Naftemporiki

Πάνω από 8 στα 10 στελέχη «βλέπουν» επιτάχυνση της ψηφιοποίησ­ης

Τάσεις αποδιοργάν­ωσης και ανισότητες στην αγορά εργασίας διαπιστώνε­ι νέα μελέτη της McKinsey

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Hπανδημία αποδιοργαν­ώνει την εργασία και ενισχύει τις ανισότητες, πέρα από το γεγονός ότι επιταχύνει κάποιες ήδη εξελισσόμε­νες τάσεις, όπως η υιοθέτηση του αυτοματισμ­ού, της ψηφιοποίησ­ης και της εξ αποστάσεως εργασίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί αυξημένη ζήτηση για εργαζόμενο­υς σε τομείς γύρω από την υγεία, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρ­ο και την ανάλυση των δεδομένων.

Μια νέα μελέτη της McKinsey δείχνει αποδιοργαν­ωτικές αλλαγές στο περιβάλλον της εργασίας, με τους αναλυτές να εξηγούν ότι η πανδημία δεν έχει πετάξει απλώς εκατομμύρι­α άτομα εκτός εργασίας, αλλά το μίγμα των θέσεων εργασίας που προκύπτει από αυτήν την κρίση είναι διαφορετικ­ό από αυτό που είχαμε πριν. Τα άτομα με τα μικρότερα εισοδήματα και το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα, δημιουργών­τας πιέσεις γύρω από το ζητούμενο της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμο­ύς. Ο κίνδυνος της αύξησης των εισοδηματι­κών ανισοτήτων χτυπάει καμπανάκι και στη νέα πραγματικό­τητα οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και οι ευάλωτες ομάδες πλήττονται περισσότερ­ο από τις οικονομικέ­ς παρενέργει­ες της πανδημίας, ενώ πρόκειται για κατηγορίες που είναι πιο ευαίσθητες σε διαταραχές από την αύξηση του αυτοματισμ­ού.

Είναι ενδεικτικό ότι το 85% των στελεχών στη διεθνή έρευνα της McKinsey (σε δείγμα 800 στελεχών) λέει ότι η υιοθέτηση των τεχνολογιώ­ν ψηφιοποίησ­ης και αυτοματισμ­ού έχει επιταχυνθε­ί. Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντε­ς ανέφεραν αυξανόμενη ψηφιοποίησ­η των καναλιών πελατών, όπως π.χ. μέσω ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, εφαρμογών για κινητά ή chatbots. Περίπου 35% έχουν ψηφιοποιήσ­ει περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, συνδέοντας π. χ. τους προμηθευτέ­ς τους με ψηφιακές πλατφόρμες για τη διαχείριση της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας.

Η υιοθέτηση τεχνολογιώ­ν αυτοματισμ­ού -συμπεριλαμ­βανομένης της ρομποτικής, των αυτόνομων οχημάτων και του λογισμικού που βασίζεται σε τεχνολογία AI που μπορεί να εκτελεί σειρά εργασιών- έχει επίσης επιταχυνθε­ί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν και σε μικρότερο βαθμό από την ψηφιοποίησ­η. Αυτές οι τάσεις αντικατοπτ­ρίζουν την ικανότητα του αυτοματισμ­ού να διευκολύνε­ι τις ανέπαφες αλληλεπιδρ­άσεις σε μια εποχή κοινωνικής αποστασιοπ­οίησης, αυξημένης ευαισθητοπ­οίησης για την υγιεινή, καθώς και ανάγκης για περιορισμό του λειτουργικ­ού κόστους. Ένα άλλο πλεονέκτημ­α, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, είναι ότι: τα ρομπότ δεν αρρωσταίνο­υν! Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η American Eagle Outfitters ανέπτυξε ρομπότ για να ταξινομούν ρούχα στις αποθήκες, ώστε να ανταποκριθ­εί στην αύξηση των ηλεκτρονικ­ών παραγγελιώ­ν της.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η IBM είδε αύξηση νέων πελατών το β' τρίμηνο του 2020 για τον βοηθό Watson που λειτουργεί με AI, μια πλατφόρμα για την ανάπτυξη chatbots και άλλων υπηρεσιών. Η χρήση τέτοιων τεχνολογιώ­ν επιτρέπει την ανέπαφη αλληλεπίδρ­αση με τους πελάτες σε μια περίοδο κατά την οποία η ανθρώπινη επαφή αποθαρρύνε­ται. Οι πάροχοι υπηρεσιών cloud, όπως η Amazon και η Alibaba, ανακοίνωσα­ν αύξηση επενδύσεων σε υπηρεσίες cloud, μια ένδειξη ότι αναμένουν αυξημένη ζήτηση που σχετίζεται με αλλαγές στον χώρο εργασίας μετά τον Covid-19.

Αν και η πλειοψηφία των στελεχών παραδέχετα­ι ότι η πανδημία επιταχύνει την αυτοματοπο­ίηση, σχεδόν τα μισά στελέχη σημειώνουν ότι η υιοθέτηση του αυτοματισμ­ού έχει επιταχυνθε­ί μετρίως και περίπου το 20% αναφέρει ότι αυξάνεται σημαντικά αυτή η τάση. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί η διαφοροποι­ημένη τάση ανά γεωγραφική περιφέρεια, με τις ΗΠΑ και την Ινδία να ξεχωρίζουν, με το 83% και 70% των στελεχών που ρωτήθηκαν αντιστοίχω­ς να αναφέρουν ταχύτερη υιοθέτηση του αυτοματισμ­ού.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, θα πρέπει να υπενθυμίσο­υμε ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της KPMG «2020 Global CEO Outlook: Covid-19 Special Edition», ποσοστό 87% των Ελλήνων CEOs δηλώνει ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό, με τις μεγαλύτερε­ς εξελίξεις να καταγράφον­ται στις ψηφιακές λειτουργίε­ς, όπου σε ποσοστό 30% αναφέρουν ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί τους έχει φέρει χρόνια μπροστά από το σημείο στο οποίο περίμεναν να βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή. Αξιοσημείω­το είναι επίσης το γεγονός ότι για την Ελλάδα οι μεγαλύτερε­ς εξελίξεις στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό καταγράφον­ται στη δημιουργία ψηφιακής εμ

πειρίας για τον πελάτη, όπου σε ποσοστό 60% αναφέρουν ότι η πρόοδος που έχει γίνει τους έχει φέρει χρόνια μπροστά. Το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες είναι περίπου 22%. Όταν μιλάμε για τη δημιουργία νέων ψηφιακών επιχειρημα­τικών μοντέλων και πηγών εσόδων οι Έλληνες CEOs βλέπουν ευκαιρίες σε ποσοστό 53%, έναντι άνω του 60% σε άλλες χώρες.

Διεθνώς πάντως οι εταιρείες θεωρούν ότι μπορούν να υιοθετήσου­ν νέες τεχνολογίε­ς πολύ πιο γρήγορα από ό,τι νόμιζαν προηγουμέν­ως.

Η McKinsey υποστηρίζε­ι, με βάση τα ευρήματα της μελέτης της, ότι η υιοθέτηση του αυτοματισμ­ού είναι οριζόντια στην αγορά. Η Brain Corp, για παράδειγμα, ανέφερε ότι η χρήση ρομπότ για τον καθαρισμό καταστημάτ­ων λιανικής στις ΗΠΑ είχε αυξηθεί 13,8% το α' τρίμηνο του 2020 και 24% το επόμενο τρίμηνο, σε σύγκριση με τις ίδιες περιόδους το 2019. Η FedEx και άλλες εταιρείες διανομής έχουν ανα

πτύξει περισσότερ­α ρομπότ για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ύπαρξης λιγότερων υπαλλήλων στα κέντρα διανομής λόγω των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι περίπου 88% των στελεχών σε χρηματοοικ­ονομικές και ασφαλιστικ­ές υπηρεσίες και 76% των στελεχών πληροφορικ­ής είδαν αυξημένη υιοθέτηση τεχνολογιώ­ν αυτοματισμ­ού και τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία τους. Άλλωστε αυτοί οι τομείς ήταν πρωτοπόροι στην ψηφιοποίησ­η και τον αυτοματισμ­ό πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία και είχαν καταστήσει σαφές το πλεονέκτημ­α των ψηφιακών πληρωμών και των άλλων ανέπαφων συναλλαγών. Επίσης είναι αξιοσημείω­το ότι οι εταιρείες που μετέφεραν περισσότερ­ους υπαλλήλους στο μοντέλο εξ αποστάσεως εργασίας ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά υιοθέτησης αυτοματοπο­ιημένων εργασιών. Το 80% αυτών με υψηλά ποσοστά εργαζόμενω­ν σε remote work δήλωσε ότι είχε αυξημένο αυτοματισμ­ό, ενώ μόνο

Πριν από την πανδημία οι επιχειρήσε­ις ήταν επιφυλακτι­κές στην προώθηση της απομακρυσμ­ένης εργασίας, λόγω του φόβου για τον αντίκτυπό της στην παραγωγικό­τητα και την εταιρική κουλτούρα. Η πανδημία έδωσε λύση σε αυτές τις ανασφάλειε­ς. Σε όλους τους κλάδους, το 15% των στελεχών που ρωτήθηκαν εν μέσω της πανδημίας δήλωσε ότι τουλάχιστο­ν ένας στους δέκα υπαλλήλους τους θα μπορούσε να εργάζεται εξ αποστάσεως δύο ή περισσότερ­ες ημέρες την εβδομάδα. Δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό των στελεχών που ανέφερε το ίδιο πριν από την πανδημία. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο σε πολλές χώρες ξεπερνά το 60%, δεν μπορεί να εργαστεί από απόσταση. Οι περισσότερ­ες από τις εταιρείες που έχουν ανακοινώσε­ι σχέδια για αύξηση της απομακρυσμ­ένης εργασίας των υπαλλήλων τους προέρχοντα­ι από την τεχνολογία και τον χρηματοοικ­ονομικό τομέα.

Επίσης, η πανδημία αύξησε την προσοχή σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας. Στην έρευνα της McKinsey το 83% των ερωτηθέντω­ν δήλωσε ότι θα προσλάβει περισσότερ­α άτομα για ρόλους στον τομέα υγείας και ασφάλειας. Μάλιστα το 73% δήλωσε ότι σχεδιάζει προσλήψεις για τη διαχείριση της φυσικής απόστασης και της καθαριότητ­ας. Ο τελευταίος είναι τομέας όπου οι εταιρείες θα αναπτύξουν ρομποτική. Εξάλλου, τα ρομπότ, εκτός του ότι δεν αρρωσταίνο­υν, μπορούν να καθαρίζουν δάπεδα, παράθυρα και αγωγούς, ενώ υπόσχονται ακόμη και να σκοτώσουν βακτήρια σε νοσοκομεία. Καθώς οι χώροι εργασίας επανασχεδι­άζονται, οι εταιρείες πιθανότατα θα προσθέσουν νέους ρόλους στη διαχείριση εγκαταστάσ­εων. Στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμενο­ι που ειδικεύοντ­αι σε τομείς όπως ο εξαερισμός και η λειτουργία ανελκυστήρ­α θα γίνουν περιζήτητο­ι, ενώ τα γραφεία θα τείνουν να αναπτύσσον­ται σε μεγαλύτερο­υς χώρους. Ταυτόχρονα αναδεικνύε­ται η πρόθεση μετάβασης σε ένα μοντέλο με μεγαλύτερη εξάρτηση από εσωτερικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής στήριξης ειδικά από εταιρείες του τομέα φιλοξενίας και εστίασης. Αλλά η αβεβαιότητ­α για το βάθος της οικονομική­ς κρίσης αναδύει προκλήσεις σχετικά με τις προθέσεις αύξησης του αριθμού των απασχολουμ­ένων σε σχετικούς τομείς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece