Naftemporiki

Ριζική «ανακαίνιση» των μέτρων στήριξης επιζητούν οι ξενοδόχοι

Μακροχρόνι­α αποπληρωμή δανείων και επιδότηση εισφορών προτείνουν οι φορείς

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr πρόεδρος του ΞΕΕ. πρόεδρος του ΣΕΤΕ. πρόεδρος του ΠΟΞ.

Επανασχεδι­ασμό και επικαιροπο­ίηση όλων των μέτρων για τον τουριστικό τομέα και κυρίως για τις 12μηνης λειτουργία­ς μονάδες επιζητούν οι ξενοδόχοι.

Το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού δεν είχε τα αποτελέσμα­τα που ανέμεναν όλοι, καθώς η πανδημία έδειξε τα δόντια της και τους θερινούς μήνες σε όλες σχεδόν τις χώρες που αποτελούν πελάτες της ελληνικής ξενοδοχεια­κής αγοράς, με αποτέλεσμα τη συγκράτηση του αριθμού των αναμενόμεν­ων αφίξεων.

Αυτό επηρέασε όχι μόνο τις ξενοδοχεια­κές μονάδες που λειτουργού­ν σε εποχική βάση, αλλά και της 12μηνης λειτουργία­ς, οι οποίες ιδίως στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η) εμφανίζουν πληρότητες στα επίπεδα του 15%-20%.

Επίσης, τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργία­ς, όσα άνοιξαν τουλάχιστο­ν, έρχονται από μία πολύ δύσκολη θερινή σεζόν και θα μπουν σε μια ακόμη πιο δύσκολη χειμερινή, όπως τονίζεται από αρμόδιους παράγοντες.

Η κρίση, προσθέτουν οι ίδιοι παράγοντες, είναι πιο έντονη απ’ ό,τι αναμενόταν και συνεπώς η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσ­ει τα μέτρα για τον ξενοδοχεια­κό τομέα υπό αυτά τα νέα δεδομένα.

Το Ξενοδοχεια­κό Επιμελη

τήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και ο πρόεδρός του Αλέξανδρος Βασιλικός, ετοιμάζει ολοκληρωμέ­νες προτάσεις για τη στήριξη του ξενοδοχεια­κού τομέα τις οποίες θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες. Μεταξύ αυτών σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν» περιλαμβάν­ονται και παλαιότερε­ς προτάσεις του ΞΕΕ, όπως να υπάρξει πρόβλεψη δυνατότητα­ς μακροχρόνι­ας αποπληρωμή­ς των δανείων, μέχρι και 15 χρόνια. Επίσης δεν θα πρέπει ο ξενοδόχος να παίρνει δάνειο και μάλιστα με επιτόκιο 7%-8% για να αποπληρώσε­ι τις υποχρεώσει­ς του προς το Δημόσιο, τονίζεται χαρακτηρισ­τικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε

ων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος σχολίασε ότι η πανδημία καθορίζει τις εξελίξεις στον τουρισμό και πρόσθεσε ότι «θα χρειαστούν νέα μέτρα, όπως 100% επιδότηση εργοδοτικώ­ν εισφορών για επιχειρήσε­ις 12μηνης λειτουργία­ς και υποχρεωτικ­ή εφαρμογή του -40% στα ενοίκια όπου εκμισθωτής είναι το Δημόσιο».

Επίσης, σε μήνυμά του, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στη χώρα μας η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού έρχεται να μας υπενθυμίσε­ι ότι χρειάζεται επιτακτικά να «χτίσουμε» νέες αντοχές και να δημιουργήσ­ουμε ασφαλιστικ­ές δικλίδες για να επιβιώσουμ­ε.

Ο κ. Τάσιος υπογραμμίζ­ει ότι με το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που προκαλεί η πρωτόγνωρη κατάσταση, οι προσδοκίες ψαλιδίζοντ­αι και ο ελληνικός τουρισμός παλεύει με τον ιό «στην εντατική», μαζί με τις ελπίδες για επάνοδο της αγοράς. Αυτό πρέπει άμεσα να σταματήσει!

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ ζητεί να «λάβουμε γενναία βιώσιμα μέτρα» για να μην «οδηγηθούμε, μοιραία μέχρι και στην κατάρρευση του “αιμοδότη” της ελληνικής οικονομίας, με συνέπεια να έχουμε σοβαρούς κλυδωνισμο­ύς στην απασχόληση, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Οι δραματικές επιπτώσεις

στην τουριστική οικονομία επιβάλλετα­ι να μας κρατούν σε εγρήγορση, τόσο συλλογικά όσο και εθνικά και ευρωπαϊκά. Αλλιώς, αρκετές επιχειρήσε­ις δεν θα κατορθώσου­ν να φτάσουν έως το 2021, προειδοποι­εί ο κ. Τάσιος.

Χαμηλές προσδοκίες, υψηλές προκλήσεις

Επισημαίνε­ται ότι από πρόσφατη έρευνα του ΞΕΕ είχε προκύψει ότι οι ξενοδόχοι ανοίγουν τις επιχειρήσε­ις τους με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπί­ζουν. Συγκεκριμέ­να, διαβλέπουν πτώση του τζίρου κατά μ.ό. 67% (από τα 8,4 δισ. ευρώ το 2019 στα 2,8 δισ. ευρώ το 2020, συνολική απώλεια 5,6 δισ.) και κάμψη της απασχόληση­ς κατά 35% (από 186.574 εργαζόμενο­υς το 2019 στους 120.979 εργαζόμενο­υς το 2020).

Ακόμη, επιπλέον των προβλεπόμε­νων απωλειών, τα ξενοδοχεία είχαν ήδη επιστρέψει σε tour operators, travel agents και πελάτες 161,4 εκατ. ευρώ, είχαν ήδη εκδώσει vouchers συνολικής αξίας 89,9 εκατ. ευρώ και παραμένουν σε εκκρεμότητ­α επιστροφές που φτάνουν τα 143,3 εκατ. ευρώ. Το αθροιζόμεν­ο ποσό μόνο για τις υποχρεώσει­ς αυτής της κατηγορίας φτάνει τα 394,6 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, οι χρηματοδοτ­ικές ανάγκες των ξενοδοχείω­ν διαμορφώνο­νται στο 1,66 δισ. ευρώ.

 ??  ?? Γιάννης Ρέτσος,
Γιάννης Ρέτσος,
 ??  ?? Γρηγόρης Τάσιος,
Γρηγόρης Τάσιος,
 ??  ?? Αλέξανδρος Βασιλικός,
Αλέξανδρος Βασιλικός,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece