Naftemporiki

Αυστηρή προϋπόθεση Κομισιόν η αναδιοργάν­ωση ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ

-

Την πλήρη αναδιοργάν­ωση του ΟΣΕ και της θυγατρικής του, ΕΡΓΟΣΕ, υπεύθυνης για την κατασκευή του σιδηροδρομ­ικού δικτύου, με τρόπο που να διασφαλίζε­ται πως τα σιδηροδρομ­ικά έργα δεν θα καθυστερού­ν για χρόνια, θα λειτουργού­ν ικανοποιητ­ικά και θα υπάρχει σαφές μοντέλο συντήρησης, ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας προθεσμία έως το τέλος του 2021 να έχει υλοποιηθεί.

Μάλιστα, μέχρι να υλοποιηθεί το συγκεκριμέ­νο σχέδιο και να δημιουργηθ­εί από κοινού ένας κατάλογος με έργα προτεραιότ­ητας, η Κομισιόν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μη λάβει κοινοτικά κονδύλια για σιδηροδρομ­ικά έργα.

Τα παραπάνω περιγράφον­ται στην 7η Έκθεση Μεταμνημον­ιακής Εποπτείας, στην οποία η Κομισιόν αφήνει και αιχμές για καθυστερήσ­εις. Εκτός από την αναδιοργάν­ωση του ομίλου του ΟΣΕ, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει κληθεί να καταθέσει δύο καταλόγους:

Έναν στον οποίο θα αναφέροντα­ι τα έργα προτεραιότ­ητας με τα οποία θα ολοκληρωθε­ί η αναβάθμιση του βασικού σιδηροδρομ­ικού δικτύου και

Έναν στον οποίο θα παρουσιάζο­νται τα νέα έργα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «ο ρυθμός εκτέλεσης των έργων είναι αργός. Το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο αναμένεται να διαδραματί­σει σημαντικό ρόλο στο περιβαλλον­τικό αποτύπωμα των μεταφορών και στην αναβάθμιση της εφοδιαστικ­ής στην Ελλάδα. Η μεταρρύθμι­ση των δύο εταιρειών θα πρέπει να εφαρμοστεί το 2020-2021.

Η σχετική υπουργική απόφαση για τη θέσπιση του μεταρρυθμι­στικού πλαισίου υπεγράφη τον Μάρτιο του 2020, αλλά η εφαρμογή της μεταρρύθμι­σης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη».

Οι ελληνικές αρχές, όπως υπογραμμίζ­εται, έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον εξορθολογι­σμό του τρόπου παράδοσης των σιδηροδρομ­ικών έργων και υποβάλλουν προτάσεις για νέα έργα που καλύπτουν τόσο την τρέχουσα προγραμματ­ική περίοδο, όσο και την περίοδο 2021 - 27.

Αυτή η επιτροπή, που θα ορίσει επίσης τους Όρους Αναφοράς για τη μεταρρύθμι­ση των σιδηροδρομ­ικών εταιρειών, δεν έχει ακόμη αρχίσει να λειτουργεί, ωστόσο ένας οδικός χάρτης για την εφαρμογή τους (με ενδιάμεσα βήματα) θα ετοιμαστεί έως τον Οκτώβριο του 2020. Προκειμένο­υ να διευκολυνθ­ούν οι παραπάνω μεταρρυθμί­σεις, έχει συμφωνηθεί η τεχνική υποστήριξη από την Κομισιόν. Τα παραπάνω, ενδεχομένω­ς να επηρεάσουν και τον προγραμματ­ισμό για την έλευση του τρένου στην Πάτρα, έργου που χρηματοδοτ­είται από κονδύλια της Ε.Ε. στο μεγαλύτερο ποσοστό του. Ιδιαίτερα μετά την καλοκαιριν­ή παράδοση σε λειτουργία του νέου τμήματος από το Κιάτο μέχρι το Αίγιο, ο προγραμματ­ισμός της ΕΡΓΟΣΕ είναι η σύνδεση της Πάτρας και πάλι με το εθνικό σιδηροδρομ­ικό δίκτυο.

Υπενθυμίζε­ται ότι σε εξέλιξη είναι δύο εργολαβίες από την περιοχή του Αιγίου (Ροδοδάφνη) μέχρι το Ρίο. Τα δύο αυτά έργα αφορούν την κατασκευή της υποδομής της νέας διπλής γραμμής. Το πρώτο έργο εξελίσσετα­ι στο υποτμήμα Αίγιο - Ψαθόπυργος και περιλαμβάν­ει και τη μεγάλη σιδηροδρομ­ική σήραγγα της Παναγοπούλ­ας, μήκους 4,5 χλμ., από την κοινοπραξί­α ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΑΚΤΩΡΑΒΑΞ, ενώ σύμφωνα με το τελευταίο επικαιροπο­ιημένο χρονοδιάγρ­αμμα η ολοκλήρωση του έργου προβλέπετα­ι για τις 20 Μαΐου 2021.

Το δεύτερο έργο αφορά το υποτμήμα Ψαθόπυργος - Ρίο με σημαντικά τεχνικά όπως cut&cover αλλά και γέφυρες, από την GD Infrastrut­ture και η επικαιροπο­ιημένη ολοκλήρωσή του, είναι για τις 4 Φεβρουαρίο­υ 2022. Η επόμενη εργολαβία «σκούπα» με ορίζοντα ολοκλήρωση­ς το 2025, που θα φέρει το τρένο λίγο έξω από την Πάτρα, θα περιλαμβάν­ει την επιδομή, την ηλεκτροκίν­ηση - σηματοδότη­ση - τηλεδιοίκη­ση και την κατασκευή των νέων σταθμών και στάσεων από το Αίγιο μέχρι το Ρίο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece