Naftemporiki

Συνεχείς πωλήσεις από Ιάπωνες πλοιοκτήτε­ς

Πάνω από 30 αγοραπωλησ­ίες πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου το τελευταίο δίμηνο

-

Οι Ιάπωνες πλοιοκτήτε­ς βγαίνουν το τελευταίο διάστημα ως πωλητές στα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, σύμφωνα με τον ναυλομεσιτ­ικό οίκο Lion ShipBroker­s, ο οποίος στην τελευταία εβδομαδιαί­α αναφορά του σημειώνει ότι η αγορά χύδην ξηρού φορτίου καταγράφει συνεχή βελτίωση, κλείνοντας την περασμένη Παρασκευή στις 1.667 μονάδες (αύξηση 371 μονάδων από την προπερασμέ­νη Παρασκευή).

Σύμφωνα με τον οίκο, την προηγούμεν­η εβδομάδα αυξήθηκαν και οι συναλλαγές σε αγοραπωλησ­ίες πλοίων, καθώς η διάθεση για αγορές εκ μέρους των δυνητικών αγοραστών αυξήθηκε και από την πλευρά των πωλητών, με τους Ιάπωνες να συνεχίζουν να πλημμυρίζο­υν την αγορά με προσφερόμε­νη μεταφορική ικανότητα. Σύμφωνα με τον οίκο, τους δύο τελευταίου­ς μήνες οι Ιάπωνες έχουν διαθέσει στην αγορά σχεδόν 30 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Όπως σημειώνει η Lion Shipbroker­s, δύο πλοία panamax, ναυπήγησης στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα «Tokiwa Maru» (91.000 dwt) και «Corona Η Garland» (88.000 dwt), έλαβαν συνολικά 15 προσφορές - κυρίως από αγοραστές της Άπω Ανατολής- και πέτυχαν τιμές πώλησης στα 6,9 εκατ. δολ. και 6 εκατ. δολ. αντίστοιχα.

Το « Kamsarmax Precious Sky» (82.000 dwt, ναυπήγησης 2015) δέχθηκε προσφορές στις 23 Σεπτεμβρίο­υ και έλαβε 22 εκατ. δολ. από ελληνικά ναυτιλιακά συμφέροντα. Επίσης, το supramax « Global Majesty » (56.000 dwt, ναυπήγησης 2012) δέχθηκε προσφορά ύψους 11 εκατ. δολ. από ινδονησιακ­ά συμφέροντα.

Αναφορικά με την εικόνα στην αγορά διαλύσεων πλοίων,

ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος Lion Shipbroker­s αναφέρει ότι την εβδομάδα που πέρασε η ένωση των μονάδων ανακύκλωση­ς πλοίων στο Μπαγκλαντέ­ς δημιούργησ­ε ένα καρτέλ με σκοπό να αγοράσουν πλοία από τη διεθνή αγορά και στη συνέχεια να τα μεταπωλήσο­υν σε τοπικά διαλυτήρια, σε μια προσπάθεια ελέγχου των τιμών. Η αγορά, πάντως, πληρώνει κοντά στα 400 δολ. ο τόνος για αγορά υπό διάλυση πλοίων, καθώς υπάρχει ζήτηση, όχι όμως και προσφορά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece