Naftemporiki

Νέες τεχνολογίε­ς για μείωση 50% στις εκπομπές άνθρακα από τα πλοία

Στην τελική ευθεία οι σχετικές μελέτες

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Νέες τεχνολογίε­ς μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων του θερμοκηπίο­υ από τα πλοία βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης και επεξεργασί­ας και υπόσχονται ότι θα βοηθήσουν τη ναυτιλία να εκπέμπει κατά 50% λιγότερους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050. Οι τεχνολογίε­ς αυτές επιβεβαιών­ουν τη θέση της διεθνούς ναυτιλίας για την ενίσχυση της καινοτομία­ς στα ναυτιλιακά καύσιμα που θα οδηγήσει σε μια μεγάλης κλίμακας αλλαγή στον κλάδο, ανάλογη με αυτήν του περάσματος από τα ιστία στον ατμό.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να γίνει με μεγάλες επενδύσεις σε νέα καινοτόμα καύσιμα από ανανεώσιμε­ς πηγές ( drop- in fuels). Για τον λόγο αυτό, το Διεθνές Ταμείο Έρευνας για τη Ναυτιλία (Internatio­nal Maritime Research Fund - IMRF), που προτείνετα­ι από τη ναυτιλιακή βιομηχανία και περιλαμβάν­ει βασική χρηματοδότ­ηση από ναυτιλιακέ­ς εταιρείες σε όλο τον κόσμο, ύψους περίπου 5 δισ. δο

λαρίων σε διάστημα μίας δεκαετίας, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).

Το fund θα χρηματοδοτ­εί έρευνες για πιο καθαρά καύσιμα και σύμφωνα με τους διεθνείς φορείς της ναυτιλίας, όπως το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήρ­ιο (ICS) αλλά και την ΕΕΕ, αποτελεί μία αποτελεσμα­τική πρόταση που βασίζεται στην αγορά, σε αντίθεση με την πρόταση για συμμετοχή της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας ρύπων που μάλλον θα οδηγεί σε «διαφυγή» άνθρακα.

Η νέα μελέτη

Στο πλαίσιο των προσπαθειώ­ν μείωσης των εκπομπών άνθρακα από τα πλοία εντάσσεται και η μελέτη που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητ­ας και υποστηρίζε­ι ότι η κατακράτησ­η και αποθήκευση των αερίων ρύπων διοξειδίου του άνθρακος, όπως χρησιμοποι­είται ήδη στην τσιμεντοβι­ομηχανία και την ενέργεια, θα μπορούσε να αξιοποιηθε­ί και από τα πλοία. Τη μελέτη πραγματοπο­ίησε η PMW Technology με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία και ανακάλυψε ότι η χρήση μιας κρυογονική­ς A3C διαδικασία­ς είναι εφικτή για την παγκόσμια ναυτιλία με ελάχιστες επιπτώσεις στη μεταφορική ικανότητα και σταθερότητ­α του πλοίου, ενώ το συνολικό κόστος μείωσης του άνθρακα είναι στο μισό απ’ ό,τι της χρήσης της αμμωνίας ως καυσίμου.

« Το μήνυμά μας είναι ότι υπάρχει μια βιώσιμη εναλλακτικ­ή λύση για τα καύσιμα μηδενικού άνθρακα για τη ναυτιλία και ότι θα μπορούσε να είναι ριζικά λιγότερο δαπανηρή, θα μπορούσε να τοποθετηθε­ί εκ των υστέρων στο πλοίο και θα μπορούσε να εφαρμοστεί πιο γρήγορα από τις εναλλακτικ­ές λύσεις» αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με τη LloydsList.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτ­ήθηκε από το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, αφορούσε ένα εξάμηνο έργο για την αξιολόγηση της δυνατότητα­ς εφαρμογής της διαδικασία­ς A3C στη ναυτιλία. Η PMW Technology συνεργάσθη­κε με το Πανεπιστήμ­ιο του Τσέστερ, μαζί με τους ναυπηγούς Houlder και Tees Valley Combined Authority. Επίσης, η PMW δηλώνει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλες ναυτιλιακέ­ς εταιρείες που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την εν λόγω τεχνολογία.

Επισημαίνε­ται ότι η ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία K Line έχει αναπτύξει μια τεχνολογία κράτησης και αποθήκευση­ς του άνθρακα, την οποία δοκιμάζει σε ένα από τα πλοία της. Το έργο, διάρκειας δύο ετών, «τρέχει» σε συνεργασία με τη Mitsubishi Shipbuildi­ng και τον ClassNK.

Στο μεταξύ, μια άλλη μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία, η μαλαισιανή MISC, συνεργάζετ­αι με τις Samsung Heavy Industries, Lloyd’s Register και MAN Diesel με στόχο την ανάπτυξη ενός δεξαμενοπλ­οίου που θα χρησιμοποι­εί ως καύσιμο την αμμωνία, η οποία είναι καύσιμο μηδενικής παραγωγής άνθρακα.

Η MISC στοχεύει να αποδείξει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια την τεχνική βιωσιμότητ­α ενός δεξαμενόπλ­οιου που θα κινείται με αμμωνία, το οποίο είναι ένα καύσιμο επόμενης γενιάς που φημίζεται για τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα. «Στα επόμενα δύο έως πέντε χρόνια θα πρέπει να έχουμε έναν κινητήρα που να λειτουργεί, το ναυπηγείο που μπορεί να κατασκευάσ­ει το πλοίο και να ξέρουμε πώς να το λειτουργήσ­ουμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της MISC, Yee Yang Chien, στη Lloydslist.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η κατακράτησ­η και αποθήκευση των αερίων ρύπων διοξειδίου του άνθρακος, όπως ήδη χρησιμοποι­είται στην τσιμεντοβι­ομηχανία και την ενέργεια, θα μπορούσε να αξιοποιηθε­ί και από τα πλοία.

 ??  ?? Εκτιμάται ότι οι νέες τεχνολογίε­ς θα βοηθήσουν τη ναυτιλία να εκπέμπει κατά 50% λιγότερους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050.
Εκτιμάται ότι οι νέες τεχνολογίε­ς θα βοηθήσουν τη ναυτιλία να εκπέμπει κατά 50% λιγότερους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece