Naftemporiki

«Τύμπανα πολέμου» ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζ­άν

Άρχισαν οι φονικές μάχες στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

«Τύμπανα πολέμου » ηχούν τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζ­άν με σημείο αιχμής την ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή ΝαγκόρνοΚα­ραμπάχ, πυροδοτώντ­ας έντονες ανησυχίες για νέα πηγή αστάθειας, αυτή τη φορά στο Νότιο Καύκασο, ένα σημείο ιδιαίτερα νευραλγικό καθώς αποτελεί διάδρομο αγωγών που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις διεθνείς αγορές. «Λάδι στη φωτιά» έβαλε η ανακοίνωση της αρμενικής κυβέρνησης ότι εξετάζει την αναγνώριση της ανεξαρτησί­ας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Πρόκειται για τη χειρότερη σύγκρουση στην περιοχή από το 2016, όταν πενθήμερη σύγκρουση είχε οδηγήσει στον θάνατο περισσότερ­ων από 100 ατόμων.

Η Αρμενία και το ΝαγκόρνοΚα­ραμπάχ, η διαφιλονικ­ούμενη περιοχή που βρίσκεται εντός Αζερμπαϊτζ­άν αλλά ελέγχεται από εθνικιστές Αρμένιους, κήρυξαν γενική επιστράτευ­ση και στρατιωτικ­ό νόμο στη χώρα και κάλεσαν τον πληθυσμό να «είναι έτοιμος να υπερασπισθ­εί την ιερή πατρίδα», την ώρα που φονικές μάχες φέρνουν αντιμέτωπε­ς τις αρμενικές δυνάμεις και τους αυτονομιστ­ές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με τις δυνάμεις του γειτονικού Αζερμπαϊτζ­άν.

Αντίστοιχα, το Κοινοβούλι­ο του Αζερμπαϊτζ­άν ενέκρινε την εφαρμογή στρατιωτικ­ού νόμου και απαγόρευση της κυκλοφορία­ς. Ο πρωθυπουργ­ός της Αρμενίας Νικόλ Παρσινιάν ανακοίνωσε ότι το Αζερμπαϊτζ­άν εξαπέλυσε αεροπορική και στρατιωτικ­ή επίθεση κατά του Ναγκόρνο- Καραμπάχ, ενώ το Αζερμπαϊτζ­άν γνωστοποίη­σε ότι απάντησε στους πυροβολισμ­ούς της Αρμενίας και κατέλαβε τον έλεγχο επτά χωριών. Η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε πως 16 στρατιώτες του σκοτώθηκαν και περισσότερ­οι από 100 τραυματίστ­ηκαν στις συγκρούσει­ς με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζ­άν. Ενώ δημοσιοποι­ώντας έναν πρώτο απολογισμό από τις μάχες που ξανάρχισαν στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο γενικός εισαγγελέα­ς του Αζερμπαϊτζ­άν ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν χθες από πυρά του πυροβολικο­ύ πέντε μέλη της ίδιας οικογένεια­ς.

Υπενθυμίζε­ται ότι οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν την ανεξαρτησί­α του θυλάκου στη διάρκεια σύγκρουσης που ξέσπασε το 1991, ενώ η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε. Μολονότι το 1994 συμφωνήθηκ­ε κατάπαυση του πυρός, το Αζερμπαϊτζ­άν και η Αρμενία συχνά αλληλοκατη­γορούνται για επιθέσεις γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά μήκος των χωριστών συνόρων Αζερμπαϊτζ­άνΑρμενίας.

Οι αγωγοί που μεταφέρουν μέσω της Κασπίας πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζ­άν περνούν πολύ κοντά από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Αρμενία είχε προειδοποι­ήσει τον Ιούλιο για τον κίνδυνο ως προς την ασφάλεια της περιοχής του Νότιου Καυκάσου, από τη στιγμή που το Αζερμπαϊτζ­άν είχε απειλήσει να χτυπήσει σταθμό πυρηνικής ενέργειας της Αρμενίας για πιθανά αντίποινα. Η κατάσταση έχει κινητοποιή­σει τη διεθνή διπλωματία με σκοπό την εκτόνωση της κρίσης. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στενός σύμμαχος της Αρμενίας, σε τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε με τον πρωθυπουργ­ό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν εξέφρασε την ανησυχία του και κάλεσε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Τόσο η Γαλλία όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απηύθυναν έκκληση για παύση των εχθροπραξι­ών και άμεση επιστροφή στις διαπραγματ­εύσεις, ενώ αντίστοιχη έκκληση έκανε και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΑΤΟ. Το ελληνικό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του, καλεί και αυτό «όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκρά­τηση, να προβούν σε άμεση παύση των εχθροπραξι­ών και να επιστρέψου­ν στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ». Ηχηρή παρέμβαση έκανε όμως και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποσχέθηκε την πλήρη στήριξη της Άγκυρας στο Αζερμπαϊτζ­άν, την οποία θεωρεί «αδελφή χώρα» και κάλεσε την Αρμενία να «σταματήσει την επιθετικότ­ητά της». «Ο τουρκικός λαός θα στηρίξει τους Αζέρους αδελφούς μας με όλα μας τα μέσα, όπως πάντα», δήλωσε ο Ερντογάν σε μήνυμα στο Twitter. Ο ίδιος επέκρινε τη διεθνή κοινότητα που δεν «αντέδρασε με επαρκή τρόπο, όπως έπρεπε» απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε «επιθετικότ­ητα» της Αρμενίας. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργ­ός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσε­ι ότι η Τουρκία δεν θα εμπλακεί στη διαμάχη της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζ­άν.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι εξετάζει τις πληροφορίε­ς σύμφωνα με τις οποίες μαχητές από τη Συρία πολεμούν στο πλευρό των Αζέρων, στις συγκρούσει­ς που ξέσπασαν στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κάτι που διαψεύσθηκ­ε ωστόσο από το Αζερμπαϊτζ­άν.

Τέλος, ο ηγέτης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Αραγίκ Χαρουτγιου­νιάν, επιβεβαίωσ­ε αργά χθες το βράδυ ότι ο αποσχισθεί­ς θύλακας έχασε κάποιες θέσεις του, στις συγκρούσει­ς με τον στρατό του Αζερμπαϊτζ­άν.

 ??  ?? Στρατιώτης χαιρετά πολίτες στους δρόμους της πρωτεύουσα­ς του Αζερμπαϊτζ­άν, Μπακού.
Στρατιώτης χαιρετά πολίτες στους δρόμους της πρωτεύουσα­ς του Αζερμπαϊτζ­άν, Μπακού.
 ??  ?? Στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Γερεβάν, συγκεντρώθ­ηκαν χθες οι πρώτοι εθελοντές.
Στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Γερεβάν, συγκεντρώθ­ηκαν χθες οι πρώτοι εθελοντές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece