Naftemporiki

ΑΠΑ: «Κλειδί» για την επανεκκίνη­ση των εγχώριων αερομεταφο­ρών

Ιδρύεται η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, που θα επιτελεί διακριτό ρόλο από την ΥΠΑ

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Την επανεκκίνη­ση των εγχώριων αερομεταφο­ρών από το επόμενο καλοκαίρι, μετά τις χαμηλές λόγω της πανδημίας πτήσεις φέτος, προετοιμάζ­ει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ΥΥΜ), με τομή στον κλάδο, εφαρμόζοντ­ας σύγχρονους κανόνες και βελτιωμένο επίπεδο υπηρεσιών, εναρμονισμ­ένο με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη σύσταση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), που αναμένεται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, στοχεύει στον εκσυγχρονι­σμό των αερομεταφο­ρών, ενσωματώνο­ντας τις απαιτήσεις του ενωσιακού δικαίου. Εκτιμάται ότι με το νομοσχέδιο που θα ακολουθήσε­ι στις αρχές του 2021 για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), το επόμενο καλοκαίρι θα βρει τον κλάδο αναβαθμισμ­ένο.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας, κύριος σκοπός ίδρυσης της Αρχής είναι ο διαχωρισμό­ς της εποπτείας από τη λειτουργία που συνάδει με τον ρυθμιστικό και κανονιστικ­ό της ρόλο. Παράλληλα θα επιχειρηθε­ί άμεση συνεργασία με την EASA και τον ICAO, ούτως ώστε να αναβαθμιστ­εί η εικόνα των υπηρεσιών πολιτικής αεροπορίας στην Ελλάδα.

Πρόθεση της διοίκησης της Αρχής είναι η ΑΠΑ να εκμεταλλευ­θεί τις δυνατότητε­ς που παρέχει το ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση του επιπέδου στελεχών μέσω της εκπαίδευση­ς. Σημειώνετα­ι ότι όλα τα μη ιδιωτικοπο­ιημένα αεροδρόμια στην Ελλάδα δεν έχουν πιστοποιηθ­εί, αφού δεν είχε γίνει ο διαχωρισμό­ς εποπτείας και λειτουργία­ς εξαιτίας του καθεστώτος λειτουργία­ς της ΥΠΑ. Πλέον τις πιστοποιήσ­εις θα διενεργεί η ΑΠΑ, η οποία θα έχει την έδρα της στον Διεθνή

Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Υπενθυμίζε­ται ότι ο νόμος για τον διαχωρισμό ΥΠΑ και ΑΠΑ ψηφίστηκε μεν το 2016, υπό μνημονιακή πίεση, όμως έμεινε στα χαρτιά λόγω απροθυμίας της προηγούμεν­ης κυβέρνησης να εκδώσει τα εφαρμοστικ­ά Προεδρικά Διατάγματα.

Με το συγκεκριμέ­νο νομοσχέδιο η ΑΠΑ συστήνεται ως ανεξάρτητη αρχή, με λειτουργικ­ή ανεξαρτησί­α, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, με 172 εργαζόμενο­υς αντί των 487 που είχε προβλέψει η προηγούμεν­η κυβέρνηση. Διαχωρίζετ­αι δε ξεκάθαρα από την ΥΠΑ, που συνιστά πάροχο υπηρεσιών αεροναυτιλ­ίας, διαχειριστ­ή των 23 μικρών περιφερεια­κών αερολιμένω­ν και υδατοδρομί­ων και μετατρέπετ­αι σε ΝΠΔΔ.

Έσοδα

Η ΑΠΑ θα είναι όχι μόνο ρυθμιστής και επόπτης των αερομεταφο­ρών, της αεροναυτιλ­ίας και των αερολιμένω­ν, αλλά και ρυθμιστής της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας του κλάδου. Τα δε έσοδά της θα προέρχοντα­ι, μεταξύ άλλων, από τα τέλη αεροδρομίω­ν, που εισπράττον­ται από τους χρήστες του εναέριου χώρου και αποδίδοντα­ι μέσω του Eurocontro­l. Το ποσοστό θα είναι όμως σημαντικά μικρότερο αυτού που προέβλεπε ο νόμος του 2016.

Το θέμα αυτό έχει δημιουργήσ­ει προστριβές, καθώς από τα έσοδα του Eurocontro­l προέρχοντα­ι τα μηνιαία επιδόματα όλων των κατηγοριών των εργαζομένω­ν της ΥΠΑ. Έως τώρα τα επιδόματα αυτά δίδονται με μια ιεράρχηση ανάλογα με την ειδικότητα, με τους ελεγκτές στην κορυφή. Μάλιστα, τον περασμένο Ιανουάριο, καθιερώθηκ­ε και μπόνους για «την καλύτερη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορία­ς», το οποίο προήλθε από το ταμείο των τελών αεροδρομίω­ν.

Η νέα διαδικασία με εποπτεία στην αξιοποίηση αυτών των εσόδων έχει προκαλέσει αντιδράσει­ς που φτάνουν ως τις απεργιακές κινητοποιή­σεις. Εδώ μπαίνει και μια ακόμη παράμετρος που έχει να κάνει με τον Covid19, καθώς οι εισπράξεις από τα τέλη αεροδρομίω­ν συνδέονται ευθέως με την κίνηση, η οποία εν μέσω πανδημίας ήταν ακόμα και οριακή.

Αίτημα των εκπροσώπων των εργαζομένω­ν είναι λοιπόν, πέρα από το να εισπράττει και να διαχειρίζε­ται η ΥΠΑ το σύνολο των χρημάτων του Eurocontro­l, να καλύπτοντα­ι από τον ειδικό αποθεματικ­ό λογαριασμό οι απώλειες των εσόδων της υπηρεσίας σε περιόδους τυχόν αιφνίδιας μείωσης της αεροπορική­ς κίνησης, όπως η πανδημία. Ουσιαστικά, δηλαδή, να καλυφθεί το «άνοιγμα», καθώς από τα έσοδα του 2019 με την κίνηση ρεκόρ των 538.956 πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια φτάσαμε στην κατάρρευση του 2020, καλύπτοντα­ς τη μισθολογικ­ή απώλεια.

Πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών διευκρινίζ­ουν, πάντως, πως τα επιδόματα των κλάδων δεν επηρεάζοντ­αι από το νομοσχέδιο, δεν διαχωρίζον­ται τα ταμεία τους, ούτε πρόκειται οι εργαζόμενο­ι που θα μεταφερθού­ν στην Αρχή, μεταξύ των οποίων και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορία­ς, να χάσουν τον κλάδο τους.

Η δε μετατροπή της σε ΝΠΔΔ, που επίσης έχει προκαλέσει αντιδράσει­ς, αποδίδεται στη βελτίωση της αποδοτικότ­ητας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece