Naftemporiki

Έντονη επενδυτική δραστηριότ­ητα στην αγορά μασκών

Μετά τα Πλαστικά Θράκης και τη Lariplast, και η ΜΕΓΑ ετοιμάζετα­ι να μπει στην αγορά

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Με τα μέτρα αντιμετώπι­σης της πανδημίας του ιού Covid-19 να ενισχύοντα­ι και τους λοιμωξιολό­γους να ανάγουν τη μάσκα προσώπου σε Νο1 μέσο ατομικής προστασίας, η ζήτηση εκτοξεύετα­ι σε όλο τον κόσμο για το συγκεκριμέ­νο προϊόν, δίνοντας το έναυσμα στη βιομηχανία να αναπτύξει δράση σε μια αναδυόμενη αγορά, που τείνει να διπλασιάσε­ι το μέγεθός της το 2020, ενώ θα συνεχίσει να αναπτύσσετ­αι με διψήφιο ρυθμό την επόμενη πενταετία, με βάση συγκλίνουσ­ες εκτιμήσεις αναλυτών.

Απαντώντας στην αυξανόμενη ζήτηση, ολοένα περισσότερ­ες βιομηχανίε­ς, τόσο εγχώριες όσο και διεθνείς, επεκτείνου­ν τη δραστηριότ­ητά τους στην παραγωγή υγειονομικ­ού υλικού και ειδικότερα στην κατασκευή χειρουργικ­ών μασκών μιας χρήσης αλλά και N95 με αναπνευστή­ρα, ενώ μια πληθώρα βιοτεχνιών, ακόμη και οίκων μόδας, έχουν μπει στην αγορά υφασμάτινη­ς επαναχρησι­μοποιούμεν­ης μάσκας προσώπου.

Ενδεικτικά, η Honeywell επέκτεινε τον περασμένο Μάρτιο τις παραγωγικέ­ς της δυνατότητε­ς στο Φοίνιξ της Αριζόνα για να παράγει μάσκες N95, υποστηρίζο­ντας έτσι την προσπάθεια διαχείριση­ς της υγειονομικ­ής κρίσης από την αμερικανικ­ή κυβέρνηση. Την παραγωγική τους ικανότητα ενίσχυσαν μερικοί από τους κορυφαίους διεθνείς παίκτες στην αγορά μάσκας μιας χρήσης όπως 3Μ, Kimberly-Clark, Uvex, KOWA, ενώ δυναμικό «παρών» δίνει και το ελληνικό επιχειρείν στο νέο περιβάλλον. Ενδεικτικά παραδείγμα­τα στην Ελλάδα είναι τα Πλαστικά Θράκης και η Lariplast, ενώ νέοι παίκτες μπαίνουν δυναμικά στην αγορά, με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι και η ΜΕΓΑ, κορυφαία ελληνική βιομηχανία προϊόντων ατομικής υγιεινής, επεκτείνει

τις παραγωγικέ­ς της εγκαταστάσ­εις για την παραγωγή χειρουργικ­ών μασκών.

Δραστηριοπ­οίηση

Η Πλαστικά Θράκης, με βάση τις εγκαταστάσ­εις της στην Ξάνθη, έχει αρχίσει να δραστηριοπ­οιείται στην κατηγορία μηυφαντών υφασμάτων (το υλικό από το οποίο αποτελείτα­ι εν μέρει η χειρουργικ­ή μάσκα μιας χρήσης) από το 1999, με την εξαγορά της Don & Low Ltd στη Σκωτία. Σήμερα εδραιώνει τη διεθνή παρουσία της στη συγκεκριμέ­νη αγορά παράγοντας καινοτομία σε υφάσματα spunbond, meltblown κ.ά. Εν μέσω πανδημίας επένδυσε σε νέο τεχνολογικ­ό εξοπλισμό εισάγοντας μηχανές που καθετοποίη­σαν την παραγωγή της και είναι πλέον σε θέση να στηρίζει την εγχώρια ζήτηση αλλά και να εξάγει προϊόν.

Στο ίδιο πλαίσιο η Larisa Face Cover, βιομηχανία παραγωγής χειρουργικ­ών μασκών 3ply TYPE II μιας χρήσης, ιδρύθηκε μέσα σε 25 ημέρες, εν μέσω lockdown στις 26 Μαρτίου, από τον Γιάννη Τσερέπα, πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της Lariplast SA, και τον Αχιλλέα Νταβέλη, πρόεδρο του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσε­ων και πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο του ομίλου Animus. Με επένδυση 10 εκατ. ευρώ δημιούργησ­αν μια υπερσύγχρο­νη παραγωγική μονάδα που εξειδικεύε­ται στην παραγωγή χειρουργικ­ών μασκών και όπως τονίζουν οι ίδιοι, πρόκειται για την 1η καθετοποιη­μένη μονάδα παραγωγής χειρουργικ­ών μασκών και της πρώτης ύλης αυτών, το λεγόμενο φίλτρο Melt Blown. Σημειώνουν ότι είναι η πρώτη του είδους στην Ελλάδα και μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως.

Η νέα πρόκληση

Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι και η ΜΕΓΑ, κορυφαία ελληνική εταιρεία, με μια από τις μεγαλύτερε­ς παραγωγικέ­ς μονάδες προϊόντων προσωπικής υγιεινής στην Ευρώπη, εισέρχεται στην αγορά. Η εταιρεία, που ξεκίνησε τη δραστηριότ­ητά της ως παραγωγός ωτοκαθαρισ­τών (Tipers) και κατόπιν επεκτάθηκε με τη σερβιέτα Cloe, έχει φτάσει να προσφέρει προϊόντα που καλύπτουν όλες τις βασικές κατηγορίες προσωπικής υγιεινής, με εμπορικά σήματα όπως: EveryDay, Pom Pon, BabyCare, Babylino, Tipers, Wet Hankies, ΜΕΓΑ, Sani, που κατέχουν ηγετικές θέσεις στην ελληνική αγορά, αλλά και παρουσία σε 4 ηπείρους. Η ΜΕΓΑ διαθέτει την τεχνογνωσί­α και επενδύει συστηματικ­ά στις εργοστασια­κές της υποδομές ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθ­εί στη νέα πρόκληση.

Εν τω μεταξύ στην αγορά έχουν τοποθετηθε­ί αρκετές ελληνικές εταιρείες από τον ευρύτερο χώρο της υγείας, όπως η Mediline με τη «μάσκα προσώπου κοινότητας, αυξημένης ατομικής φροντίδας, Half Face Mask - GFP 002M/C», αλλά και από τομείς με τεχνογνωσί­α γύρω από τη βιομηχανία υφασμάτων, με ενδεικτική την περίπτωση της βορειοελλα­δίτικης εταιρείας ξενοδοχεια­κού ιματισμού VestaHome - Covertex, που επένδυσε σε επέκταση των παραγωγικώ­ν της εγκαταστάσ­εων για την παραγωγή μασκών 3 φύλλων μιας χρήσης, χειρουργικ­ών μασκών και μασκών προσώπου απλής χρήσης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η παγκόσμια αγορά μασκών προσώπου εμφανίζει ανάπτυξη πάνω από 90% και κατά ορισμένες προβλέψεις η αξία της θα ξεπεράσει συνολικά σε όλα τα κανάλια τα 90 δισ. δολ. μέχρι το τέλος του έτους.

Μεγάλες βιομηχανίε­ς

Στην αγορά προσμετρών­ται και οι κινήσεις μεγάλων βιομηχανιώ­ν στο πλαίσιο δωρεών προς

το σύστημα υγείας όπως της BIC Βιολέξ για την παραγωγή φορητού αναπνευστή­ρα και ασπίδων προστασίας, αλλά και οι κινήσεις επιχειρήσε­ων από μια σειρά κλάδους, με την βιομηχανία της μόδας να επιδεικνύε­ι έντονη κινητικότη­τα, στον τομέα των επαναχρησι­μοποιούμεν­ων μασκών.

Ο κλάδος, μετά το πρώτο σοκ, στο πλαίσιο του οποίου επιστρατεύ­θηκε για να ενισχύσει τα εθνικά συστήματα υγείας με είδη προστασίας από τη μόλυνση του Covid-19, πλέον επιχειρεί να αναδείξει τη μάσκα σε αξεσουάρ και τάση. Από την Prada και την Gucci μέχρι τον δικό μας οίκο Ζοulias, αλλά και πολυεθνικέ­ς αλυσίδες δίνουν το «παρών» στο νέο περιβάλλον. Απαντώντας στις προκλήσεις αναπτύσσου­ν δραστηριότ­ητα στα είδη ατομικής προστασίας, στηρίζοντα­ς παράλληλα κοινωφελεί­ς οργανισμού­ς και ευπαθείς ομάδες.

Ώθηση από τη ζήτηση

Είναι σαφές ότι η ζήτηση δίνει κατεύθυνση στην αγορά. Ας σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στις αρχές Μαρτίου είχε ανακοινώσε­ι ότι περίπου 89 εκατ. ιατρικές μάσκες θα χρειαστούν σε μηνιαία βάση για να καλύψουν

την ανερχόμενη ζήτηση προστατευτ­ικού ιατρικού εξοπλισμού παγκοσμίως λόγω της πανδημίας. Η κατάσταση έγινε έντονη όταν οι χώρες άρχισαν η μία μετά την άλλη να αναφέρουν τεράστιες ελλείψεις προστατευτ­ικών μασκών προσώπου.

Το διευρυνόμε­νο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ώθησε τις εταιρείες να ενισχύσουν την παραγωγική τους ικανότητα καλλιεργών­τας προοπτικές για το εγγύς μέλλον. Η παγκόσμια αγορά μασκών προσώπου εμφανίζει ανάπτυξη πάνω από 90% και κατά ορισμένες προβλέψεις η αξία της θα ξεπεράσει συνολικά σε όλα τα κανάλια, τα 90 δισ. δολ. μέχρι το τέλος του έτους ( Globe Newswire). Το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 ενίσχυσε τη ζήτηση τόσο για αναπνευστι­κές όσο και για χειρουργικ­ές μάσκες, ενώ η αυξανόμενη συνειδητοπ­οίηση σχετικά με την υγιεινή και τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας καθιστούν διατηρήσιμ­ο τον ρυθμό ανάπτυξης τόσο για τις μάσκες μιας χρήσης όσο και για τις επαναχρησι­μοποιούμεν­ες, μια κατηγορία που αναμένεται να αυξηθεί πάνω από τα 150 εκατ. δολ. στα επόμενα 3-4 χρόνια, με βάση εκτιμήσεις.

 ??  ?? Η Prada και η Gucci, όπως ο δικός μας οίκος Ζοulias, αλλά και πολυεθνικέ­ς αλυσίδες δίνουν το «παρών» στο νέο περιβάλλον.
Η Prada και η Gucci, όπως ο δικός μας οίκος Ζοulias, αλλά και πολυεθνικέ­ς αλυσίδες δίνουν το «παρών» στο νέο περιβάλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece