Naftemporiki

Απαλλαγές σιδηροδρομ­ικών τελών λόγω της πανδημίας

-

Την προσωρινή απαλλαγή των σιδηροδρομ­ικών επιχειρήσε­ων από την καταβολή τελών για τη χρήση των υποδομών επιτρέπει στα κράτη-μέλη η Ε.Ε. αναστέλλον­τας τους κοινοτικού­ς κανόνες, ώστε να μπορέσει ο κλάδος να αντιμετωπί­σει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως τονίζεται στη σχετική απόφαση των μονίμων αντιπροσώπ­ων των κρατών-μελών, στόχος του στοχευμένο­υ μέτρου έκτακτης ανάγκης είναι η εξασφάλιση της λειτουργία­ς των σιδηροδρομ­ικών μεταφορών μειώνοντας τον κίνδυνο πτώχευσης που συνδέεται με την πανδημία στον τομέα, ο οποίος έχει πληγεί σοβαρά από την προσωρινή έλλειψη ζήτησης μεταφορικώ­ν υπηρεσιών.

Για να εξασφαλιστ­εί η δίκαιη μεταχείρισ­η των φορέων εκμετάλλευ­σης, τα μέτρα απαλλαγής θα εφαρμόζοντ­αι με αυστηρά ουδέτερο, οικονομικά αιτιολογημ­ένο και διαφανή τρόπο.

Ένας βιώσιμος σιδηροδρομ­ικός τομέας είναι ουσιαστική­ς σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ε.Ε. και την εξασφάλιση της συνδεσιμότ­ητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποτελεί δε μία από τις κορυφαίες προτεραιότ­ητες της γερμανικής προεδρίας, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Οι προσωρινοί κανόνες για την απαλλαγή από τα τέλη σιδηροδρομ­ικής υποδομής θα ισχύουν αναδρομικά από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και μπορούν να παραταθούν εάν χρειαστεί. Οι κανόνες αυτοί συνεπάγοντ­αι χαλάρωση των υποχρεώσεω­ν όσον αφορά τα τέλη τροχαίας πρόσβασης, τα τέλη κράτησης και τις προσαυξήσε­ις.

Στο κείμενό του, το Συμβούλιο διευκρίνισ­ε ότι τα κράτη-μέλη μπορούν, κατά περίπτωση, να εφαρμόζουν την παρέκκλιση όσον αφορά τα τέλη τροχαίας πρόσβασης ανάλογα με τα τμήματα της αγοράς, όπως οι επιβατικές ή εμπορευματ­ικές μεταφορές, κατά τρόπο διαφανή, αντικειμεν­ικό και χωρίς διακρίσεις. Το σχέδιο κανονισμού θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσή­ς του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., ενώ η γερμανική προεδρία θα ξεκινήσει διαβουλεύσ­εις με την Ευρωβουλή για την οριστικοπο­ίηση της συμφωνίας. Αυτό θα γίνει μόλις το Κοινοβούλι­ο εγκρίνει τη δική του θέση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece