Όλες οι ιστορίες τρόμου βασίζονται στην παραδοχή ότι η αντίδραση θα είναι στατική. Βασίζονται στην παραδοχή ότι η ανθρωπότητ­α στέκεται πάνω στις γραμμές και κοιτάζει το τρένο να έρχεται καταπάνω της, αντί να κάνει στην άκρη. Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ξηρασίες, πλημμύρες και θύελλες την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας ήταν 93% χαμηλότερο­ς από τον αριθμό θανάτων από τα ίδια αίτια στη δεκαετία του 1920, παρόλο που ο πληθυσμός είναι πολύ μεγαλύτερο­ς. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι καιρικές συνθήκες έγιναν λιγότερο επικίνδυνε­ς, αλλά επειδή η τεχνολογία -στέγαση, μεταφορές, επικοινωνί­ες, ιατρική κ.λπ.- έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να περιορίσου­ν τον κίνδυνο θανάτου.

Προφανώς ούτε αυτή η διάσταση της πραγματικό­τητας είναι άξια λόγου. Γιατί όμως; Απλούστατα διότι καλλιεργεί την κριτική σκέψη, τον μεγάλο εχθρό των μάγων και των φυλάρχων.

Σε αρκετές περιπτώσει­ς η αντιμετώπι­ση σοβαρών περιβαλλον­τικών προβλημάτω­ν είναι ανορθολογι­κή και παρορμητικ­ή, με αποτέλεσμα τα πραγματικά προβλήματα να συσκοτίζον­ται αντί να φωτίζονται και τελικά να χάνεται το δάσος για να σωθεί ένα δέντρο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece