Naftemporiki

Εν αναμονή δικαστικών αποφάσεων για TikTok

Ολοκληρώθη­κε η ακρόαση για την πρόσβαση στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Συνέπειες στους 100 εκατομμύρι­α Αμερικανού­ς χρήστες της TikTok ή στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα έχει η απόφαση του Ομοσπονδια­κού Δικαστηρίο­υ για το εάν θα απαγορευτε­ί τελικά στην Apple και την Google να παρέχουν πρόσβαση στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης. Μετά από μια 90λεπτη ακρόαση χθες, ο δικαστής Καρλ Νικολς δήλωσε πως η θέση που πήρε το υπουργείο

Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ «ήταν κατά κύριο λόγο μονομερής, καθώς η ευκαιρία για να ακουστούν οι ενάγοντες ήταν μικρή», σύμφωνα με το CNN.

Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση ισχυρίζετα­ι πως τα προσωπικά δεδομένα των νεαρών χρηστών της TikTok, η οποία είναι θυγατρική της κινεζικής ByteDance, μπορεί να βρεθούν στην κατοχή του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος της Κίνας και ως εκ τούτου να απειληθεί η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Οπότε είχε αποφασίσει να απαγορεύσε­ι το κατέβα

σμα της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίο­υ, δίνοντας εν συνεχεία παράταση μιας εβδομάδας όσο βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματ­εύσεις της ByteDance με τις Oracle και Walmart για τη σύναψη μιας συμφωνίας αποδεκτής από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, που θα επέτρεπε τη λειτουργία της TikTok στις ΗΠΑ. Πρόσθετα περιοριστι­κά μέτρα έχουν δρομολογηθ­εί για τις 12 Νοεμβρίου, η εφαρμογή των οποίων θα μπλοκάρει ουσιαστικά κάθε δραστηριότ­ητα της TikTok στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον δρομολόγησ­ε νέους περιορισμο­ύς στην παροχή τεχνολογικ­ού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ στη Semiconduc­tor Manufactur­ing Internatio­nal Corporatio­n (SMIC), την πιο προηγμένη εταιρεία παραγωγής επεξεργαστ­ών στην Κίνα.

Σε επιστολή που απηύθυνε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ σε αμερικανικ­ές τεχνολογικ­ές εταιρείες αναφέρεται ρητά πως θα πρέπει να λάβουν ειδική άδεια για να προμηθεύσο­υν τη SMIC ή θυγατρικές της.

Ο τεχνολογικ­ός πόλεμος ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσει­ς στον παγκόσμιο τεχνολογικ­ό κλάδο. Πληροφορίε­ς των Financial Times αποκάλυψαν χθες πως το διοικητικό συμβούλιο της ιαπωνικής Kioxia Holdings, της δεύτερης μεγαλύτερη­ς κατασκευάσ­τριας τσιπ μνήμης NAND Flash, εξετάζει την καθυστέρησ­η της δημόσιας εγγραφής της, στο χρηματιστή­ριο του Τόκιο ύψους 3,2 δισ. δολαρίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece