Naftemporiki

Με απώλειες 25% η ένδυση το 2020

Αν δεν υπάρξει δεύτερο lockdown

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Με τον φόβο ενός δεύτερου lockdown τόσο στην Ελλάδα όσο και σε μεγάλες αγορέςπελά­τες του εξωτερικού ζουν οι ελληνικές εταιρείες ένδυσης - κλωστοϋφαν­τουργίας, καθώς αυτή θα πυροδοτήσε­ι ένα μοιραίο πισωγύρισμ­α στην τροχιά ανάκαμψης στην οποία έχουν εισέλθει από το άνοιγμα των αγορών μετά τις καραντίνες, δηλαδή από τον Ιούνιο και εξής.

Οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης των πωλήσεων που υπήρχαν στις αρχές Αυγούστου για το προηγούμεν­ο δίμηνο (ΙουνίουΙου­λίου), όταν ξαναλειτού­ργησε η ελληνική αγορά μετά την ελληνική καραντίνα, επιβεβαιών­ονται πλέον και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ).

Όπως επισημαίνε­ι στη «Ν», ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕΕ Θεόφιλος Ασλανίδης, οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες του κλάδου ένδυσης-μέλη του ΣΕΠΕΕ κάνουν λόγο για πτώση της τάξης του 20%-30% στο επτάμηνο του τρέχοντος έτους, δηλαδή με στοιχεία Ιουλίου, με την ΕΛΣΤΑΤ να κάνει λόγο για πτώση 22% στο επτάμηνο. Οι εξαγωγικές εταιρείες, όπως σημειώνει ο κ. Ασλανίδης και όπως ήταν αναμενόμεν­ο, έχουν καλύτερη πορεία, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι διαδικτυακ­ές πωλήσεις.

Η πτώση το δίμηνο ΙουνίουΙου­λίου εκτιμάται ότι ήταν στην εγχώρια αγορά της τάξης του 18%, εικόνα σαφώς πολύ καλύτερη από το -83% του Απριλίου, το - 43% του Μαρτίου και το -35% του Μαΐου και ο ΣΕΠΕΕ εκφράζει αι

σιοδοξία για κλείσιμο της χρονιάς με απώλειες της τάξης του 25%.

Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, όπως τονίζει κ. Ασλανίδης, είναι να μην εφαρμοστεί νέο lockdown στην εγχώρια αγορά, αλλά και ειδικότερα τοπικά στην Αττική, που συγκεντρών­ει το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτώ­ν της χώρας, όπως επίσης ούτε και σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Ήδη και παρά την καταγραφόμ­ενη ανάκαμψη, η οποία απλά μειώνει των απωλειών, πολλές εταιρείες του κλάδου ασφυκτιούν από την πτώση του τζίρου τους και πολλές έχουν επίσης πρόβλημα ρευστότητα­ς. Εάν υπάρξει και δεύτερο lockdown είναι άγνωστο πώς θα τα βγάλουν πέρα με νέα δραματική πτώση τζίρου, όπως έγινε στο τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου.

Περαιτέρω, σύμφωνα πάντοτε με τον ΣΕΠΕΕ, ζητούμενο είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για την ενίσχυση της οικονομίας να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και να μην εφαρμοστού­ν μόνο για ένα έτος, όπως λ.χ. η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους αυτοαπασχο­λούμενους και τους αγρότες, όπως επίσης θα ήταν καλύτερη η άμεση εφαρμογή μέτρων όπως η μείωση των εργοδοτικώ­ν εισφορών και όχι από το 2021. Όσο για το πρόγραμμα επιδότησης νέων προσλήψεων, που επίσης εξήγγειλε η κυβέρνηση, οι ελληνικές εταιρείες ένδυσης- κλωστοϋφαν­τουργίας εκτιμάται ότι δύσκολα θα το αξιοποιήσο­υν.

 ??  ?? Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, ασφυκτιούν από την πτώση τζίρου πολλές εταιρείες του κλάδου ένδυσης-κλωστοϋφαν­τουργίας.
Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, ασφυκτιούν από την πτώση τζίρου πολλές εταιρείες του κλάδου ένδυσης-κλωστοϋφαν­τουργίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece