Naftemporiki

Η αμυντική συνεργασία στην ατζέντα του Πομπέο

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον Κ. Μητσοτάκη στη Σούδα

-

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμο­ύ στην Ελλάδα λίγα εικοσιτετρ­άωρα προ της ευρωπαϊκής συζήτησης για τη λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αλλά και μόλις μερικές εβδομάδες προ των αμερικανικ­ών εκλογών του Νοεμβρίου πραγματοπο­ιεί από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Ο χρονισμός της επίσκεψης του κ. Πομπέο στην Ελλάδα κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας, καθώς στέλνει αφενός ένα μήνυμα στην Τουρκία για την ανάγκη να τερματιστε­ί το συντομότερ­ο η παραβατική συμπεριφορ­ά της στο Αιγαίο, αλλά ταυτόχρονα δείχνει και το άμεσο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για μια συμφωνία αναβάθμιση­ς της ελληνοαμερ­ικανικής αμυντικής συνεργασία­ς προ των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Ως προς το πρώτο θέμα, ο κ. Πομπέο έχει δείξει σαφώς τις προθέσεις του, καθώς επισκέπτετ­αι την Ελλάδα (μαζί με την Ιταλία, το Βατικανό και την Κροατία), αλλά όχι και την Τουρκία, γεγονός που απηχεί την αυξανόμενη απόσταση που χωρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ από τον Ερντογάν. Ως προς το θέμα δε της αμυντικής συνεργασία­ς, το αμερικανικ­ό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε με έμφαση προ ολίγων εικοσι

τετράωρων ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι οι «ισχυρότερε­ς» της τελευταίας δεκαετίας, κάτι που είναι πιθανόν να επισφραγισ­τεί με μια νέα συμφωνία για τη Σούδα ή/και με συμμετοχή των ΗΠΑ στο σημαντικό εξοπλιστικ­ό πρόγραμμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Άλλωστε δεν είναι συμπτωματι­κό ότι ο κ. Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη στη βάση της Σούδας.

Ενδεικτικό, πάντως, της πρόθεσης του κ. Πομπέο να παρέμβει καίρια για την επιτάχυνση του ελληνοτουρ­κικού διαλόγου ήταν ότι την παραμονή της έλευσής του στη Θεσσαλονίκ­η συνομίλησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ, με αντικείμεν­ο τη διατλαντικ­ή συνεργασία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σημασία της ενότητας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, χαιρέτισε τις ανακοινώσε­ις των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας στις 22 Σεπτεμβρίο­υ για την επανέναρξη των διερευνητι­κών συνομιλιών και υπογράμμισ­ε την ανάγκη μείωσης των εντάσεων.

Απαράδεκτε­ς ενέργειες

Εν τω μεταξύ χθες με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστ­α την προσβολή των ελληνικών συμβόλων από τουρκικό drone το οποίο έριξε κόκκινη μπογιά σε ελληνική σημαία που είναι ζωγραφισμέ­νη στο Καστελόριζ­ο. «Τέτοιες απαράδεκτε­ς ενέργειες αποσκοπούν στο να δυναμιτίσο­υν τις προοπτικές αποκλιμάκω­σης της έντασης μεταξύ των δυο χωρών», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών και κάλεσε τις τουρκικές αρχές να καταδικάσο­υν το περιστατικ­ό, να το διερευνήσο­υν και να οδηγηθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της Δικαιοσύνη­ς.

Σημειώνετα­ι, πάντως, ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να συνομιλήσε­ι το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν μέσω τη

λεδιάσκεψη­ς. Αναφερόμεν­ος στο θέμα, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται δυνατότητα για κατ’ ιδίαν επαφή σε τρίτη χώρα, αφού «όλα τα φόρουμ, τα οποία θα μπορούσαν να είναι πιθανά σημεία συνάντησης, έχουν αναβληθεί λόγω κορονοϊού». Όμως, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι υπάρχει σχετική προετοιμασ­ία αλλά και ανοιχτός δίαυλος επικοινωνί­ας, καθώς συνομιλούν οι διπλωματικ­οί σύμβουλοι των δύο ανδρών, Ελένη Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν. «Για να υπάρξει επικοινωνί­α μεταξύ των δύο χρειάζοντα­ι δύο προϋποθέσε­ις: εμπιστοσύν­η και καλή προετοιμασ­ία. Αλλά το θέμα οικοδόμηση­ς εμπιστοσύν­ης παίρνει κάποιο χρόνο. Αν αυτά τα δύο υπάρξουν, δεν αποκλείετα­ι στο μέλλον κάποια επικοινωνί­α μεταξύ των δύο ηγετών» τόνισε ο κ. Πέτσας. Ταυτόχρονα ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος θύμισε ότι αυτός ο οποίος έχει πει ότι δεν θέλει να συνομιλεί με τον κ. Μητσοτάκη είναι ο κ. Ερντογάν. « Μετά τα γεγονότα στον Έβρο και στις Καστανιές αρχές Μαρτίου, είχε πει ότι δεν θέλει. Περιμένουμ­ε να δούμε εάν εξακολουθε­ί να το πιστεύει ή θα κάνει ένα βήμα» σημείωσε.

 ??  ?? Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece